TRT arşiv kayıtlarına göre benzinli bir araca LPG sistemini ilk kez uyarlayan kişi motor ustası Halit Avcıoğlu'dur. 1978'de kendi çabaları ile üretmiş olduğu LPG kitini araca montajlayarak benzinli motoru sağlıklı bir şekilde çalıştırmayı başardı.
Türkiye'de 1978 yılında LPG'yi icat eden Halit Avcıoğlu, kendi imkanlarıyla kare ve yuvarlak pistonlu yerli ve milli araç motoru tasarladı.
Patenti İtalyanlarda olan LPG ile çalışan araç sistemi aslında ilk Türkiye'de yapılmış.
Crookes tüpü, William Crookes ve arkadaşlarının 1869-1875 yılları arasında icat ettiği eski bir elektrikli gaz tüpüdür. Tüp, elektronların neden olduğu katot ışınlarının keşfedilmesini sağlayan deneyde kullanılmasıyla bilinmektedir.
Ülkemizde ise LPG, araçlarda 1985 yılından sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'nin LPG ithal ettiği ülkeler listesinde ilk 5 sırada ABD, Cezayir, Kazakistan, Norveç ve Yunanistan yer alıyor. Türkiye'de toplam 3 milyon ton LPG ithalatı yapılırken, yıllık ortalama 4 milyon ton LPG tüketiminin 970 bin tonu ise yerel üretimle sağlanıyor.
Türkiye'de otomobillerde LPG en çok tercih edilen yakıt türü olmasına rağmen Avrupa'da bir çok ülkede pek rağbet görmüyor. Eurostat verilerine göre Türkiye'den sonra Avrupa'da LPG'li araç oranı en yüksek ülke Polonya. Bu ülkedeki otomobillerin yüzde 14'ü LPG'li. Üçüncü sırada yüzde yüzde 6,6 ile İtalya var.
Yılmaz, Türkiye'nin LPG kullanılan ülkeler arasında Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye'yi, Japonya, Meksika, İtalya, Polonya, Fransa, Almanya, İngiltere takip ediyor.
Tekirdağ'da 44 yıl önce LPG'li araç fikrini geliştiren Halit Avcıoğlu, benzin buharıyla çalışan otomobil motoru tasarladı. Tekirdağ'da yaşayan Halit Avcıoğlu, benzin buharıyla çalışan otomobil motoru tasarladı. Yakıttan yüzde 50 tasarruf eden Avcıoğlu, geliştirdiği sistemi önce kendi aracına uyarladı.
Atiker Metal A.Ş.'nin Konya'da yerleşik 55.000 m2 lik kapalı alana sahip tesislerinde 700 ü aşkın beyaz ve mavi yakalı çalışanı ile ürettiği yüksek kaliteli ürünler Türk ve dünya tüketicilerinin kullanımına sunulmaktadır.
Açılımı likit petrol gazı olan LPG, doğalgaz ya da petrol damıtımından elde edilmektedir. Dünya genelinde 21 milyondan fazla araçta kullanılması ile günümüzde en yaygın alternatif yakıt konumunda olan LPG, Türkiye'de ise yaklaşık 5 milyon araçta bulunuyor. Bu araçlar hem benzin hem de LPG ile çalışabilmektedir.
Türkiye'nin stoklama kapasitesi de yaklaşık 400.000 ton'dur. Türkiye'de üretilen LPG İzmit, Aliağa ve Kırıkkale'de üretilmektedir.
GAZ (Rusça: Горьковский автомобильный завод / ГАЗ Tur. Gorkovskiy Otomobil Fabrikası) - Rusya merkezli, otomobil işletmesi, binek araba, hafif kamyon ve minibüs üreten büyük üreticisidir.
İpragaz, Eureka Metal A.Ş. adıyla 1961 yılında kurulmuş, sektördeki ilk tüp dolumunu gerçekleştirmiş, Kocaeli Yarımca'da, Türkiye'nin ilk Resmi Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) dolum tesisini ve dolum istasyonlarını faaliyete geçirmiştir.
İtalya, Meksika, Kuzey Amerika ve Hollanda gibi ülkeler, maksimum otogaz motorlu araç sayısına sahiptir.
Tekirdağ'da yaşayan mucit, şimdilerde ise benzin.
Ekonomisiyle öne çıkan LPG, ülkede benzine kıyasla daha az karbondioksit salımıyla ve çevreciliğiyle de öne çıkıyor. Almanya'da 2021'de 19.000 sürücünün aracını otogaza dönüştürdüğü belirtiliyor. 2022'de bu sayının 25.000'e ulaşması bekleniyor.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Son 10 yılda LPG'li araç sayısı 2 milyon 900 bin 34'ten 4 milyon 661 bin 707'ye çıkarken 2010'da otomobillerin yüzde 42,3'ü benzinli iken bu oran 2019'da yüzde 24,2'ye kadar geriledi.
Ancak artık fabrika çıkışlı otomobillerde de LPG seçeneği mevcut. Evet doğru okudunuz. Fabrikadan yakıt türü LPG olarak üretiliyor. Biliyoruz ki LPG'li araçların en büyük avantajı yakıt konusu.
LPG çoğunlukla ham petrolün rafinasyonu esnasında elde edilir. Basınç altında sıvılaştırılarak tüplere doldurulur, tankerlerle taşınır. Türkiye şartlarına göre % 30 propan ve % 70 bütan karışımı olarak üretilir. Renksiz ve kokusuzdur.
LPG, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı'dır. Otomobillerde “Otogaz” olarak adlandırılır. 1996 yılı itibariyle otogaz ismiyle araç yakıtı olarak Türkiye'de kullanılmaktadır. Shell otogaz ürünümüzün ismi « Shell Autogas» olup tüm dünyada Shell istasyonlarında aynı isimle adlandırılır.
LPG İLE DOĞALGAZ ARASINDA NE FARK VAR? LPG ile Doğalgaz arasındaki fark bileşenleridir. LPG yapısında propan ve bütan bulundururken CNG, büyük oranda metan ve az miktarda da etan ile diğer hidrokarbonları yapısında bulundurur.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri