ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur) Emek, itibar, para, taşınır, taşınmaz gibi unsurlar sermaye olarak getirilebilir. Şirketler tacir değildir. Ticari işletme işletirse ortaklar tacir.
Bir ticari işletme adi ortaklık olarak işletiliyorsa, adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığından ortaklardan her biri ticari işletmeyi kendi adına ayrı ayrı ticaret siciline tescil ettirmelidir. Bu durumda ticari işletmeyi işleten adi ortaklık ortakları tacir sıfatını kazanır.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmamaktadır ancak işlettikleri ticari işletmeler için belirli bir ticari unvanı kulla- nabilmektedirler. Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmaması nedeni ile ticaret siciline tescil ettirme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Adi ortaklıkların tüzel kişilikleri yoktur . Adi ortaklıkların ortakları gerçek kişi ya da tüzel kişi olabilir. Tüzel kişi ortağı olan adi ortaklıklar istedikleri takdirde ticaret siciline tescil edilebilirler.
Adi şirket, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir. Adi şirketler Türk mevzuatında Borçlar Kanunu içerisinde düzenlenmiştir. Buna göre, adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Hukukumuzda tüzel kişiliği olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Kollektif şirketler ve adi komandit şirketler şahıs şirketleridir. Anonim şirketle, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir.
Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmadığından belli bir unvanları yoktur. Bu nedenle Ticaret Siciline kaydolma sorumlulukları yoktur. Şirketlerin aktifleri (varlıkları), ortaklığa değil ortaklara aittir. Borçları da ortakların tek başına veya birlikte ödemek zorunda oldukları şahsi borçlardır.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
İş Kanunu madde 2'ye göre tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işveren niteliğini haizdir. Dolayısıyla adi ortaklığın da işveren sıfatı bulunmaktadır.
adi ortaklığın tasfiyesine ilişkin uyuşmazlıklar, ticari dava olarak görülecektir, TTK md 4 f 1. TBK md 644 hükmü sadece tasfiye görevlisinin atanmasına ilişkin hü- küm düzenlemektedir.
Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Tacir sayılanlar; Türk Ticaret Kanunu madde 12/2ye göre, bir ticari işletmeyi kurduğu veyahut açtığını ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamasa da tacir sayılır.
Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığı için ortaklığa ait ayrı bir ticaret unvanı belirlenmesi ve ortaklık adına tescil edilmesi hukuken mümkün değildir. Bu- nunla birlikte ortaklık için ortak bir unvan belirlenerek ticari işletmeye ilişkin işlemlerde bu unvanın kullanılması mümkündür.
Adi ortaklıklardaki ortaklar (Gelir Vergisi Kanunu 46-51 maddeleri ve Vergi Usul Kanunu 176-178 maddeleri çerçevesinde) basit usulde gelir vergisine tabi olabileceği gibi, ikinci sınıf tüccar olarak iş letme hesabı defteri veya birinci sınıf tüccar olarak bilanço esasına göre de defter tutabilirler.
Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.
İş ortaklığının tüzel kişiliği bulunmamaktadır. İş ortaklıkları, adi şirket hükümlerine tabidir. Vergi ve sosyal güvenlik mevzuatında, iş ortaklıklarının vergi mükellefi veya işveren olmasına yönelik özel düzenlemeler yer almaktadır.
Bunların haricinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu düzenlemelerinde adi ortaklık yani adi şirket yer alır. Son olarak belirtmemiz gerekir ki komandit şirketler adi komandit ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olmak üzere iki türlüdür.
Adi Şirket Avantajları
Kuruluşu, işlemlerde karar verme süreci, adres değişikliği ve kapanış işlemleri göz önüne alındığında sermaye şirketlerine göre çok daha hızlı karar alınabilen ve kısa sürede işlem gerçekleştirilen şirket türleridir. Kuruluş masrafları bakımından sermaye şirketlerine göre daha az masraflıdır.
Şahıs şirketleri TTK'ya göre Kolektif şirket ve Komandit şirket olarak ikiye ayrılmakla beraber, ticari hayatta fazla tercih edilmeyen ortaklık tipleri olarak yer almaktadırlar. Bununla birlikte Borçlar Kanunu'nda düzenlenmekte olan adi şirketler de yine şahıs şirketleri grubuna dahildir.
Adi ortakların, ortaklık çerçevesinde borçlanmaları TBK'nın 638. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Her bir ortak ortaklık ilişkisi çerçevesinde üstlendikleri borçtan şahsen, sınırsız ve müteselsilen sorumludur. Bunun aksi de kararlaştırılabilir.
Adi şirketi kurmak için en az 2 ortak gereklidir. 2 kişi ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda sözleşme imzalayarak adi şirket kurabilirler. Ayrıca ortakların kendi aralarında sözlü anlaşma ya da söz birliği yaparak da adi şirketlerini kurmaları mümkündür.
ADİ ORTAKLIĞIN TESCİLİNİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticari işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir. Bu ortaklıklar aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri