Kadınlarda gebeliğin ortaya çıkabilmesi için yumurtalık olması gerekiyor. Yumurtalıklarda gerçekleşen yumurtlama işlemi sonunda sağlıklı yumurta olmalı ve yeterli rezerv bulunmalıdır. Bu nedenle kadınlarda yumurtalıklar alındığı anda gebelik yeteneği ortadan kalkıyor.
Bazı sebeplerden dolayı sağ veya sol yumurtalık ya da tüplerden birisinin herhangi bir cerrahi işlemle alınması gerekebilir. Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir.
Gebelik için ise sağlıklı bir rahim ve yumurtalıklar yeterlidir. Ancak gebeliğin oluşabilmesi için rahim ağzından içeri doğal yolla ya da yardımcı üreme yöntemleri ile (gibi) sperm veya embryonun geçişi için, vajinal açıklık olması gereklidir.
Bir anne adayının ameliyatla her iki yumurtalığı alınmış ise tüp bebek tedavisi uygulanamamaktadır. Yumurta üretilemediği ve hormon üretimi yetersiz olduğu için çocuk sahibi olunması mümkün değildir.
Bu nedenle rahmi olmayan veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle operasyonla rahmi alınmış kadınlarda gebeliğin gerçekleşmesi mümkün değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Rahim alınması sırasında yumurtalıklar da alınırsa üreme çağındaki kadınlarda kalp krizi riskinin normale göre 3 kart arttığı söylenmektedir. Rahim alma ameliyatından sonra osteoporoz (kemik erimesi) riski yumurtalıkları alınanlarda oldukça artmaktadır.
Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir. Bundan önce cinsel ilişkiye girmek riskli olabilir. Rahim alma ameliyatı sonrası adet görülmez.
Rahim alınması ameliyatı (Histerektomi) menopoz nedeni midir? Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Hamile kalmak için en ideal zamanın ise 20'li yaşlarla 35 yaş arası olduğu öne sürülür. 35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ileri yaş sebebiyle eklenen kronik hastalıklar hamile kalma ihtimalini azaltır. Kimi kadınlar ise 40 yaşından sonra bile hamile kalabilir.
Nadir de olsa, yumurtalıkları da alınan kadınlarda cinsel ilişki sırasında kuruluk şikayeti olabilir. Bu durum da ilaç ve kayganlaştırıcılarla rahatlıkla çözülebilmektedir. Kadınlarda histerektomi sonrası partnerlerinin de etkileneceğine dair önyargılar vardır.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir. Artık rahminiz olmadığını ne eşiniz anlar ne de siz hissedersiniz. Geriye kaldı belki bir tek ameliyatın kendisinin yaratabileceği sıkıntılar.
Ayrıca iki yumurtalığın alınması, tek yumurtalık alınmasına göre riski daha fazla artırıyor. Yumurtalıkları alınan toplam 195.973 kadının yaklaşık olarak 2550'sinde kalın bağırsak kanseri geliştiği saptanırken yaşlı kadınlarda, genç kadınlara göre riskin daha fazla olduğu belirlendi.
Eğer kişi menepozda değilse yumurtalıkların çıkarılması sizi menepoza sokacaktır. Kişi her iki yumurtalığını aldırdığı takdirde ilerde hamile kalması olası bir durum değildir. Yumurtalıklar alındığı takdirde kişide hormon sentezi azalır.
Fallop tüpleri ya da yumurta kanalı (Oviduct), yumurtalıkları rahme bağlayan iki uzun ince tüp. Yumurtalar yumurtalıklardan fallop tüplerinden uterusa geçer. Dişi üreme sistemi'nde, rahmin her iki yanında bir yumurtalık ve bir fallop tüpü vardır.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
35 yaş üzeri anne olmak elbette mümkün. Ancak belli tetkiklerin yapılması gerekiyor. İleri yaş gebelik riskli mi? Eğitim, iş bulma süreçleri, kariyer derken kadınlar için anne olma yaşı, her geçen gün daha ileri yıllara erteleniyor.
47 yaşında doğal yolla hamile kalınır mı? Kadınlar 45 yaşından sonra doğal yollarla hamile kalabilir ancak bu olasılık çok düşük olur. 35 yaşından sonra her yıl doğurganlık yeteneği önemli ölçüde azalır.
04 Oca Ooferektomi(Yumurtalıkların Alınması)
En sık uygulanma nedeni yumurtalık kistleri ve tümörleridir. Rahmin alınması gereken myom gibi hastalıklarda da kişi ileri yaşta ise alınması önerilebilir. Bunun nedeni ileride oluşabilecek yumurtalık kanseri olasılığını ortadan kaldırmaktır.
Ameliyatın tekniğine (açık ya da kapalı rahim ameliyatı) iyi huylu hastalık ya da kanser için yapılıp yapılmadığına, hastanın kilosuna, karın içinde yapışıklık olup olmaması gibi pek çok faktöre bağlı olarak bu süre yaklaşık 40 dakikadan 3-4 saate kadar değişebilir.
Tek boynuzlu rahim olarak adlandırdığımız yarım rahim olması durumunda gebe kalamama, düşük yapma ve erken doğum söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple gebelik öncesi teşhis koymak, alınabilecek tedbirler açısından büyük önem taşır.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri