Adjective Clauses (sıfat cümlecikleri ), cümle içerisinde özne (subject) ya da nesne (object) olarak yer alan isimleri nitelemek, yapısal ve anlamsal açıdan genişletmek için kullanılır.
İlgi cümlecikleri (Relative Clauses), ana cümlede (main clause) bahsedilen kişi ya da nesne hakkında gerekli veya ekstra bilgi vermek için kullanılırlar. İlgi cümlecikleri betimledikleri cümlenin öznesi veya nesnesinin hemen arkasından kullanılmalıdır.
Relative Clauses veya Relative Pronouns ifadesi cümle içinde herhangi bir kelimeyle ilgili açıklama yapan cümleler için kullanılır. Türkçe'de "ilgi tümcesi veya sıfat cümleciği" şeklinde kullanılmaktadır.
“Relative Clauses” yani “İlgi Tümceleri” iki cümleyi birleştirmek ve böylece akıcı bir anlatım sağlamak için kullanılır. Örnek: I met a girl.
Bir cümleyi noun clause şeklinde sanki bir isim gibi özne olarak veya bazı fiillerin tümleci olarak kullanabiliriz. Böyle cümleler genellikle that ile yapıldığından that-clause diye adlandırılır. Fakat that'den başka yapılar da kullanılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
İki tür ilgi tümceciği (relative clause) vardır; kısıtlayıcı (restrictive) ve serbest (nonrestrictive).
Adverbial Clauses of Manner (Tarz Zarf Cümlecikleri), temel cümleye hem gerçeğe uygun hem de gerçek dışı anlam katabilirler. Bir kişinin konuşulan şey üzerine fikrini göstermenin yanında, cümleye “-mış gibi”anlamı kazandırabilirler. Bu yapılar, dilbilgisel olarak kısaltılmış cümleciklerin başlarında bulunabilirler.
If Clause Türkçedeki koşul-şart cümlelerine karşılık gelir. Bir olayın gerçekleşmesi için gereken koşul ve sonucu bu tarz cümlelerde verilir. “If” eğer anlamı taşır ve “if” ile başlayan cümleciğe “If Clause” deriz. Bu cümlecikte “Eğer …” diye başlayarak koşul olan olay verilir.
İngilizcede Relative Clause olarak bildiğimiz ilgi tümceleri ikiye ayrılır: Tanımlayan (Defining) ve Tanımlamayan (Non-defining). Bu yazımızda Tanımlamayan İlgi Tümceleri üzerinde duracağız.
If clause'da iki tür cümle bulunur. Biri 'if' ile başlayan ve şartı belirten hipotezli yan cümle, diğeri de koşulun gerçekleşmesi hâlinde oluşacak durumu ve sonucu belirten ana cümledir. Yan cümleye if-clause, ana cümleye de main clause adı verilir.
Cümle içinde “whose” kullanımı
Bir şeyin kime ait olduğu sorulurken soru sözcüğü olan “whose” kullanılmalıdır. En yaygın kullanım şekli isim ile birlikte olandır. Eğer cümle içinde özne ima ediliyor ise bu durumda isim kullanılmayabilir. Whose book is the one right beside the window?
Clauses In English - İngilizcede Cümlecik Yapıları, yan cümlecik veya yan cümle, bileşik cümlelerde ana cümlenin anlamını tamamlayan yardımcı cümle olarak tanımlanabilir.
Clauses of reason - Sebep cümlecikleri
Bu cümlecikler because, since, as sözcükleriyle başlar. - She took her umbrella because it had begun to rain. (Yağmur yağmaya başladığı için şemsiyesini aldı.)
“Who”, öznel bir zamirdir. “Whom” ise nesnel bir zamirdir. Bu, en basit şekliyle, “who”nun her zaman bir fiile tabi olduğu, “whom”un ise bir cümlede her zaman nesne olduğu anlamına gelir.
Dilbilgisi kurallarına göre, who sözcüğü cümlenin öznesi, whom ise cümlenin nesnesi olduğunda veya bir edattan sonra geldiğinde kullanılır.
Noun clauses, bir cümlede fiilin öznesi, nesnesi veya bazı fiillerin tümleci olarak kullanılmaktadır. Çoğu zaman that bağlacı ile beraber yapıldığından that clauses olarak da bilinirler. Yukarıdaki cümlede “Martha bir şeyin farkına varır.” anlamı vardır. (that) she is witnessing one of the universal truths.
Relative Clauses, bize cümle içinde geçen kişi, yer ve nesneler hakkında fazladan bilgi verebilme fırsatı sunar. Relative Clauses sayesinde, cümlede bahsi geçen olguları daha iyi tanıtabilir, diğer olgulardan ayırt edebilir ve ortak özneli iki cümleyi birleştirebiliriz.
Adverbial Clauses of Time( Zaman Zarf Cümlecikleri), zaman anlamı veren yan cümlecikler farklı yapılarla kullanılıp, ifadeye zamansal açıdan farklılık kazandırabilirler. Anlamları ve kullanımları birbirinden farklıdır. Eylemler oluş sırasına göre öncelik- sonralık ilişkisi gösterebilir.
Relative clause olan that kelimesinin cümlede kullanımı yaygındır. Relative clause olan which kelimesi kısıtlı bir kullanıma sahipken, that kelimesi relative clause olarak daha geniş bağlamda kullanılabilir. That kelimesi, who, which, whom relative pronouns yerine kullanılabilir.
İngilizcede “wish clause” kalıbı; istekleri, pişmanlıkları ifade etmek için ve karşıdaki insandan bir ricada bulunacağınızda kullanılan bir kalıptır. Kullanım alanı oldukça geniş olduğundan dolayı öğrenilmesi oldukça önemli olan bir konudur.
► -ing cümleciği, birisinin veya bir şeyin şu anda veya geçmişte yaptığı bir eylemi ifade etmek için kullanılır. - Can you see the child playing in the garden? (Bahçede oynayan çocuğu görebiliyor musun?)
İşlev. 'Type 2 conditional' olası olmayan veya varsayımsal bir şartı ve bu şartın olası sonucunu belirtir. Bu cümleler gerçek durumlara dayalı değildir. 'Type 2 conditional' cümlelerde, zaman şu an veya her zaman ve durum varsayımsaldır.
Which relative cause İngilizcede nesneleri ve hayvanları nitelemek amacıyla kullanılan bir relative pronoun'dur. Eğer var olan iki cümlede nitelenmek istenen şey hayvan ya da nesne ise WHICH kullanılır.
Time Clauses, Türkçede “Zaman Cümlecikleri” anlamına gelir ve aşağıdaki şekillerde kullanılır. 1) Time Clauses cümlenin başında ya da sonunda kullanılabilir. I saw her.
Relative Clauses Nedir? Relative Clauses ya da diğer adıyla Relative Pronouns ifadesi cümle içinde bir kelime hakkında ek açıklama yapan cümlelere denir. Relative Clauses ifadesi Türkçe'de “ilgi tümcesi, sıfat cümleleri, ilgi yantümcesi, sıfat cümleciği” gibi ifadeler şeklinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri