Adlerian Oyun Terapisi'nde çocuklar ile oldukça aktif biçimde çalışılır. Oyun iletişim aracı olarak görülür ve bazen oyuncaklar bazen hikâyeler, dramalar, kuklalar kullanılır. Terapi sürecinde terapist sürekli yönlendirme yaparak etkili bir süreç oluşturmaya çalışır (Kottman, 2013; akt. Öztürk Serter, 2018).
Adlerci terapide, terapistler danışanlarını hasta veya tedaviye muhtaç bireyler olarak görmezler. Amaç toplumsal alışverişi sağlayarak, danışanı toplum içinde eşit yaşatacak şekilde eğitmektir. Bireyin inançlarını değiştirmede en güçlü yöntem onu cesaretlendirmektir.
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Jungcu oyun terapisinde doğuştan gelen yeteneklerin ve psişenin yapısını vurgulamaktadır. Çocuklarla oyun oynamakta ve onları geliştirmekte olan çocuklardan daha iyi bir şekilde oynayabilmektedirler. Çocuklar oyunlar ile birlikte duygularını en iyi şekilde ifade etmeye başlamaktadırlar.
1970'li yıllarda Ann Jernberg Theraplay ekolünü geliştirirken, aynı yıllarda Viola Brody Gelişimsel Oyun Terapisini kuramsallaştırmıştır. Sonrasında Kukla Terapisi, Adlerian Oyun Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi ekolleri gelişmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir.
Sigmund Freud'un psikanalitik kuramı, Anna Freud ve Melanie Klein gibi önemli isimlerin çocuk psikoterapisine katkıları, oyun terapisinin temellerini atmıştır denilebilir. Bu dönemle paralel olarak, oyunun çocukların duygularını ve düşüncelerini anlatmada kullandıkları temel bir araç olduğu kabul edilmeye başlanmıştır.
Psikodinamik oyun terapisi, çocuğun davranışlarının altında yatan bilinçdışı nedenlere odaklanır. Bu yaklaşımda amaç, bilinçdışına bastırılmış olan zorlayıcı ve çatışmalı duygu ve düşünceleri çocuğun bilinç seviyesine çıkartarak, çocuğun bunların farkında olabilmesini ve bunlarla başa çıkabilmesini sağlamaktır.
1. Psikanalitik Oyun Terapisi. Sigmund Freud (1909) ağırlıklı olarak yetişkinlerle çalışmış olsa da, küçük Hans üzerine yaptığı analizler ve çocuklar için oyunun önemine dair gözlemleri çocuk psikanalizinin gelişimine yol göstermiştir.
Kum Tepsisi Terapisi, dışavurumcu ve yansıtıcı bir terapi yöntemidir. Bu terapi yönteminde kum, su ve yüzlerce minyatür kullanılmaktadır. 8 yaşından büyük çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde işlevsel olan kumun terapötik etkisi sayesinde oldukça esnek bir terapidir.
Çocuk Merkezli/Yönlendirmesiz Oyun Terapisi
Bu yaklaşıma göre çocuğun doğuştan içinde taşıdığı olumlu özellikler, öz-güven ve iyileşme/iyiye doğru gitme dinamiği mevcuttur. Yaşanan deneyimler bunların üzerini örtmüştür ve unutulmaya yüz tutmuşlardır. Terapinin amacı bunları ortaya çıkarmaktır.
Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir. Oyun terapisinin terapötik güçleri arasında iletişim, duygusal düzenleme, ilişkiyi geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık, kendini gerçekleştirme olarak sınıflandırılmaktadır.
Filial oyun terapisi sürecinde anne ve babalar terapist yardımı ile oyun ortamında çocuk ile doğru ilişkiler kurmayı öğrenir. Bu sürecin ardından uygun ortam oluşturulduktan sonra evde oyun terapisi, ebeveyn eşliğinde günlük hayata uygulamak yolu ile devam eder.
Alfred Adler tarafından 1900'lerde geliştirilen, psikanailizden farklı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuramıdır. Adler, insan koşullarını iyimser bir bakış açısıyla ele alır, bireyler arası ilişkiye önem verir bütün davranışların sosyal bağlamda gerçekleştiğine vurgu yapar.
Adler'e göre insan davranışının oluşumunda kalıtımsal faktörler kadar sosyal çevre, bireyin çevresiyle yaptığı etkileşimler ve etkileşim süreci içinde fenomonolojik anlamlandırmaların da önemi vardır. Adler Kuramı'na göre birey seçicidir, tektir, karar alabilen ve hayatını şekillendirebilen bir varlıktır.
Adler, ailedeki diğer çocukların varlığına ve bunun çocuğun gelişimi üzerindeki etkisine değinen ilk kuramcıdır. Ona göre, çocuğun diğer kardeşler arasındaki durumu yani dünyaya geliş sırası kendine özgü bazı sorunları da beraberinde getirir. Bunlar kesin değil olabilirlik özelliği olan değerlendirmelerdir.
Erikson'un oyun kuramına göre oyun çocuğun psikososyal gelişiminin aynasıdır ve gelişim dönemleri boyunca farklılık göstermektedir. Oyun yoluyla çocuk gerçek duygu, düşünce ve olaylarla başa çıkmak için yeni modeller yaratır.
Smilansky dört evreli bir oyun gelişimi modeli önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyunlar.
Filial terapi, 3-10 yaş arasındaki çocuklara ve ailelerine yardımcı olan gelişimsel bir oyun terapisi yaklaşımıdır. Hem normal gelişim gösteren, hem de duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile kullanılır. İlk olarak 1960 yılında Bernard ve Louise Guerney tarafından geliştirilmiştir.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı tercih eder. Bu ilişkinin çocuğun iyileştirme gücünü harekete geçireceğine inanır. Çocuk iyileşmeyi özenle hazırlanmış oyun terapi odasındaki oyuncaklar yolu ile gerçekleştirir.
Deneyimsel Oyun Terapisinin Tarihi
Byron Norton ve eşi Carol Norton tarafından geliştirilmiştir.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Amerika Psikoloji Birliği (APA) 2021 “Muhteşem Psikolog” ödülü Türk Akademisyen Prof. Dr. Şenel Poyrazlı'nın oldu.
Çocuklar oyun içinde model yaratırken gerçek yaşamdan yardım alırlar (Akt; Bee, 1992 Page 3 96 s.360; Akt; Bee, 1994 s.29; Akt; Bee1996 s.48). Ericson (1963;1964: 1974) oyunu terapide kullanan ilk bilim adamıdır. Davranışın biyolojik ve sosyo- kültürel faktöre bağlı olduğundan söz etmektedir.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri