Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Vize alınabilmesi için adli sicil (sabıka) kaydının eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Vize işlemleri için teslim edilen sabıka kaydında kişinin daha önce suç işleyip işlemediği detaylı bir şekilde incelenir.
Cevap: Sabıka Kaydı Pasaport ve vize işlemleri için engel teşkil edermi. Hayır engel olmaz.
Sabıka kaydı olan pasaport alabilir mi? Pasaport verilmeyen kişiler adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Sabıka kaydında kişilerin kesinleşmiş mahkumiyetleri ve hükmedilen para cezaları yazılır. Kesinleşme şerhi tüm yargı yollarının tükendiği veya süresinde bir üst mahkemeye itiraz edilmemiş hükümler için kullanılır. Sabıka kaydı; adli sicil kaydı ve adli sicil arşiv kaydı olmak üzere iki aşamadan oluşur.
Öncelikle yurt dışı çıkış yasağı öğrenme yöntemlerinden en kolayı kişinin bulunduğu yerde internette e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapmasıdır. Ancak e-Devlet sistemine düşmemiş olan yurt dışı çıkış yasakları için İl Emniyet Müdürlüğüne giderek bunu öğrenmek de mümkündür.
Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı gündelik hayatta bir çok kurum tarafından istenmektedir. İş başvurularında, memurluk, polislik, askerlik ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, işe girmemize engel olabilmektedir.
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
Sabıka kaydı olarak da bilinen Adli Sicil kaydı, kişiler hakkında verilen kesinleşmiş cezalara ve güvenlik tedbirlerine ilişkin karar ve bilgilerin yer aldığı resmi kayıt olup bu kayıtlar Adalet Bakanlığı tarafından tutulmaktadır.
12 Yaşından büyük olan aile bireyleriniz başvuru yaparken sabıka kayıtları olmadığına dair bir belge imzalamaları gerekir.
Adli sicil kaydı koşulları gerçekleştiğinde kendiliğinden silinmelidir. Fakat adli sicil kaydınızda halen mahkumiyet hükmü görünüyor ise bunu sildirmek için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne bir Adli Sicil Kaydının Silinmesi Dilekçesi ile başvurarak adli sicil kaydınızın silinmesini isteyebilirsiniz.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Gerçek kişilerde, 6183 sayılı Kanun uyarınca vergi borçlusu durumunda olan şahıslar için yurt dışı çıkış yasağı uygulanmaktadır. Tüzel kişilerde ise, borcun muhatabı tüzel kişiliktir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Pasaport kontrolünde polis neye bakar? Pasaport kontrolünde polis ilk olarak pasaportunuzun ya da vizenizin sahte olup olmadığına bakar. Daha sonra sistemlerden kimlik bilgilerinizin sorgulamasını yapar. Gerek gördüğünde size direkt sorular sorar ya da otel, uçak bileti gibi rezervasyon evraklarınızı isteyebilir.
Adli sicil kaydının olması vize alınmasını engelleyen durumlar arasında yer almaktadır. Vize için sabıka kaydı belgesi alınması gerekmektedir. Sabıka kaygı olan kişilerin, vize alıp alamayacağı ülkelerin vize politikalarına ve suç tanımlarına bağlıdır.
Bağlayıcı bentte öngörülen cezai takibat halleri de iptal edilmiş olduğundan, aksi yönde Mahkeme kararı bulunmadıkça, kişinin hakkında yürütülen bir ceza soruşturması ya da kovuşturmasının varlığı pasaport tahdidine neden olmayacak, bu kişiler de pasaport alabilecektir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Başvurudan sonra iş yoğunluğuna göre 5 iş günü içerisinde silinme gerçekleşmektedir. Durumun aciliyetine göre hukuk büromuz ile iletişime geçildiğinde daha hızlı sürede adli sicil kaydı silinmesi mümkündür. Cezanın cinsine ve süresine göre adli sicil kaydı ya tamamen silinir ya da adli sicil arşiv kaydına alınır.
Adli sicil kaydına işlenen ve suç işlemesi sebebi ile kişiye mahkemece verilen mahkûmiyet kararları cezaların ve güvenlik tedbirlerinin infaz edilmesi ile silinir.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
5-) YURTDIŞI YASAĞININ SONA ERMESİ
Yurtdışı çıkış yasağı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde kendiliğinden hükümsüz olur ve ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri