Adli sicil kaydına işlenen her suç işlenmez. İşlenen suçun işlenmesi için belirli süreçlerin tamamlanmış olması gerekir. Bu suçlar kesinleşmiş hapis cezalarını, cezanın infazına dair verilen kararları, adli para cezalarını, belirli hakların kısıtlanması hakkında verilen kararlar gibi kesin karaları kapsar.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
2. Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Adli Sicil Kaydına İşlenir mi? Kural olarak mahkemelerce verilen ve kesinleşen her türlü ceza ve güvenlik tedbirine ilişkin kararlar, adli sicil kaydına işlenir.
Halk arasında sabıka kaydı olarak da tanımlanan adli sicil kaydı kesinleşmiş mahkeme hükümlerine dayanarak, kişiler hakkında güvenlik tedbirleri ve cezalara ilişkin bilgilerin yer aldığı belgelerdir. Kurala göre güvenlik tedbiri ve ceza içeren her türlü mahkûmiyet adli sicil içerisine kayıt edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Hapis cezaları ile alakalı olarak tüm işlenen suçlar ilk olarak adli sicil kaydına otomatik olarak eklenmektedir. Aynı zamanda hapisten sonra koşullu salıverilme ve tahliye durumlarında da yine bu bilgiler adli sicil kaydında tutulan bilgilerden olarak bilinir.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Yürürlükteki yasalara göre, kamu kurumlarında çalıştırılacak işçilerin affa uğramış olsalar bile, bir yılı aşan bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olması gerekiyor. Teklif yasalaştığında herhangi bir suçtan sabıkası bulunan biri, kamu iktisadi teşekkülleri de dahil olmak üzere kamu kurumlarında işçi olarak çalışabilecek.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Soruşturma aşaması adli sicile işlemez, eğer soruşturma sonucunda mahkumiyet kararı almışsanız bu durumda adli sicilde gözükecektir. Bunun haricinde eğer soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise ve dosya kapanmışsa adli sicile işlemez. Çünkü ortada bir mahkumiyet kararı bulunmamaktadır.
Sabıka kaydı olarak da adlandırılan adli sicil kaydı, kişilerin işlemiş olduğu cürüm ya da suçlara dair Adalet Bakanlığı tarafından tutulan resmi kayıttır. Bu kayıtta kişi hakkında kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine dair bilgiler yer almaktadır.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 'Adlî sicile kaydedilecek bilgiler' başlıklı 4. maddesine göre; "(1) Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir..." Dolayısıyla belirttiğiniz düşme kararı adli sicil kaydına işlemez.
siciline işlemez sadece mahkemeler görür.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ifadesine göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan kişiler ile verilen hapis cezasının süresine bakılmaksızın affa uğramış olsa dahi maddede sayılan suçlardan mahkûm olan kişiler devlet memuru olamamaktadır.
Sicil Kaydının Silinmesinin Memuriyete Etkisi
Süresiz ya da adli sicilden çıkarılamayan herhangi bir hüküm olmadığından dolayı herhangi bir suç işlemiş ve verilmiş olan cezası infaz edildikten sonra adli sicil kaydından çıkarılmış olan hükümlü memur olabilecektir.
Hırsızlık Suçu Sicile İşler Mi? Hırsızlık suçu bakımından hakkında mahkûmiyet hükmü kurulan kişinin aldığı ceza adli sicil kaydına işlenir. Cezanın infaz edildiği takdirde adli sicil kaydı silinir ancak özel arşivden kayıt silinmez.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Yargılama neticesinde sanığın mahkum olduğu hapis cezasının miktarı 2 yıl veya daha az ise hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Yani, mahkeme tarafından verilen ceza 2 yıl 1 ay ise diğer koşullar gerçekleşse bile ceza miktarı nedeniyle sanık hiçbir şekilde ceza erteleme kurumundan faydalanamayacaktır.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Önemle belirtilmelidir ki; idari para cezaları, disiplin cezaları, trafik cezaları, tazyik hapisleri, sırf askeri suçlardan kaynaklanan yaptırımlar adli sicil kaydına işlenmez.
C: Kaydın en başında yer alan “C” ibaresi ceza fişinin kısaltmasıdır. Verilen ceza mahkûmiyetin özetini ifade eder. 0069 Numaraları ile Başlayan Rakamlar: Adli sabık kaydında ilgili kayda ilişkin UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin o dosyaya ait atamış olduğu benzersiz ID (kimlik) bilgisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri