Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.
Dava açıldıktan sonra da baroya veya yargılamanın yapıldığı mahke- meye adli yardım başvurusu yapılabilir. Ancak dava açılmadan önce olduğu gibi, dava açıldıktan sonra da baroya yapılan başvuru yalnızca avukat ücretinden muafiyet sağlar.
Adli Yardımdan Kimler Faydalanabilir? Dava masraflarını, avukatlık ücretini ve diğer yargılama giderlerini ödeme gücünden yoksun olan ve ödeme gücünden yoksun olduğunu belgeleyen kişiler adli yardımdan yararlanabilir.
İstinaf veya temyiz kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır.
Kimler Yararlanabilir
Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin avukatlık ücretleri ile yargılama giderlerini karşılaması mümkün olmayan ve adli yardıma konu isteminde haklı olan başvuru sahipleri adli yardımdan yararlanabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay'a yapılır. Adli Yardım Talepli Davasına ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır. Mahkeme, adli yardım talebi hakkında duruşma yapmaksızın karar verebilir. Ancak, talep hâlinde inceleme duruşmalı olarak yapılır.
İlk derece yargılaması sona erdikten sonra, yani kanun yolu aşamasında hukuk yargılamasında; bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay'a, idari yargıda bölge idare mahkemesi veya Danıştay'a adli yardım başvurusunda bulunulabilir. Dolayısıyla, yargılamanın tüm aşamalarında adli yardım talebinde bulunulabilir.
Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talep edildiğine göre, bu talep hakkında karar verme yetkisi kanun yolu incelemesini yapacak olan Yargıtay'a aittir (HMK.md.336/3).
UYAP portalını kullanacak olan vatandaşlar çeşitli davaları bu sistemden online olarak açabilir. UYAP adli yardım talepli dava açma işlemleri için başvuru formuna ulaşılması gerekir. Bu işlemler gerçekleştirilirken https://vatandas.uyap.gov.tr adresinde yer alan UYAP vatandaş portalı sayfasına erişim sağlanmalıdır.
Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir (HMK m. 336/1). Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya yapılır (HMK m. 336/3).
Adli yardım talebinin kabulü halinde ise mahkeme yargılama sonuna kadar başvurucunun dava masrafından muaf tutulmasına karar verir. Yargılama boyunca dava harç ve giderleri hazineden karşılanır. Hazine tarafından karşılanan masraf, yargılama sonunda haksız çıkan taraftan tahsil edilir.
ADLİ YARDIM TALEBİ NEDİR? Adli yardım, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmaması için getirilmiş bir ilkedir. Mali olanakları yetersiz kişilerin dava harç ve masraflarından muaf tutulması ve kendisi için baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmesidir.
Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor. ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR? Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor.
Adli Yardım Talebi Dilekçe Örneği ise davacı yada davalının mahkemeden mahkeme masraflarının devlet tarafından karşılanmasına imkan veren dilekçe türüdür. Adli Yardım Talebi Dilekçesini avukatınız verebileceği gibi kişinin bizzat vermesi de mümkündür.
Baro başkanı yedi gün içinde karar verir ve bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır. Adli yardım görevi serbest çalışan avukatlara eşitlik ilkesi esaslarına göre verilir.
Adli Yardım Talebi Şartları
Talepte bulunan tarafından bu durumu kanıtlayıcı belgelerin mahkemeye sunulması gerekmektedir. Uygulamada genelde muhtarlıklardan alınan mali duruma ilişkin belge (Fakirlik belgesi) yeterli görülmektedir.
Görevlendirme Avukata Büro tarafından avukat tarafından büroya bildirilen telefon fax elektronik posta vb. iletişim vasıtaları aracılığı ile bildirilir ve ayrıca yazı ile tebliğ edilir. Avukatın görevlendirmeden haberdar edilmesi ve talepçi tarafından vekaletnamenin çıkartılması ile Adli Yardım görevi başlar.
Zira adli yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır. Ancak mahkeme bu konuda bir kolaylık sağlanmasını uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir.
Yargısal işlemlerde gerekli olan harçlar ödenmediği takdirde diğer işlemlere geçilemez. Harçlar ödenmezse HMK m.150/4 gereği üç aylık süre beklenir ve bu süre içinde harç tamamlanmazsa dosyanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Harçlar, yargılama sonucunda haksız çıkan tarafa yükletilir.
Adli yardım talepli açılan bir davada adli yardım talebi hakim tarafından reddedilebilir. Adli yardım talebinin reddedilmesi durumunda kişinin bu karara itiraz etme hakkı mevcuttur. İtiraz yazılı bir dilekçeyle yapılır.
Adli yardımdan nasıl yararlanılır sorusuna cevap vermeden önce adli yardımın ne olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Dava açmak istiyorsunuz, fakat davayı açmak yahut devamını getirmek için maddi imkanınız yok. Bu durumda sosyal devlet anlayışımızın bir sonucu olan “adli yardım” müessesesinden yararlanabilirsiniz…
, nüfus kaydının düzeltilmesi için açtığı bu davada da adli yardımdan faydalandırılmasını istedi. Ancak 6. Aile Mahkemesi, N.Ö.'nün asgari ücretle sigortalı çalıştığı gerekçesiyle adli yardımdan yararlanamayacağına karar verdi.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri