Sohbetin Genel Özellikleri Yazar konu hakkında kendi duygu ve düşüncelerini söylediğinden dolayı özneldir. Yazar fikirlerinin bilimsel doğruluğu üzerinde durmaz, fikirleri üzerinde derinlemesine incelemeler yapmaz. İçten, samimi ve sade bir dil kullanılmaktadır. Dil göndergesel ve heyecana bağlı işlevde kullanılır.
Sohbet, yazarın günlük konular arasından seçtiği bir konuya, konuşuyormuş gibi karşıya aktarmasıdır. Bu yazı türlerinde bilimsel yaklaşımlara derin analizlere girilmez. Amaç daha çok samimi bir sohbet havası yaratabilmektir. Söyleşi anlamına gelen bu kelime Arapçadan dilimize yerleşmiştir.
Sohbet ya da muhabbet; dostça, arkadaşça konuşmak, hasbihal, söyleşi, yârenlik, hasbihal etmek anlamına gelir. Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Bir yazı türü olan sohbet ise; bir yazarın günlük olaylarla ilgili duygu ve düşüncelerini, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi anlattığı yazı türüne “sohbet” denir.
Söyleşi türünün özellikleri
1- Her konuda yazılabilir. 2- Anlatımda içtenlik, yalınlık, duruluk esastır. 3- Düşünsel planla yazılır. 4- Yazar anlattıklarının doğruluğuna, okuyucusu ile olan bağına güvenmeli, anlattıklarını günlük konuşma havasıyla, fakat mantık çerçevesinden ayrılmadan anlatabilmelidir.
Günlük yaşamdaki konular üzerine bir yazarın, kişisel düşüncelerini detaya inmeden ele alarak genellikle de gazete ya da dergilerde yayımladığı yazı türüne sohbet denir. Sohbette ele alınan konunun detayına inilmez, ispatlama kaygısı bulunmaz ve samimi bir üslup barındırır.
İlgili 17 soru bulundu
Bir yazarın günlük olayları içerisinden seçmiş olduğu bir konuyu, kendi düşünce ve görüşlerini fazla derinleştirmeden karşısındaki ile konuşuyormuş gibi gerçekleştirdiği yazın türü söyleşi olarak ifade edilebilir. Tabii diğer ismiyle edebiyatta sohbet olarak da ön plana çıkar.
* Yazarın, okuyucu ile bir sohbet havası içinde senli benli konuştuğu yazı türüdür. * Yazar, düşüncelerinin doğruluğunda ısrar edici olmaz. * Söyleşide, daha çok yazarın kişisel düşünceleri ağırlık kazanır. * Söyleşilerin en önemli özelliği, yazarın samimi, içten bir ifade tarzını ortaya koymasıdır.
Bir yazarın günlük olaylar arasından seçtiği bir konuyla ilgili kendine özgü görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden karşısındakilerle konuşuyormuş gibi anlattığı yazı türüne “sohbet (söyleşi)” denir.
Bu nedenle sorularda sıklıkla karşımıza çıkarılan bu konuyu, bu yazıda sizler için açıklamaya çalışacağız. Öncelikle sohbet ve söyleşinin aynı anlama geldiğini bilmeniz gerekiyor. Yani edebiyatımızdaki sohbet türünün diğer adı söyleşidir.
Günümüzdeki şekliyle Türk edebiyatında ilk söyleşi örneklerini gazete ve dergilerde yayımlanan yazılarından oluşan Diyorlar ki adlı eseriyle Ruşen Eşref Onaydın vermiştir.
Genelde dostça ve arkadaşça konuşarak vakit geçirmek sohbet olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazımı, 'Sohbet' olarak öne çıkıyor.
Bir yazarın, düşüncelerini karşısında olan biriyle konuşuyormuş gibi sohbet havası içinde anlatmasına söyleşi adı verilmektedir. Söyleşi gazete ve dergilerde çoğunlukla yer alan bir tür olduğu için herkesin anlayacağı bir şekilde kaleme alınmaktadır. Söyleşide anlatılanların bilimsel bir yanı bulunmamaktadır.
Sohbet, insan hayatında önemlidir. İyisi yapıldığında muazzam bir keyif verir, insanı gülümsetir, düşündürür, adeta ruhunu besler. Ama bazen de biriyle konuşurken, bahsettiğimiz şeylerin ne kadar “boş”, “anlamsız”, “yüzeysel” olduğunu düşünebiliriz. Bu durumda o sohbetten keyif almamız pek de muhtemel değildir.
Herhangi bir konu hakkındaki kişisel görüş, düşünce veya bakış açılarının kanıtlanması zorunlu olmadan yazılan kısa fikir yazılarına fıkra denildiği görülür. Sohbet ise bir yazarın belirli bir konuya yönelik olan düşüncelerini okuyucuyla konuşurmuş gibi kaleme aldığı yazılara verilen isimdir.
Cemâlnur Sargut'la “tasavvuf sohbeti” niteliğindeki bu kitap, tasavvuf ilminin kaynağı, doğuşu, konusu ve yöntemi ile ilgili en çok merak edilen sorulara cevap vermektedir.
Sohbetlerde samimî ve senli-benli bir dil kullanılır. Sohbet yazıları kimi yönden denemeye kimi yönden de makale ve eleştiriye benzemektedir. Bu yazılarda yazar duygularını fikirleriyle karıştırabilir. Hatta kimi zaman okuyucunun duygu dünyasına hitap eder.
→→→Küresel ısınma, havaların soğuması, deniz kirliliği, dostluk, düşmanlık, saygı, yolda yürüme, görgü kuralları, bağırmak, binalar, aşk, sevgi, spor, yarış, uçmak, dalmak, gezi, gazete, dergi gibi sınırsız durumlar sohbet türü yazılara konu olabilmektedir.
Söyleşi Türünün Özellikleri Nelerdir? - Herkesi ilgilendirmesi gerekir. - Planı düşünseldir. - İçerisinde çokça devrik cümleler kullanılır.
*Sohbette kısa ve yüzeysel bir anlatım vardır. Denemede ise derinlemesine bir anlatım vardır. *Sohbette amaç, yazarın okuyucuyu kendi düşüncesine çekmesi veya kendi düşüncesi doğrultusunda düşünmesini sağlamasıdır. Denemede ise okuyucuyu etkilemek, yönlendirmek gibi bir amaç güdülmez.
Söyleşiler gazete ve dergilerde yayımlanabildikleri gibi, derlenerek kitap olarak da basılabilir. fıkra türünde olduğu gibi gazete ve dergilerde yayınlanır. Söyleşi; giriş, gelişme ve sonuçtan oluşur. Söyleşilerde nesnel bir bakış açısı olsa da öznel bir anlatım mevcuttur.
Bir bilim veya sanat konusunu, okurun üzerinde yazarla sohbet ediyormuşçasına bir izlenim bırakarak anlatan edebiyat türüne sohbet (söyleşi) denir. Ø Yazar, güncel bir konuyu okurla konuşuyormuş gibi samimi ve anlaşılır bir üslupla ele alır.
Cevap: D seçeneği sohbet türü için söylenmez. Sohbet türü, genellikle kişisel görüşlerin yer aldığı, günlük hayattan konuların ele alındığı ve daha geniş bir okuyucu kitlesine hitap eden bir yazı türüdür. Alanında uzman olan kişiler tarafından yazılmazlar, genellikle herkesin anlayabileceği bir dil kullanırlar.
Söyleşiler (Nurullah Ataç) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Dilimizdeki ulusallaşma, birlik ve özleşme üzerine Melih Cevdet Anday'ın yıllar önce radyoda yaptığı bu konuşmalar bugün daha da önem kazanmış durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri