Sıcaklığı sabit tutulan sistemlerde yapılan işlemlere izotermal işlem, ısı alışverişlerine göre yalıtılmış sistemlerde yapılan işlemlere ise adyabatik işlem adı verilir. Çok hızlı bir şekilde tersinmez olarak yürüyen izotermik ve adyabatik işlemler oldukça yavaş bir şekilde tersinir olarak da yürütülebilirler.
Adyabatik, termodinamikte çalışma akışkanında ısı ve kütle kaybının veya kazancının olmadığı haldeki süreçtir. Adyabatik, bir ortam oluşturabilmek için sınırlanmış alanın ısı ve kütle geçişine karşı tamamen yalıtılmış olması gereklidir. Adyabatik bir süreçte ısı ve kütle değişimi olmadığı için q=0 kabul edilir.
Termodinamiğin birinci yasasına göre toplam enerji her zaman korunur, yaratılamaz veya yok edilemezdi. İkinci yasası ise, bir vücuttan ısı emilmesinden ve eşit miktarda iş yapılmasından başka bir etki yaratmayan bir ısı makinesi yapmak imkansızdı.
İzobarik proses, basıncın sabit kaldığı, yani basınç değişiminin sıfır olduğu, termodinamik bir prosestir. Örneğin; termodinamikte izobarik bir proseste sisteme ısı ilavesi veya çıkarılması işlemi yapılmışsa, bu işlem sırasında sistemin basıncı değişmemiş demektir.
d) Aynı Sıcaklıkta (izotermal) Değişme: Sabit sıcaklıkta meydana gelen işlemlere izotermal işlemler denir. P-V eğrisi hiperbolik bir eğridir. İdeal bir gazın iç enerjisi yalnızca sıcaklığın bir fonksiyonu olduğundan, bir ideal gazın izotermal hal değişiminde ΔU=0 olur.
İlgili 42 soru bulundu
İZANTROPİK HAL DEĞİŞİMLERİ
İçten tersinir ve adyabatik (izantropik) bir hal değişimi sırasında entropi sabit kalır. Bir hal değişimi sırasında entropi sabit kalıyorsa, bu hal değişimine izantropik hal değişimi olarak isim verilir.
Tersinir genleşme ve sıkışmada izlenen yollar üst üste çakışmaktadır. mutlak değerce eşittir. Isı akışına karşı ortamdan yalıtılan sistemlerde yapılan işlemlere adyabatik işlem adı verilir. Tersinmez ya da tersinir yürütülen adyabatik işlemler sırasında sistemin sıcaklığı değişir.
İzotermal proses (sabit sıcaklık) İzentropik proses (çevreyle ısı değişimi yok) Politropik proses (çevreyle tam ısı değişimi var)
İzobarik hal değişimi: Bir hal değişimi sırasında P basıncı sabit kalır. İzokorik (veya izometrik) hal değişimi : Bir hal değişimi sırasında özgül hacminin sabit kalır. Çevrim: Bir sistem geçirdiği bir dizi hal değişimi sonunda yeniden ilk haline dönmesine denir.
Hareketli sınırla ilişkili iş sınır işi diye adlandırılır. P-V diyagramında hal değişimi eğrisi altında kalan alan işi gösterir. Bir çevrim sırasında yapılan net iş, sistem tarafından yapılan işle sistem üzerinde yapılan iş arasındaki farktır.
Termodinamiğin 4 yasası aşağıda özetlenmiştir: Sıfırıncı yasa: Eğer A ve B cisimleri üçüncü bir C cismi ile ayrı ayrı termal (ısıl) dengede ise, o zaman A ve B cisimleri birbirleri ile termal (ısıl) dengededir.
Termodinamiğin ikinci yasası, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilir ve entropi yasası diye de bilinir. Bu yasa, evrende düzensizliğin sürekli olarak tek yönlü bir şekilde arttığını söyler.
Termodinamiğin 0. (Sıfırıncı) Yasası; Yasaya “sıfırıncı” denmesinin nedeni, birinci ve ikinci yasalardan yarım yüz yıl sonra kabul edilmesidir. İlk olarak 1931 yılında R. H. Fowler tarafından ortaya konmuştur.
d. Adyabatik soğuma: Çevresiyle ısı değişimi olmadan soğuma adyabatik olarak nitelenir.
Adyabatik verim, gerçek işlemlerin ideal işlemlerden sapmanın bir ölçümüdür veya gerçek makinanın ideal makinaya sayısal olarak ne kadar yaklaştığını gösterir.
Adyabatik kaymada, malzemenin toplam plastik deformasyonu, relatif olarak deforme olmamış matriks içinde dar bantlar hâlinde yoğunlaştırılır. Adyabatik kayma, özellikle çelik, aluminyum, titanyum alaşımları ve pirinç gibi çeşitli malzeme gruplarında gözlenir (Mills ve diğ., Page 6 ATAPEK-KARAGÖZ 6 1987).
Her iki pupilla çapı arasında 0,1 mm'den fazla fark bulunmasına anizokori adı verilir. Pupilla büyüklükleri arasında boyut farkının bulunması fizyolojik ve patolojik sebeplere bağlı olabilmektedir. Bu sebeple anizokori etiyolojisini saptamak için pupillanın ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Termodinamik çevrim, bir veya daha çok hal değişimi (termodinamik süreç) gerçekleştiren, iş veya enerji üreterek veya enerjiyi transfer ederek ilk haline dönen bir çalışma akışkanı içeren çevrimlerdir.
Pupil (göz bebeği), gözün yapısında bulunan irisin ortasında düzgün yuvarlak açıklıktır. Pupilin otonom sinirlerle uyarı- mı ve bu uyarıya pupil cevabı, sempatik ve parasempatik sistem aktivitesini değerlendirmede önemlidir.
Gaz maddenin ısı alarak plazma hâle geçmesine iyonizasyon denir. Deiyonizasyon ise plazma ısı vererek gaz hâle geçmesine denir.
Yanma işleminde bir başka önemli parametre ise adyabatik alev sıcaklığıdır (AAS). Adyabatik alev sıcaklığı adyabatik yanma işleminde herhangi bir iş, kinetik ve potansiyel enerji değişiminin olmadığı durumda ürünlerin sıcaklığıdır. Stokiyometrik hava kullanıldığında en yüksek Adyabatik alev sıcaklığı değerine ulaşılır.
Bilim insanları düzensizliği entropi adı verilen nicelik ile ölçerler. Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça entropi de artar. Bu durumda faydalı (iş yapabilir) enerji miktarı azalır, faydasız enerji artar. Eğer bir sistem tamamen düzenli ise entropisi sıfır olabilir.
Yapılan işlemin şekli de dışarıdan sağlanan enerjinin büyüklüğünü de etkiler. Örneğin aynı işlem sonsuz küçük adımlarla veya bir veya birkaç adımda gerçekleştirilebilir. Eğer işlem sonsuz küçük adımlarla gerçekleştiriliyorsa süreç tersinir (reversible), aksi durumda tersinmez (irreversible) olarak adlandırılır.
Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Başka bir güncel örnek verecek olursak doğayı kirletmek ve hor kullanmak entropiyi hızlandırıcı süreçlerdir.
Termodinamiğin ikinci yasası veya entropinin artışı ilkesi, süreçlerin tersinmez olduğunu başka bir deyişle (kendiliğinden) geri dönüşü olmadığını gösterir. Yaşam ve yaşamla ilgili her süreç tersinmezdir. Buradan yaşamı anlamlı kılacak sonuçlar çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri