İkinci Öğretim Harçları Birinci Öğretime Göre Daha Pahalıdır Dolayısıyla harçların zamanı geldiğinde yatırılması gerekir ve herhangi bir destek öğrencilere sunulmaz. Harç paralarındaki fazlalık öğrencilerin ailelerini zor duruma sokabilir ya da öğrencilerin gündüz saatlerinde çalışması gerekliliğini ortaya çıkarabilir.
Üniversitede ikinci öğretim okumanın en büyük dezavantajı derslerin birinci öğretimdeki derslere kıyasla akşamları daha geç saatte bitiyor olmasıdır. Bu durum öğrencilerin evlerine daha geç saatlerde dönmelerine ve yorgun hissetmelerine neden olmaktadır.
Yani ikinci öğretim, örgün eğitim programlarının dışındaki zaman diliminde verilir. İkinci öğretim puanları ve ders saatleri farklıdır. Bölümlerin ikinci öğretimine kayıt yaptıran öğrenciler, örgün öğretim öğrencilerden farklı olarak harç ücreti ödemektedir.
İkinci öğretimde okuyan öğrenciler neden harç parası veriyor? İkinci öğretim öğrencilerinin dersleri mesai saati dışında olduğu için öğretim görevlileri ekstra mesai parası alıyor. Hal böyle olunca ekstra masraflar sebebi ile öğrencilerden dönem başı harç parası alınıyor.
Birinci ve ikinci öğretim öğrencilerinin ders saati ve harç ücreti dışında bir farkı bulunmamaktadır. Hatta bazı öğrenciler gündüz vakti part-time çalışmak istedikleri için bilinçli olarak ikinci öğretimi tercih etmektedir. 1 ve 2. öğretim öğrencilerinin gördüğü dersler aynıdır. Hatta hocaları da aynıdır.
İlgili 18 soru bulundu
İkinci öğretim olmak aslında çok da karlı bir tercih değil.
İkinci öğretim genellikle birinci öğretime göre daha düşük puanlarla öğrenci kabul ettiği için çok yüksek puan alamayan ya da gün içerisinde çalışmak zorunda olan öğrencilere hitap eder.
Genellikle 17.00- 23.00 saatleri aralığında olacak şekilde ders programları oluşturulur. Bazı üniversitelerde derslerin başlangıç saati 15.00 olabilir. İkinci öğretim öğrencileri, öğretmenden izin alarak örgün öğretim derslerine katılım sağlayabilir.
ikinci öğretim harcı yıllıktır. 2 taksit ile ödersin.
Katkı payı / öğrenim ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda öğrenci ders kayıtlarını yapamaz ve yatırmadığı dönemin öğrenim hakkını kaybeder. İlgili dönemin öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Mezun olduğunuzda diplomalar arasında bir farklılık yoktur, diplomanızda “ikinci örgün eğitim” diye bir ibare bulunmaz. İkinci öğretim birinci öğretim derslerine girebilir mi sorusuna gelirsek de, şayet hocanızdan izin alırsanız birinci öğretim derslerine de katılabilirsiniz.
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemine ilişkin alınan yeni kararları açıkladı. Özvar, üniversitelerin 3 Nisan'da açılacağını ve isteyenlerin okula gidebileceğini, devam şartının ise aranmayacağını duyurdu. Buna göre 2. dönem okula gitme zorunluluğu bulunmuyor.
İkinci öğretimde verilen eğitimle örgün öğretimin hiçbir farklı olmamaktadır. Genellikle aynı hocalar derslere girer eve aynı konular işlenir. Bu nedenle ikinci öğretimle örgün öğretim arasında eğitim kalitesi oldukça benzerdir. Bölümlerin ikinci öğretim puanları, örgün öğretime göre daha düşüktür.
İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek." iddiası doğru değildir. Devlet üniversitelerinde eğitime başlayacak veya eğitimi devam eden öğrenciler harç ödemeyecektir." ifadelerine yer verdi.
* İkinci öğretim ve örgün öğretim öğrencileri eşit şartlara sahip olur. * Mezuniyet sonrası aynı diploma ve unvana hak kazanırlar. Ayrıca burs ve kredi başvurusunda da aynı şartlara sahip olurlar. * Gece öğretim programlarında eğitim gören öğrenciler, örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar.
İkinci öğretimin avantajları arasında daha düşük puanlı olması bulunur. Ders sayıları normal eğitimle aynıdır, bu nedenle dersi veren hocalar da aynıdır. Yani ikinci öğretimde okumak, eğitim kalitesinde düşüşe neden olmaz. Hem okumak hem çalışmak isteyen öğrenciler için gündüz saatlerinin boş olmasını sağlar.
Örgün eğitimin yanında çoğu üniversitede ikinci öğretimde bulunuyor. İkinci öğretim, genellikle saat 17:00-20:00 arasındaki zamanda verilen eğitimi kapsıyor. İkinci öğretim puanları, örgün öğretim puanlarına göre daha düşük olduğundan, sınavdan düşük puan alanlar ikinci öğretimi tercih edebiliyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin resmi Twitter adresinden yapılan açıklamada "Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, üniversite harçları geri getirildi. İkinci öğretimin yanı sıra artık birinci öğretim öğrencileri de harç ödeyecek." iddiası doğru değildir." denildi.
ÜNİVERSİTE HARCI NE ZAMAN ÖDENİYOR? Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Örneğin, hukuk fakültesi (2. öğretim) kazanan bir öğrenci toplamda 1379 TL harç ücreti ödemesi gerekiyor. Bu ücretin 689,50 TL'sini güz döneminde 689,50 TL'sini ise bahar döneminde ödeyecek.
2. öğretim genellikle saat 17:00 'da başlamaktadır ve ortalama 20:00 - 21:00 'da bitmektedir. 2. öğretim saatleri üniversiteye göre değişkenlik göstermektedir.
Genelde dönemlik, bazı okullar yıllık alıyor.
“2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” Resmi Gazete'de yayımlanmış, bu anlamda, normal eğitim süresi içindeki 1. öğretim harç ödememe durumunun devam ettirilmesine karar ...
İkinci öğretim uygulanan yükseköğretim kurumlarında gerektiğinde hafta tatilinde de eğitim-öğretim yapılabilir. MADDE 6- İkinci öğretimde öğrenim gören öğrenciler, ikinci öğretim programlarından normal örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar.
Bildiğiniz üzere üniversitelerde ki eğitim sabah saatlerinde başlayıp genellikle akşam 5'e kadar sürmekte. Fakat bazı üniversiteler bu saatlerin dışında da akşamda eğitim verebiliyor. Bu eğitimi verdiklerini de vurgulamak için akşam dersleri için ikinci öğretim kelimesi kullanılıyor.
Genel olarak tercihlere bakıldığında derslerin 15:00'te başlamasını isteyenlerin ağırlıkta olduğu görülmüştür. Ayrıca birinci öğretimlerin ders bitiminden sonra sınıfların temizlenmesine vakit kalması için de ikinci öğretim derslerinin 15:00'te başlatılması dekanlığımızca uygun görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri