Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir 'Türk Yurdu' haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan ve Adıyaman'ı yurt edinen o boy; Adıyaman-Besni Bayatcık'a ve Şambayat (Bucak) yerleşen Türk Boyunun ( BAYAT) BOYU olduğu açıklandı.
Besni, Adıyaman il merkezinin batı kesiminde yer alan bir ilçedir.
Besni 67 adet köyden oluşan bir ilçedir. Bu araştımada bu 67 köyün yer adları, sosyolojisinden halk kahramanlarına ve fiziki coğrafyasına kadar çeşitli doğal ve beşeri unsurlar göz önünde bulundurularak sınıflandırılmıştır.
Besni Adıyaman İline bağlı bir ilçedir. İlçe Adıyaman,Gaziantep ve Şanlıurfa illeri arasındadır.Besni çevresindeki Tut, Gölbaşı, Araban İlçelerine Karayolu ile bağlıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Nüfusunun beşte birinin Alevi olduğu Adıyaman Besni'de yaşayan Aleviler, inançlarının vazifelerini yerine getirebilmek için cemevi istiyor.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir 'Türk Yurdu' haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Dini inanç yönünden Sünni mezhep nüfusunun % 95 düzeyinde olduğu Besni´de Alevi mezhebine mensup vatandaşların bazen bir köyü yukarı ve aşağı diye aynı isimle paylaştığını görürüz.
Bol sebze ve bol etten oluşan besni tava, Adıyaman'ın Besni ilçesinin hemen her yerinde yapılmaktadır. Mahalle fırınlarında pişirilen bu yemek, kişi sayısına göre hazırlanır. Adıyaman denildiğinde ilk akla gelen lezzet ise, çiğ köftedir. İsteğe göre çiğ köfte etli veya etsiz versiyonlarıyla sunulur.
Açıklamada, soruşturma kapsamında Besni ilçesinde yıkılan 6 binanın müteahhitliğini üstlenen ve şu ana kadar 123 kişinin ölümüne neden olduğu değerlendirilen Şükrü İşitmen hakkında gözaltı kararı verildiği, şüphelinin Mersin Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandığı ifade edildi.
BESNİ TARİHİ
Sulak ve ormanlık arazi varlığı ile çekiciliğini her dönemde canlı tutmuştur. Bu yüzden "Cennete Eş" manasına gelen Bethesna, Bihicti, Bisni gibi isimlerle söylene gelmiştir.
Besni TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde genellikle kurutmalık olarak üretilen, sofralık olarak da tüketilen, ince kabuklu, beyaz renkli bir tür üzüm.
Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
Adıyaman, Güneydoğunun Meyve Deposu Olmaya Başladı: Trabzon Hurması
2020 Aralık ayı verilerine göre;
Belde ve Köyler dahil toplam nüfus ise, 2019 yılı verilerine göre 76.674 iken, 2020 yılı verilerinde 1058 kişi daha artarak 77.732 oldu.
Meşhur tatlıları; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şillik, Heside ve Burma tatlısıdır. Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor.
Osmanlı Devleti'nin dönüşüm çağı sayılan Tanzimat döneminde yapılan idari taksimat düzenlenmeleri sırasında bölgenin Malatya'ya bağlanmasından hemen hemen bir asır sonra Adıyaman, Demokrat Parti tarafından il hâline getirilmiştir.
Besni İlçesi, coğrafi konum olarak Güneydoğu Anadolu'nun batı ucunda yer alan Adıyaman ilinin batı kesiminde yer almaktadır. İl merkezine 44 km., Gaziantep İline 95 km. uzaklıktadır.
Besni üzümü ülkemizin Adıyaman ilinde yetişen bir üzümdür. Adıyaman ilinin Besni ilçesinde yetişmekte ve ismi de buradan almaktadır. Besni üzümü aynı zamanda Peygamber üzümü olarak da bilinen bir üzümdür.
İlçe Nüfus Müdürlüğüne ilk atama 16.09.1991.tarihinde yapılmıştır. Müdürlüğümüz İlçe Emniyet Amirliği Binası 2 nci katında hizmet vermektedir. 1979 yılında Adıyaman İli Besni İlçesinde doğdu.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri