Köy oldukça kalabalık bir nüfusa sahip. Alevi köyü olan Recep köyünde Cem evi yok. Alevi Dedesi Yusuf Kaygusuz, evinin bir odasını cemevine çevirmiş durumda.
Çoğunluğu Alevi vatandaşların yaşadığı 280 hanelik beldede ise sadece 10 ev ayakta kalırken, 32'si çocuk 107 kişi hayatını kaybetti.
Adıyaman merkezine 19 kilometre uzaklıkta dağlık alanda bulunan ve Alevi Kürtlerin yaşadığı Yaylakonak (Balyan) köyünde büyük bir felaket yaşanıyor. Rûdaw muhabiri Rawin Sterk, dört mezrası ile birlikte yaklaşık 2 bin 500 nüfusa sahip köye gitti.
Kılınç'ın verdiği bilgiye göre Kahta'da depremden dolayı şu ana kadar yaşamını yitiren insan sayısı 55.
Antakya ve çevresinde yaklaşık 260.000 kişinin ölümüne sebebiyet verdiği düşünülen ve çok ciddi maddi hasara neden olan deprem, günümüzde Türkiye coğrafyası sınırları içerisinde en çok can kaybına sebep olan deprem olarak kayıtlara geçmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Depremin merkez üstü II. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Türkiye'de en çok Alevî köyü ise 60'ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
Dede: Adıyaman Alevileri, Tunceli'den, Sivas'tan Gaziantep'ten Malatya'dan ve diğer illerden Adıyaman'a gelmişlerdir. 8-F.R-Adıyaman Alevilerinin tarihçesi hakkında ne biliyorsunuz? Dede: Adıyaman Alevileri Selçuklular döneminde Babai isyanlarından bu yana yaşamlarını Adıyaman'da sürdürmektedirler.
Adıyaman'da Alevî nüfusun yoğun olarak bulundu- ğu yerler sırasıyla Adıyaman merkez ve merkeze bağlı bazı köyler, Gölbaşı, Besni ve Çelikhan'dır. Kâhta'da iki yerleşim yerinde, Tut ilçesinde ise sadece bir yerde Alevîler yaşamaktadır.
3840 kişi öldü, 9232 bina hasar gördü. 2000 kilometrekarelik bir alandaki evlerin %80'i yıkıldı. Deprem en çok Muradiye ve çevre ilçeler olan Erciş ve Özalp'de can ve mal kaybına sebep oldu. 3.304 kişilik nüfusa sahip Çaldıran'da evlerin %95'i yıkıldı ve 615 kişi öldü.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, YARALANDI? Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden kişi sayısının 50 bin 96, yaralanan kişi sayısının ise 107 bin 204 olduğunu söyledi.
Görür, “Hatay'dan Adıyaman'a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz” dedi. Artı Gerçek - Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin etkilediği 11 ile dair sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarda “Hatay'dan Adıyaman'a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz.
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Bölgede şuan da Alevi-Bektaşi kültürüne sahip olan hanelerin yaşadığı yerler genelde Kesmetepe ve Şambayat kasabası, Köseceli, Tetirli, Akkuyu, Akpınar, Beşkoz, Burunçayır, Gümüşlü, Karalar, Konuklu, Çakallı (Çamlıca), Yukarısögütlü gibi köy- lerdir.
Baronek diğer adıyla Börgenek Köyü Adıyaman'da yoğunlukla Alevi Kürtlerin yaşadığı bir köy.
Bu olaydan ötürü de şehre Yedi Yaman adı verilir. Yedi Yaman zamanla Adıyaman şekline dönüşür. İkinci rivayete göre; Adıyaman şehrinin ortasında yaptırılan Mansur'un kalesi olarak bilinen kale' ye halk, Hısn-ı Mansur ismini vermiştir. Hısn-ı Mansur isminin menşeyi hakkında iki ayrı rivayet mevcuttur.
Bunların içinde en tanınmışı ise, Bektaşîliğin kurucusu olarak kabul edilen Hacı Bektaş Velî (669/1271)'dir.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Adıyaman il sınırları içerisinde Doğu Anadolu Fay segmentine ait Pazarcık, Erkenek, Pütürge segmentleri Güneydoğu Anadolu Bindirmesinde yer alan Gerger ve Narince segmentleri, Besni Fayı, Bozava Fayı, Sürgü Faylarının belirli kesimleri yer almaktadır.
Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Adıyaman Çelikhan ve Malatya Pütürge arasında 25 kilometrelik kırılmayan bir fay hattı bulunduğunu hatırlatarak, "Özellikle karada meydana gelen çok büyük bir deprem ve oluşturduğu çok uzun bir yüzey kırığı ortaya çıkmış.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri