Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.
İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan ve Adıyaman'ı yurt edinen o boy; Adıyaman-Besni Bayatcık'a ve Şambayat (Bucak) yerleşen Türk Boyunun ( BAYAT) BOYU olduğu açıklandı.
Bölgede tarih boyunca Hitit, Hurri, Mitanni, Kummuh, Asur, Pers, Seleukos, Kommagene Krallığı ile Roma ve Bizans hakimiyeti görülmüştür.
Adıyaman ve çevresinde görülen ilk devlet örgütlenmesi Hititler tarafından kurulmuştur. Hitit yazıtlarına göre MÖ 1650'li yıllarda Adıyaman'ın da içerisinde bulunduğu Anadolu'nun güneydoğusu büyük oranda Hitit egemenliğine girmiştir.
Büyük bir istikrarsızlığın olduğu Orta çağ boyunca Adıyaman Bizans, Emevi, Abbasi, Anadolu Selçukluları, Dulkadiroğullan arasında el değiştirmiş ve nihayet Yavuz Sultan Selim`in Iran seferi sırasında 1516 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Adıyaman, Güneydoğu Toroslar'ın Malatya dağları adı verilen kesiminin güney eteklerinde, deniz seviyesinden 725 m. yükseklikte kurulmuş ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir ildir. Adıyaman'ın eski adı Hısnımansûr'dur.
Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi (Kurmançça: Kurmancî / کورمانجی / Курманджи ), İran dillerinin Kürt dilleri alt kolunda yer alan bir dildir.
Adıyaman (Hısn-ı Mansur) yöresi Alevî ve Sünnîlerin birlik ve beraberlik içe- risinde yaşadığı önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Yörede Alevîler ile Sünnîler arasında geçmişte olduğu gibi günümüzde de herhangi bir problem yaşanmaması dikkate değer sosyal bir olgudur.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'ya giren Türkler Besni'ye üç koldan girerek burasını bir 'Türk Yurdu' haline getirmişlerdir. Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Bunlar Saka-İskit Türklerinin Varsak, Türkmenlerin Avşar ve Çerkez oymakları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır. Tarihinde bir çok saldırılara da hedef olan Besni özellikle Moğol ve Timur'un istilalarına karşı destanlaşan kahramanlıkları ile Yıldırım Beyazıt'dan taktirname alan ilk şehirdir.
Adıyaman ili ve İlçelerinin nüfusun demografik yapısı incelendiğinde, nüfusun büyük oranını Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır.
Demokrat Parti'nin 10 yıl süren iktidarının tartışmalı konularından birisi 1954 seçimlerinden sonra Malatya'nın ikiye bölünmesi ve Adıyaman vilayetinin kurulmasıdır.
Mezopotamya'nın önemli kentlerinden Adıyaman, Antik Yunan'dan Bizans İmparatorluğu'na, Hristiyan medeniyetlerinden İslam toplumlarına birçok medeniyetin kesişim noktası olurken, bu medeniyetler kente Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Gerger Kalesi, Kahta Kalesi, Perre Antik Kenti gibi birçok yapıt ve kalıntıyı miras ...
Adıyaman'ın yeni adı, 2023 yılında bir yapay zeka tarafından oluşturulan yeni il isimleri arasında "Fırat Vadisi" olarak belirlendi. Bu isimlendirme, Adıyaman'ın Fırat Nehri'nin kıyısında yer almasına ve bu nehrin bölge için önemli bir ekonomik ve kültürel değere sahip olmasına dayanıyor.
Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.
Nüfusunun beşte birinin Alevi olduğu Adıyaman Besni'de yaşayan Aleviler, inançlarının vazifelerini yerine getirebilmek için cemevi istiyor.
Dini inanç yönünden Sünni mezhep nüfusunun % 95 düzeyinde olduğu Besni´de Alevi mezhebine mensup vatandaşların bazen bir köyü yukarı ve aşağı diye aynı isimle paylaştığını görürüz.
1859 yılında bu defa Malatya sancak olunca, Adıyaman tekrar ilçe haline dönüştürülür. Bu durum, Adıyaman'ın resmen il merkezi olduğu 01.12.1954 tarihine kadar devam eder. 22.06.1954 tarih ve 6414 sayılı Yasa ile Kahta, Besni, Gerger ve Çelikhan ilçeleri ile birlikte 16 bucak da Adıyaman'a bağlanmıştır.
Adıyaman bölgesindeki Alevi dedeleriyle yapılan söyleşilerde geçmişte Besni'ye bağlı olan Tut'a bağlı beş Alevi köyü olduğu ve Besni'de Bektaşi kollarının bulunduğu ifade edilmiştir.
Gölbaşı ilçesinde, Sünni ve Alevi nüfus bulunmaktadır.
Günümüz Adıyaman toprakları üzerinde bulunan ve sahabe oldukları söylenen toplam beş kabirden bahsedilmektedir.
578 bini #Adıyaman'da 198 bini #İstanbul'da 68 bini #Gaziantep'te 52 bini #Malatya'da 51 bini #Adana'da yaşıyor.
Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olan ve 11 ili etkileyen afette resmî rakamlara göre 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Adıyaman'da ise en az 8 bin 387 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye'de 2020 yılı sonu itibari ile açıklanan nüfus verilerine göre Adıyaman nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 1 milyon 164 bin olarak belirlendi. Bu rakama göre, mevcut nüfusu 632 bin 586 olan Adıyaman'ın yarısı kadar da başka illerde yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri