Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde Trabzon Hurması olarak da bilinen Cennet Hurmasının hasadına başlandı. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikleri olduğu bilinen Trabzon Hurması hasadına Gölbaşı ilçesine bağlı Bağlarbaşı Köyünde başlandı.
Adıyaman, Güneydoğunun Meyve Deposu Olmaya Başladı: Trabzon Hurması
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı, şifa dağıtan Sülüklü Göl, yemyeşil mesire alanları ve tarihi kaleleri Adıyaman'ın mutlaka gezilip görülmesi gereken meşhur yerleri arasındadır. Adıyaman'ın en meşhur lezzeti çiğ köftedir.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Ankar Dağları civarında Toros dağ silsilesinde bulunur. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.
Adıyaman'ın Şillik tatlısı meşhurdur.
İlgili 23 soru bulundu
Adıyaman ziyaretlerinde öne çıkan hediyelik eşyalar arasında:Cevizli Sucuk, Nemrut Dağı Koleksiyonları, Adıyaman Kilimi, Cicim, Besni Üzümü ve Bez Bebek bulunmaktadır. Tatlı yapımında sıklıkla kullanılan cevizli sucuk, hediyelik eşya açısından tercih edebileceğiniz gıdalar arasındadır.
Adıyaman'ın Üryan Baba efsanesi ele alınmış ve bu efsanenin yöre halkının genel yaşam biçimine yansıması üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır. Güneye inildikçe ova nitelikli araziler başlar. Kahta, Samsat, Keysun ve Pınarbaşı ovaları ilin önemli ovalarıdır.
Adıyaman'da giderek artan zeytin üretimi, kenti yağ üretiminde de Türkiye'de 20'inci sıraya soktu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan, kentte zeytin alanlarının son yıllarda artış gösterdiğini nar, badem ve cevizin ardından çiftçilerin büyük bölümünün zeytinciliğe yöneldiğini söyledi.
Adıyaman'a baktığımızda tarım ve badem çok önemli bir yer tutuyor. Badem tüketiminin yaklaşık %60'nı ithal ediyoruz. Ülkemizde ve ilimizde badem üretimini ne kadar artırabilirsek bu ithalatı da o kadar azaltmış olacağız.
'Dünyada sadece Adıyaman'da yetişiyor'
Dünyada sadece ilimizde yetişen Tel Işkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılan, ticareti yapılan, tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitki olmasına rağmen bilim dünyası için yeni tür olma özelliği bilinmiyordu.
Tarihî yerler. Nemrut Dağı Öreni, Cendere Köprüsü, Eski Kâhta kalesi, Arsemia, Karakuş Tümülüsü bunlar belli başlı ören yerleridir. Kahta'nın her tarafında bu ve buna benzer eşsiz kalıntılar bulunmaktadır. Dünyadaki en büyük Zeus Kralının heykeli Nemrut dağı öreninin üzerindedir.
Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. TÜİK 2021 sonu verilerine göre ilin nüfusu 632.459'dur.
Ancak, Hısn-ı Mansur yani Hüsnü Mansur ismi 1926' ya kadar resmi ad olarak kalmıştır. 1926 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararları ile şehrin ismi tekrar ADIYAMAN olarak değiştirilmiştir.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya`ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya`dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km2 , göller ile 7.871 km2 olup, rakımı 669 m dir. Adıyaman 'in Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut İlçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır.
Adıyaman ilinin Kuzeyinde Malatya ili (Pütürge, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçesi), Batıda Kahramanmaraş ili (Merkez ile Pazarcık ilçesi), Güneybatıda Gaziantep (Araban ilçesi), Güneydoğuda Şanlıurfa ili (Siverek, Hilvan, Bozova ve Halfeti ilçeleri), Doğuda ise Diyarbakır ili (Çermik ile Çüngüş ilçesi) bulunmaktadır.
Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Batısında Akdeniz Bölgesiyle birleşen noktada yer alır. Adıyaman ilinin Kuzeyinde Malatya, (137 Km) Batısında Kahramanmaraş, (161 Km) Güneybatısında Gaziantep, (153 Km) Güneydoğusunda Şanlıurfa (112 Km) ve Doğusunda da Atatürk Barajı (51 Km) göleti ile sonlanır.
Dövmeç ise közlenmiş patlıcanla yapılan nefis yaz yemeklerinden biri! Öyle hafif bir lezzeti var ki yanına ayran ve bir parça pide ile çok nefis bir tat sunar. Yanına başka bir yemek ilave etmeden sadece yoğurtlu çorbalarla da sunabilirsiniz.
“Kahta” isminin Persçede “Dağın Eteği” anlamına geldiği ve Komagenelilerden önce bölgede hakim olan Persler tarafından kullanıldığı , bu adın da eski yerleşim yerinin konumundan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Eski ilçe merkezi Eski Kahta'dır ve Nemrut Dağının eteklerinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri