AFAD Bina Güçlendirme Kredisi Ne Kadar? AFAD orta hasarlı olduğu tespit edilen binadaki her daire için 180 bin TL bina güçlendirme kredisi vermektedir. Buna ek olarak orta hasarlı olduğu tespit edilen ahırlara 120 bin TL kredi sunmaktadır. Verilen bu kredilerle birlikte bina güçlendirme işleminin yapılması mümkündür.
31)Orta hasarlı konutlar ve ahırlar için AFAD tarafından yapılan yardım ne kadardır? AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Orta hasarlı binalar için verilecek güçlendirme kredisi süreci ise netlik kazanmamıştı. 29 Aralık 2023'e kadar ilgili Belediyelere başvuru yapan ve 5 Nisan 2024'e kadar Güçlendirme Ruhsatını alan binalara, ruhsata istinaden güçlendirme kredisi verileceği öğrenildi.
İlgili 34 soru bulundu
Bu sorunun çözümü için, 1 Şubat 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı 6303 sayılı yasa kapsamında yaptığı değişiklikle, bina güçlendirme banka kredisi destek paketini yüzde yüz arttırarak 180.000 TL'ye yükseltildi.
Konut ve iş yerine verilen dönüşüm ve güçlendirme kredisinde faiz destek oranı yükseltildi. Güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya, dönüşüm kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya çıktı. Faiz desteği de 400 baz puandan 600 baz puana yükseltildi. Peki bu krediden kimler nasıl yararlanabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında konutunu güçlendirmek isteyenlere yönelik de destekler hayata geçirildi. Bu çerçevede evini depreme karşı güçlendirmek isteyenler 320 bin TL'ye kadar kredi kullanabilecek.
d. 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlemesi için ise 90 gün süre verilir.
Söz konusu karar kapsamında; konut için 750 bin TL, ahırı bulunan konut için 1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar kredi desteği sağlanacak. Hibe yardımı ise nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL'ye kadar yapılacak. Bakan Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm" kampanyasının detaylarını paylaştı.
Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor.
13 Nisan 2023 tarihinde yapılan Resmi Gazete yayınına göre krediden yararlanan hane başına maksimum 320 bin TL ödenmektedir. Fakat her kredide belirli miktarda baz puan bulunmaktadır. Vatandaşların zor durumda kalmaması için devlet, bina güçlendirme kredisi için 600 baz puanlık bir destek de vermektedir.
Orta Hasarlı Binalarda Son Durum
Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor. İlçe belediyelerimizin de projeyi onaylamasıyla güçlendirme süreçleri başlayabiliyor.
Hak sahipliği tespiti yapılan kişilerin, hak sahipliği belgesini almak için ilgili valilik veya kaymakamlıklara başvurmaları gerekmektedir. Hak sahipliği belgesi, hak sahiplerine yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırdan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilmeleri için gereklidir.
Hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı? Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, 15.000₺ Taşınma Yardımı yapılacaktır. Başvurular e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır. Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı?
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Bina güçlendirme kredisi, bazı şartları taşıyan kişilere verilir. Kentsel dönüşüm ev kredisinden yararlanabilenler şunlardır: Riskli yapıda en az bir yıldır oturan kiracılar. Sınırlı ayni hak sahipleri.
Orta Hasarlı Bina Satılabilir mi? Orta hasarlı binalar, hasar durumunun açıkça belirtildiği ve alıcının bilgilendirildiği durumlarda satılabilir.
Bu noktada kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank asrın felaketinde maddi zarara uğrayan vatandaşlara deprem kredisi vereceklerini duyurdu. Depremzedeler için hayata geçirilen kredi kampanyaları; faizsiz, 6 aydan 1 yıla kadar geri ödemesiz, 36 ay vade imkânı sunuyor.
Güçlendirme kredisi, 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre daire başı en fazla 320 bin TL olarak kullanılabilecek. Yıllık 600 baz puan faiz desteği verilecek olan güçlendirme kredisi için 2 yıl geri ödemesiz dönem imkanı da sağlanabilecek.
Ziraat Bankası tarafından deprem bölgesinde zarar görmüş banka bireysel müşterilerine 100.000,00 TL bedelli 6 ay ödemesiz, 30 ay 0,99 faiz oranıyla kredi desteğinde bulunulacak.
Kredinizi, %1,04 faiz oranı ve %0,33 devlet destek oranı olmak üzere; toplam %1,37 faiz oranı ile 120 ay vadeye kadar kullanabilirsiniz.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Özellikle karbon fiber ile güçlendirme sırasında, güçlendirmenin yapıldığı kat haricinde binanın boşaltılması gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri