Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34. Maddesine göre, kat malikleri anagayrimenkulün yönetimini bir yöneticiye ya da bir yönetim kuruluna verebilirler. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa yönetici atanması mecburidir.
Kat mülkiyeti veya irtifakı kurulmuş yapılarda, ana taşınmazın ayrı ayrı ve başlı başına kullanabilir bölümlerini ifade eder. Kat mülkiyeti kütüğünde kendine ait sayfası olur. Konut, dükkan, mağaza, kömürlük, su deposu, garaj gibi yapı elemanları birer bağımsız bölümdür.
Peki bağımsız bölüm nedir ? Bağımsız bölüm, inşaatı bitmiş, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş bir binanın kat mülkiyetine bağlı konut, dükkan, mahzen, depo ve mağaza gibi bölümlerine verilen addır. Bu bölümler Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, anagayrimenkule bağlı olan ayrı veya tek başına kullanılan bölümlerdir.
Kat Mülkiyeti: Tamamlanmış bir yapı üzerindeki bağımsız bölümlerin ayrı ayrı ve bağımsız olarak kullanılabilmesini sağlayan bir mülkiyet türüdür. Kat mülkiyetinde hem tek kişi mülkiyeti hem de birlikte mülkiyet söz konusudur. Bu mülkiyet türünde ana taşınmazın üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkı vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Kat irtifakı bulunan bir yapının kat mülkiyetine çevrilmesi için hak sahibinin iskanı aldıktan sonra arsa üzerinde hak sahibi bulunanın veya yapının projesinde yetkili şirketin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne yapacağı bir başvuru ile kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilebilmektedir.
Kat mülkiyeti kural olarak tescille doğar. Bu bağlamda tapu dairesinde resmi senet düzenlenmeli ve tapu siciline tescil edilmelidir. Malikin veya tüm paydaşların istemi olmadan kat mülkiyeti kurulamaz. Paydaşlar aralarındaki anlaşmazlığı hakim müdahalesi yoluyla çözebilirler.
2) Bağımsız Bölüm
Ana gayrimenkule ait kısımların ayrı veya tek başına kullanılmaya müsait olan kısımlarına bağımsız bölüm denilmektedir. Bağımsız bölüme kapıcı odası ve sığınakları örnek verebiliriz. İstenirse ana yapının her katı bir bağımsız bölüm olarak tapu kütüğüne tescil edilebilir.
Herhangi bir ana gayrimenkulün tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlerine bağımsız bölüm deniyor. Yani bir yapıda bulunan daireden dükkana, depodan mağazaya kadar ayrı ayrı kullanılabilecek tüm bölümler birer bağımsız bölümü ifade ediyor.
Aynı zamanda daha önce tek bir bağımsız bölümden oluşan müstakil bir yapının satılmasından sonra içinde farklı bağımsız bölümler oluşturulması ile her bağımsız bölüm için tapu alınması durumunda gayrimenkul sahibinin her bağımsız bölümü ayrı ayrı daireler olarak satması da mümkündür.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Diğer taraftan Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) gider cinslerine göre bir ortak giderin malik tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı ödeneceği konusunda bir değerlendirme yapmamıştır. KMK'ya göre tüm giderlerin asıl sorumlusu kat malikidir.
Kat irtifakı, inşa edilecek binada kat mülkiyetine konu olabilecek bağımsız bölümler için kurulabilir. Kat irtifakı kurulurken üzerinde inşaat yapılacak olan taşınmazın mülkiyetinin, kat mülkiyetine konu olabilecek bağımsız bölümlere tahsis olunan arsa payı oranlarına göre paylara ayrılması gerekir.
Bağımsız Bölüm Genel Brüt Alanı
Bağımsız bölüm brüt alanına, ortak alanlardan düşen pay eklenerek bulunur.
Türkiye genelinde yaklaşık 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan toplam 36 milyon bağımsız bölümün bulunduğunu aktaran Özhaseki, şöyle devam etti: "Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon bağımsız bölüm risk altında.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
“Bağımsız bölüm” inşaatı tamamlanmış olan binalarda kullanılabilir her bir bölümdür. Binadaki daireler, katlar, bürolar, mağazalar, dükkanlar bağımsız bölümleri oluşturur. Kısaca tek başına kullanılabilirliği olan her bölüme “bağımsız bölüm” denir. Bu bölümler aynı parsel içerisinde yer alabilir.
(634 s. Kat Mülkiyeti Kanunu m.3) Bu hükmün anlamı; bağımsız bölüm kime aitse, arsa payı ve ortak yerlerdeki paylı mülkiyet payı o kişiye aittir.
Ana Gayrimenkule ait olan bölümlerin ayrı ya da tek başına kullanılma durumu bağımsız bölüm olarak nitelendirilir. Örneğin; sığınak, kiler ve kapısı dairesi bir yapının bağımsız kısmı olarak tapuda belirtilebilir.
Bağımsız bölüm denildiğinde akla gelmesi gereken inşaatı bitmiş olan binalarda kullanılabilir her bir bölümlerdir. Binaya ait olan daireler başta olmak üzere katlar, iş büroları, mağazalar, mahzen ve depo dışında dükkânlar da bağımsız bölümün içine girmektedir.
Ortak Yer Niteliğinde Yapıların Olması
Toplu yapıdan bahsedebilbilmesi için toplu yapının içinde yer alan her türlü ortak yer ve tesisin bir bütün oluşturması gerekir. İnşa edilen alt yapı tesislerinin (kanalizasyon, elektrik, su boruları gibi tesislerin) toplu yapı çatısı altında bağlantılı olması gerekir.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Tüm kat maliklerinin asaleten veya vekaleten “kat mülkiyetinin kurulması” işinde bir araya gelmeleri halinde kat mülkiyeti kurulur. Bunun için Kat Mülkiyeti Kanunu md. 12'de yazılı olan belgelerin hazırlanması gerekir.
Arsa Tapusundan kat mülkiyetine nasıl geçilir? Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçmek için öncelikle arsa üzerinde yapılacak olan binanın mimari projesi hazırlanır ve belediye tarafından onaylanır. Daha sonra, kat mülkiyeti kurulu oluşturulur ve arsa sahipleri arasında anlaşma sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri