Hak sahipliği durumu "Hak Sahibi" olarak görüntüleniyorsa, kişi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Bu kişiler, yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırlardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabileceklerdir.
Hak Sahipliği Nedir? Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Malatya AFAD İl Müdürlüğünden yapıla açıklamaya göre, hak sahipliği kabul edilen vatandaşların yapması gereken yeni bir hususun olmadığı, hak sahipliği kazanan vatandaşlarla konut, ahır, işyeri kura ve teslimi ile ilgili ilerleyen zamanda kendileri ile iletişime geçileceği belirtildi.
Hak sahipliği kararlarının ilan edilmesinden sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince belirlenen zamanda itiraz süreci başlatılmaktadır.
Sonuçlar, e-Devlet üzerinden veya muhtarlıklardan öğrenilebilecek.
İlgili 36 soru bulundu
06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında vatandaşlarımız tarafından yapılan hak sahipliği başvuruları sonuçlandırılmış olup, 23/10/2023-06/11/2023 tarihleri arasında 15 gün süre ile Mahalle Muhtarlıklarında ilan edilecektir.
Bilindiği üzere başvurular yapıldığında zaten “Değerlendirme aşamasında” şeklinde bir ifade yer alıyor. Bu da henüz herhangi bir gelişme olmadığını ve sürecin takip edilmesi gerektiğini, değerlendirme aşamasının sürdüğünü ifade ediyor.
Hak sahibi sayılırlar ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi verilir. Ebeveynine ait konutta oturan evli ki<ı>ş<ı>ilerin durumu: Madde 5- Hak sahibi ebeveyni ile birlikte oturan evli kişilerin bulunması halinde, sadece ebeveyne ait olmak üzere bir konut verilir.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Başvurular 26.03.2024 saat 00.01 de başlayıp, 26.03.2024 saat 23.59 da sona erecektir. 81 ildeki AFAD İl Müdürlüklerimizden başvuru yapılabilecektir.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Afetzedeler Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden veya başvuru noktalarından kendileri veya kanuni vekilleri vasıtasıyla yaptırabileceklerdir.
Degerli Afetzede, Kozan ve Feke ilçeleri için 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 2 Ekim 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 2 Aralık 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir.
Buna göre deprem bölgesine yapılacağı açıklanan 105 metrekare düşük katlı bir konutun inşaat maliyeti 666 bin 750 lira; apartman tipi bir konutun inşaat maliyeti ise 716 bin 625 lira. Depremzedeler bu maliyetlerle ev sahibi olmayı bekliyor” dedi.
Hak sahipliğine hiç başvuru yapamamış vatandaşların başvuru yapabilmesi için ek süre verilmesiyle hak sahipliği başvuru sürecinin tekrardan başlatılmasıdır. Başvurular, 16-17 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 gün sürecek olup daha öncesinde AFAD Hak Sahipliği başvurusu yapamayan vatandaşlarımız yapabilecektir.
Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Bu sorunun çok net bir cevabı var: Hayır. Van depreminden sonra da öyle olmadı, Elazığ depreminden sonra da, İzmir depreminde sonra da... Afet sonrası sağlanacak konutların ödeme planı yasada dahi yer alıyor.
İşyeri yardımları için yapılacak borçlandırma bedelleri ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 8 yılda eşit taksitler halinde tahsil edilmektedir. Hak sahipliği başvuru süresi 60 gündür . Konut, İşyeri, Ahır borçlandırma bedelleri geri ödemeleri inşaatların bitirilip hak sahiplerine tarihinden itibaren 2 yıl sonra başlamaktadır.
Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı? İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır.
İnşaat yapımı için verilecek hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için de hak sahiplerine hibe verilecek. İnşaat halinde olup, orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek.
Türkiye'de son dönemde meydana gelen depremler sonucunda konutunda hasar gören kişilere devlet tarafından destek sağlanmaktadır. Yukarıda açıklanan şartları sağlayan kişiler, e-devlet üzerinden Afetzede Barınma Desteği kısmından başvuru forumunu doldurarak deprem yardımı için başvuruda bulunabilirler.
Vefat eden hak sahipleri varisleri veraset belgesiyle AFAD İl Müdürlüğüne gidip başvuru yapacak. Kurada ismi çıkanlar anahtar tesliminden sonra 30 gün süre içinde kendi aralarında becayiş yapabilir.
Çekilişlerde vatandaşlar “asil olarak hak sahibi oldunuz” ibaresiyle karşılaşıyor. Bu ibare kura çekilişinde ev ya da arsa almaya hak sahibi olduğunuz anlamına gelmektedir.
1) Afetzede hak sahipliği başvurusu nedir? Afetzede hak sahipliği, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade etmektedir.
Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.
12- 1 yıllık süre içerisinde güçlendirme işlemi yapılmazsa ne olacak? + Ruhsat aldığı halde 1 yıl içinde güçlendirme yapmayanların binaları ağır hasarlı gibi işlem görüp yıkılacak, varsa AFAD hak sahiplikleri düşecek, konut teslim edilmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri