Ölen bir kimsenin afetzedeliğe ve hak sahipliğine ilişkin hakları mirasçılarına geçer. Mirasçılar birden fazla ise, kendilerine ve eşlerine ait konutu olup olmadığına bakılmaksızın birlikte hak sahibi sayılırlar. Mirasçılar birlikte borçlandırılır. Ancak; mirasçılar istekleri halinde bu haklarından feragat edebilirler.
Malatya AFAD İl Müdürlüğünden yapıla açıklamaya göre, hak sahipliği kabul edilen vatandaşların yapması gereken yeni bir hususun olmadığı, hak sahipliği kazanan vatandaşlarla konut, ahır, işyeri kura ve teslimi ile ilgili ilerleyen zamanda kendileri ile iletişime geçileceği belirtildi.
Başvurular 26.03.2024 saat 00.01 de başlayıp, 26.03.2024 saat 23.59 da sona erecektir. 81 ildeki AFAD İl Müdürlüklerimizden başvuru yapılabilecektir. Ayrıca deprem afetinden etkilenen 11 ilde, AFAD İl Müdürlüklerinin belirleyeceği ilçelerde de başvuru yapılabilecektir.
Hak sahipliği durumu "Hak Sahibi" olarak görüntüleniyorsa, kişi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Bu kişiler, yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırlardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabileceklerdir.
Hasarsız, az hasarlı ya da orta hasarlı olarak tespit edilmiş bir bina Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalmış ise Afet Kanunu kapsamında değil, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında hak sahibi olunabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Bu durumda hak sahipliği olan yurttaşlar, kendilerine ait yapılar bu tür bir durumla karşılaştığında birtakım desteklerden yararlanır. Hak sahipliği olan yurttaşlar, kendilerine ait olup da zorunlu olarak kamulaştırılmış yapılarının olduğu arazide yeniden bir konut inşa edebilmek adına kredi desteğinden yararlanır.
Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir. 60 günlük yasal süre dışında başvuru kabul edilmeyecektir.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Hak sahipliğine hiç başvuru yapamamış vatandaşların başvuru yapabilmesi için ek süre verilmesiyle hak sahipliği başvuru sürecinin tekrardan başlatılmasıdır. Başvurular, 16-17 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 gün sürecek olup daha öncesinde AFAD Hak Sahipliği başvurusu yapamayan vatandaşlarımız yapabilecektir.
AFAD Hak Sahipliği için bu zamana kadar hiç başvuru yapamayan vatandaşlarımız için ek başvuru süresi verilecektir. Başvurular 27-28 Kasım 2023 tarihleri arasında 2 gün sürecektir.
Sonuçlar, e-Devlet üzerinden veya muhtarlıklardan öğrenilebilecek. Başvurusu reddedilen vatandaşlar, 3 Ekim 2023 Salı gününden itibaren 15 gün içinde AFAD İl Müdürlüğü'ne itiraz başvurusunda bulunabilecekler.
06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında vatandaşlarımız tarafından yapılan hak sahipliği başvuruları sonuçlandırılmış olup, 23/10/2023-06/11/2023 tarihleri arasında 15 gün süre ile Mahalle Muhtarlıklarında ilan edilecektir.
Hak sahipliği nedir? Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Afetzedeler Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden veya başvuru noktalarından kendileri veya kanuni vekilleri vasıtasıyla yaptırabileceklerdir.
Deprem afetinden dolayı konut, ahır veya işyeri yıkık, ağır veya orta hasar olarak tespit edilen afetzedelere yönelik hak sahipliği başvuru işlemleri ilçemizde 30.05.2023 tarihinde başlanmış olup, 28.07.2023 tarihi olan son müraacat günü 22.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
"6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen 11 ilimizde hak sahipliği başvurusunu kaçıran afetzedelerimiz için 1 günlük ek süre verilecektir. Başvurular 26 Mart 00.01'de başlayıp 26 Mart 23.59'da sona erecektir. 81 ildeki AFAD il müdürlüklerimizden başvuru yapılabilecektir.
Hak sahipliği sonuçları, 15 Kasım itibariyle açıklanmaya başlandı. Hak sahipliği kabul olmayan tekrar itiraz eden depremzedelerin itiraz sonuçlarına e- Devlet üzerinden bakabilecek.
HAK SAHİPLİĞİ UYGUN GÖRÜLMEYEN YANİ 'RED' ALANLAR NE YAPMALI? AFAD'ın bilgilendirmesine göre hak sahipliği başvurusunda bulunan afetzede eğer red cevabı almışsa, e-devlet üzerinden ya da direk AFAD üzerinden itirazda bulunabilecek.
Buna göre deprem bölgesine yapılacağı açıklanan 105 metrekare düşük katlı bir konutun inşaat maliyeti 666 bin 750 lira; apartman tipi bir konutun inşaat maliyeti ise 716 bin 625 lira. Depremzedeler bu maliyetlerle ev sahibi olmayı bekliyor” dedi.
İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD'dan hak sahibi olabilmektedir.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Orta hasarlı binaların son durumuna değinen Güngör, “Orta hasarlı bina maliklerinin 3 seçeneği bulunuyor; güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor.
Ancak, AFAD tarafından yayımlanan 7269 sayılı Afet Kanunu çerçevesinde hak sahipliği süreci bilgilendirme duyurusunda deprem sürecinde Orta Hasarlı olarak belirlenen yapılar ile şok detaylar yer aldı. Orta Hasarlı yapılar bir yıl içerisinde güçlendirilmez ise yıkım yapılacak, hak sahipliği sona erecek...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri