Balığı ızgara olarak pişirecekseniz, ilk adım olarak ızgaranızı yağlayın ve pişirmeye başlamadan önce balığın üzerine 2 saat önceden zeytinyağı sürün. Aynı zamanda balığın içerisine defneyaprağı, sarımsak ve tuz ilave ederek onu daha da lezzetli kılabilirsiniz.
Bir tencereye biberiye, defne yaprağı, portakal, limon, mandalina kabukları ve su ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Bir süre sonra tencereden çıkan buhar ve kokular tüm odalara yayılarak balık kokusunu ortadan kaldırır.
Izgara için yağlı ve kalın kılçıklı balıklar haşlama, buğulama, marine etme ve tavada pişirme için ince kılçıklı, az yağlı veya yağsız balıklar tercih edilmelidir. Pişirme, balığın yumuşamasını sağlar. Balık piştiğinde, eti parlaklığını kaybeder, daha sıkı ve beyaz bir görünüm alır.
İlgili 41 soru bulundu
Sıvı yağlar, tereyağı veya her ikisi birden kullanılabilir. Daha çok beyaz etli, yağsız balıkların kızartılması önerilir. Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır.
Balıklar ızgaraya konmadan sıvı yağ ile yağlanarak yapışmaları önlenir. mangalda pişiriliyor ise ateş çok harlı olmamalı, balıklar ateşten yeterince uzak tutulmalıdır. Pullu balıkların ızgarada pullarıyla birlikte pişirilebilir. Ayrıca balıklar tuzlanarak, kurutularak veya tütsülenerek de tüketilir.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Bunun için, tavanın tabanını kaplayacak miktarda yağ ısınmalıdır. Isıtılan yağa balık yerleştirilir ve her iki tarafı da altın sarısı olana kadar kızartılır. Her iki tarafı da eşit miktarda kızaran balık, kağıt havlu üzerine alınmalıdır. Bu işlem, balığın fazla yağını emer ve daha sağlıklı bir yemek sunar.
Pişirme işleminde yağ kullanılmaması ve daha düşük sıcaklıklar tercih edilmesi, haşlama ve buharda pişirme yöntemlerinin daha sağlıklı olduğunu gösterir. Fırında pişirme, balığın içeriğinde bulunan D vitaminini korumanın iyi bir yoludur.
Eğer koku halihazırda çevreyi sarmışsa mutfağa sinen balık kokusu nasıl giderilir çözmek için mükemmel bir Kendin Yap çözümü var. Üç yemek kaşığı beyaz sirkeyi ve bir bardak suyu bir tencerede karıştırıp birkaç dakika kaynat. Sirke asidiktir ve kokular alkalidir, bu da kokuları nötralize etmesini sağlar.
Tuz akvaryumun ilk kurulduğunda ve su değişimlerinde kullanılmalıdır. Örneğin 135 litre bir akvaryumda 45 litrelik bir su değişiminde 6 çay kaşığı tuz eklenmelidir.
Balığınızı kızartırken bir yan ocağın üzerinde ise içerisine su ve yumuşatıcı koyduğunuz karışımı kaynatabilirsiniz. Bunu balık pişirme işlemi bittikten sonra yaparsanız çok daha etkili olacaktır ve evinizde balık kokusunun kalmadığını göreceksiniz. Balığın sadece kızartırken odaya kokusu sinmez.
Kekik: Hem tavuğa hem de balığa çok yakışan bir baharat olan kekik, fırında yapılan tariflerde kokusunu daha çok belli eder. Biberiye: Taze ya da kuru olarak hem tavuk etinde hem de balık etinde kullanabileceğin biberiye, aromatik bir lezzet verir.
Balıkları pişirmeden önce soğuk suda yıkayın. Derileri çok narin olduğu için balıkları denizden çıkar çıkmaz hemen pişirmeyin. Taze balık pişirme sırasında çabuk dağılacağı için pişirmeden önce buzdolabında 4-5 saat dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Tereyağı, zeytinyağı ve sarımsak dokunduğu her şeye lezzet katan balık mutfağının vazgeçilmez simgesidir. Deniz ürünleri ve balık yemeklerinde özellikle sos olarak sarımsak ve zeytinyağı kullanılır. Sağlıklı ve lezzetli balık yapmak için ihtiyacınız olan tek şey ise; size hitap eden doğru sosu seçmektir.
Az Yağda Tavada Balık Pişirme
Sardalya, hamsi gibi küçük yağlı veya az yağlı balıklar kılçıklarından ayıklanır. Tuz, karabiber, çok az limon suyu ve istenirse az beyaz şarap gezdirilerek yarım saat bekletilir. Hafif unlanarak önce derili kısmı sonra da iç kısmı kızartılarak hazırlanır.
Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Balığın yapışmaması için tavanın iç yüzeyine az miktarda yağ veya sıvı yağ sürün. Balık tavasını orta yüksek ateşte ısıtın. Tavaya hazırladığınız balığı veya balıkları dizin. Balığı çevirirken spatula kullanın.
Çıtır Balık Nasıl Yapılır ? Filetoların her iki tarafını taze çekilmiş tuz ve karabiberle tatlandırın. Filetoları kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Bizim Mutfak Çıtır Pane Harcı'na bulanmış balık etlerini kızgın yağda kızartın.
Balığın yanında iyi giden besinler arasında humus, fava, ajvar, patlıcan salatası, patates salatası, acılı ezme, börülce ve havuç tarator vardır. Eğer balığı tek başına tüketmek istemezseniz yanına bu mezelerden birini yapabilirsiniz. Balığın yanına pilav yapmak isteyenler için de önerilen sebzeli bulgur pilavıdır.
Yağa ıslak bir malzeme atmamaya özen gösterin. Örneğin sebze kızartmak istiyorsunuz. Sebzeleri yıkayıp pişirmeye hazır hale getirdikten sonra bir kağıt havlu yardımıyla fazla sularından arındırın. Güzelce kurutmadan yağa atmamaya özen gösterin.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Balıklar alınır 4 e veya dilim şeklinde kesilir. Güzelce yıkanır ve mısır unu, tuz ve karabiber karışımına bulanır,. Balık tavadasında zeytinyağında 2 tarafı pişirilir. Afiyet olsun. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri