Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Çoğu zaman sebebi olmayan bu tip aftlar bazı durumlarda, genetik faktörler, ilaç yan etkileri, duygusal stres ve maruz kalınan travmalar sonucunda da oluşabilir. Gebelik döneminde artış gösterebilir. Demir, fosfat, çinko, ve, B1, B2, B6, B12, C vitamini eksikliği, %20 oranında bu tip aftların oluşmasına sebep olabilir.
Aft bu durumlar ile ilgili olabilir: Hastalıklar: Aft, kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı (ince bağırsak mukozasının kronik hastalığı), Behçet hastalığı (vasküler iltihap) HIV enfeksiyonu, Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Oralmedic® Aft Tedavisi. Ağız Yaralarının Ağrısını Anında Gideren Dünyanın İlk ve Tek Ürünü 📍Tüm Eczanelerde.
Minörler kendiliğinden 10 gün içinde geçebilir. Majör olanlar insanların yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Sebepli ya da sebepsiz ağzınızda çıkabilir. Yılda 3 ataktan fazla geçiriyorsanız altında yatan sebebe bakmak amacıyla hekime danışılmalıdır.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir.
Uçuğun oluşum nedeni herpes simpleks olarak adlandırılan bir virüstür. Daha önce bu enfeksiyonu geçirmiş olan kişilerde pasif halde bulunan bu virüs, güneş ışığına maruz kalma, stres, travma, yorgunluk, hormonal değişiklikler gibi durumlarda aktifleşerek uçuk oluşumuna neden olur.
Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
İki veya üç haftayı geçen dil ve ağız içindeki lezyonlarda, bir kulak burun boğaz uzmanına görünmekte fayda vardır. Hekiminiz şüphelendiği takdirde bir biyopsi isteyecektir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Fesleğen: Birkaç fesleğen yaprağı çiğnemek hem ağzı ferahlatır hem de aft yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Nane: Aft tedavisi için ağzınızda nane çiğneyebilir ya da aft olan bölgeye nane yağı sürebilirsiniz. Bal: Aft çıkan bölgeye süreceğiniz bal inflamatuar özelliği ile aft yaralarının hızla geçmesini sağlar.
Aft İçin Doğal Çözümler
Bal hem anti bakteriyel özelliği hem de anti inflamatuar özelliği ile afların iyileşmesinde ve şikayetlerinin hafiflemesinde yardımcıdır.
Faydalı ürünler arasında yer alan sirke de ağız yaralarının evdeki tedavisinde kullanılıyor. Sirkeyle gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
Ağız içerisinde en çok görülen lezyonlar aftlar olup bunların çoğu kanserle ilişkisizdir. Ayrıca sık oluşan ve küçük boyutlu aftlar kanser değildir. Kanser ihtimali olan aftlar genellikle iki haftadan uzun süredir olan, gittikçe büyüyen ve ağrısız yaralardır. Böyle durumlarda Baş Boyun Cerrahı'na başvurmanız gerekir.
Sürekli tekrarlayan, çağı büyük ve şiddetli seyreden aft tehlikelidir. Dudakta oluşan, yanağın iç tarafında ve dil üstünde çıkan oval yahut yuvarlak aftların tedavisi için mutlaka iyi bir diş kliniğine başvurulmalıdır. Bununla birlikte, sık aft oluşumu behçet hastalığına da işaret edebilir.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
Ağız İçi Yaralardan Kurtulmanın Etkili Yolu
Oralmedic Aft Kremi ile bu sorunla başa çıkmak mümkündür. Yaraya temas yüzünden tekrar nükseden acıları dindirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri