Aloe Vera ve Aft
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
Çoğu zaman sebebi olmayan bu tip aftlar bazı durumlarda, genetik faktörler, ilaç yan etkileri, duygusal stres ve maruz kalınan travmalar sonucunda da oluşabilir. Gebelik döneminde artış gösterebilir. Demir, fosfat, çinko, ve, B1, B2, B6, B12, C vitamini eksikliği, %20 oranında bu tip aftların oluşmasına sebep olabilir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlikte hormonal faktörler ve çölyak hastalığı aftöz ülsere neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer.
Limon: Limon asitli bir yapıya sahiptir. Bu yapısından dolayı da ağız içinde oluşan yaraları iyileştirmektedir. Limonlu su içmek veya limonlu su ile gargara yapmak etkili sonuçlar verecektir.
Aft Kimlerde Çıkar ? Aft herkeste çıkabilir, toplumun %20'sinde bir ya da daha fazla sayıda aft vardır. İlk aftöz ülser genelde çocukluk ya da ergenlikte çıkar, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Aft Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Aftöz ülserler, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşme gösterir.
Aft bulaşıcı mıdır? Aftöz ülser olarak da adlandırılan aft bulaşıcı değildir.
– Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir. – “sucralfate” tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Hormonal Değişiklikler: Hormonal değişiklikler, özellikle adet döngüsü sırasında veya hamilelikte, aft oluşumunu etkileyebilir. Sigara ve Alkol Kullanımı: Sigara ve alkol kullanımı, ağız içi dokulara zarar verebilir ve yara oluşumunu tetikleyebilir.
Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yumuşak diş fırçası kullanılmalıdır. Kırık bir dişi, tam oturmayan diş protezi olan kişiler zaman kaybetmeden diş hekimine başvurmalıdır. Ağzında sık sık aft oluşan kişiler doktor tavsiyesiyle takviye folik asit ve B12 vitamini almalıdır.
Sirke: Elma sirkesi ya da sirke ile seyreltilmiş suyu, ağızda aft olan bölgelere uygulayabilirsiniz. Sirkenin antimikrobiyal özellikleri enfeksiyon riskini azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
Halk arasında ağız yarası olarak da adlandırılan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, darbe, ağız içini ısırma, gıdalara karşı hassasiyet, vitamin eksikliği, stres, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeme, bazı hastalıklar ve hormonal değişimlerin aft ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
Direkt aftın üzerine kabartma tozu (karbonat) uygulayabileceğiniz gibi, su ve kabartma tozu ile bir hamurda oluşturup uygulama yapabilirsiniz. Aft üzerine direkt tuz uygulayabilirsiniz. Bu çok ağrılı olabilir. Alternatif olarak günde iki kez tuzlu su ile hazırladığınız solüsyonla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu Afta iyi Gelen Kür Tarifi: Saraçoğlu aft kürü olan yoğurt otu ve kantaron yağı karışımının yapılışı şu şekilde;. 1 tatlı kaşığı yoğurt otu 1 bardak suda 3 dakika kaynatılır. Sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce gargara yapılır.
olur.Aftın tek tedavisi kortikosteroid içeren kremlerle mümkündür. kendiliğinden oluşur.
Çölyak, Behçet hastalığı, HIV ve Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ağız içindeki yaralanmalar sonucunda mukoza zarar görerek ağız yaraları ortaya çıkmaktadır. Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır.
Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Ağız içerisindeki tükürük ile aynı pH değerine sahip yüksek moleküler ağırlıklı hyaluronik asit içeren Aftamed Ağız Çalkalama Suyu (Gargara) ağrıyı hızlı bir şekilde azaltır ve doğal iyileşme sürecini hızlandırır.
Bir çay kaşığı sofra tuzunu yarım bardak ılık suda karıştırın ve tükürmeden önce 15 ila 30 saniye ağzınızda gezdirin. Gerektiğinde ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın. Düşük düzeyde demir, folik asit, B12 vitamini veya çinko gibi vitamin ya da mineral eksiklikleri ağız içi yaralarına neden olabilir.
PFAPA, (İngilizce) Aft, Farenjit, Adenit ile birlikte olan Periyodik Ateşe karşılık gelmektedir. Tekrarlayan ateş atakları, boğazdaki lenf düğümlerinin şişmesi, boğaz ağrısı ve ağızda ülserler için kullanılan tıbbi terimdir. PFAPA çocukları erken çocukluk döneminde etkiler; başlangıcı beş yaş altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri