Bedesten İkinci Anlamı: Arasta kelimesi de Bedesten gibi Osmanlı Devletinin ilk yıllarında farklı anlamda kullanılıyordu. Bu sözcüğün ilk anlamı içlik, boy boyası ve bot kilidi gibi askeri malzemelerin satıldığı dükkandır. Günümüzde ise aynı işi yapan esnaf topluluğu, arasta olarak tanımlanır.
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.
Arasta, çarşılarda aynı ürünü satan dükkânların bulunduğu bölüme verilen ad.
Arasta: "Çarşılarda aynı işi yapan esnafın bulunduğu bölüm" olarak tanımlanır. Selimiye Arastası Selimiye Camisi'ne gelir getirmek amacıyla; bu caminin yapımından sonra Sultan III.Murat döneminde Mimar Sinan'ın kalfası Davut Ağa'ya yaptırılmıştır.
Genelde uzun yolların üzerinde eski zamanlarda hayvanlarla yapılan yolculuklar sırasında yolcuların hayvanlarıyla beraber dinlenmesi ve konaklaması için yapılan yerlere denir.
İlgili 33 soru bulundu
Üstü genellikle tonoz veya çatıyla örtülü bir sokağın iki yanında karşılıklı sıralanan ve aynı cins malları satan dükkânların meydana getirdiği çarşı. Türkçe'ye Farsça'dan geçtiği sanılan arasta kelimesi önceleri “ordugâhta kurulan pazar” anlamında kullanılmıştır.
Çarşı içinde günümüzde Kapan Han olarak adlandırılan hanın kapladığı alan 1086 m²'dir. İki girişi bulunur. İki katlı, 44 odalı bir yapıdır. Alt kat atlar ve tüccarların malları için, üst kat yolcuların konaklaması için yapılmıştır.
Arasta kelimesi de Bedesten gibi Osmanlı Devletinin ilk yıllarında farklı anlamda kullanılıyordu. Bu sözcüğün ilk anlamı içlik, boy boyası ve bot kilidi gibi askeri malzemelerin satıldığı dükkandır.
Arasta; aynı tür mal ya da hizmet sunan esnafın bir arada bulunduğu, dükkanların genellikle karşılıklı sıralanarak koridor şeklinde bir hizmet ve satış alanı oluşturduğu çarşılardır. Arastaların ortaya çıkması Osmanlı'daki lonca sisteminin bir sonucudur.
2013 yılında özelleşerek Çalık Grubu ile Kiler Grubu tarafından devralınan Aras EDAŞ, Türkiye'nin doğusunda 70.457 km²'lik geniş bir coğrafyada 7 ilde elektrik dağıtım hizmeti vermektedir.
Anadolu'da, Osmanlı'da esnafın ilk teşkilatlanma düzeni “Ahilik” düzenidir. Loncalar ve Gedikler Ahiliğin uzantısıdır. Ahilik ilkelerinin değiştirilmesi, sulandırılmasıyla ortaya çıkan esnaf teşkilatlarıdır.
Kapan kelimesi, Osmanlı döneminde, büyük tartı, kantar anlamının yanısıra, bu tür resmi ağırlık ve ölçülerin konumlandığı toptan dağıtım yerleri için kullanılmıştır. Özellikle Fatih ve Bayezid devirlerinde, başkentin belirli çarşı mekânlarına ve çevresindeki mahallelere isim olarak kapan denildiği de görülür.
Osmanlı Kentinde Ticari Mekanlar
5 Kısacası Osmanlı kentinde ticari merkez, bedesten ve etrafında gelişen han, arasta gibi yapı türlerinin biraraya geldiği mekanlar bütünüdür.
Farsça kökenli bir kelime olan bedesten, değerli eşyaların alınıp satılması için inşa edilmiştir. Bedestenler kubbelerle örtülü, dikdörtgen planlı mimariye sahip büyük yapılardır. İlk örneklerine 13. yüzyılın başlarında Anadolu'da rastlanan bedestenler, zamanında iktisadi bir kuruluştu.
Osmanlı dönemi Türk şehirlerinde ticaret bölgesinin çarşı içindeki merkezi ve değerli malların saklanıp satıldığı bir bina türü.
türkçe imlası bedesten olduğu için tdk'nın sözcüğünde, bu giriş altında, "kumaş, mücevher vb. değerli eşyaların alınıp satıldığı kapalı tarihî çarşı" olarak geçen sözcüktür. farsçadan geçtiği için osmanlıca imlası "bedestan" olup, türkçe ünlü uyumuna göre yazılışı "bedesten"dir.
Farsça rāstā veya rāste راستا/راسته "düz yol, cadde, özellikle çarşı caddesi" sözcüğünden alıntıdır.
Arasta; aynı tür mal ya da hizmet sunan esnafın bir arada bulunduğu, dükkanların genellikle karşılıklı sıralanarak koridor şeklinde bir hizmet ve satış alalarına verilen isimdir. Anlamı sıraya koyulmuş belli bir düzen içerisinde demektir.
İlk yıllarında cihat amaçlı sınır karakolları olarak kullanılan ribatlar, zamanla değişik amaçlara hizmet etmişlerdir. Kimi kervansaray, kimi tekke ve medrese binası, kimi ise kadın sığınma evi olmuştur. Sınır boyları ve stratejik mevkilerde önceleri askerî amaçlı müstahkem alanlardır.
Orta Çağ'da Ticari Mekanlar şunlardır; Bedesten, Arasta, Han, Kapan, Ribat, Kervansaray, Pazar, Liman, Panayır.
Hafta içi Aras Kargo çalışma saatleri 09.00 ile 18.00 arasındadır. Cumartesi ise çalışma saati 09.30 ile 15.00 arasındadır. Pazar günü ise Aras Kargo hizmet vermemektedir.
Sultanahmet camisinin yan tarafında, halı, kilim, turistik eşya satan dükkânların bulunduğu güzel bir pazar.
Osmanlı döneminde ticaret pazarlarına sahip büyükşehirlerde, ihtiyaç mallarının alınıp satıldığı toptancı haller, borsalar ve çardaklar kapan olarak bilinir.
Liman; gemi, tekne gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran mekanlardır.
Kapan, Osmanlı döneminde başta İstanbul olmak üzere büyük ticaret pazarlarına sahip şehirlerde, özellikle zahire türünden ihtiyaç maddelerinin alınıp satıldığı toptancı halleri, mal çardakları ve borsalarıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri