VIII şiddetinde olan depremde 90 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 14.156 bina hasar görmüştür. Afyonkarahisar, Denizli, Isparta, Burdur ve Uşak illerinden de hissedilen deprem özellikle Dinar'a bağlı Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı mahallelerinde yoğun olarak hasara neden olmuştur.
1 Ekim 1995*de Dinar kasabasında meydana gelen ve 101 kişinin ölümüm ve yaklaşık 4500 bi- nanın kasarına sebep olan orta şiddetteki depre- min (Mj=62) odağı K40B doğrultulu Dinar-Çivril fayı yakınında bulunmaktadır.
Marmara Coğrafya Dergisi / 1 (Ekim 2013): 63-102 . Biricik A. S. , Ceylan M. A. , Ünlü M. 1 EKİM 1995 - DİNAR DEPREMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 1996; (1): 63-102.
Çalışmada gerek bölgenin coğrafi yapısı değerlendirilerek, gerekse literatürdeki bilgiler doğrultusunda Dinar Ovası'nın deprem açısından riskli olduğu anlaşılmaktadır.
Son dakika haberi...AFAD'dan gelen bilgiye göre Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem saat 21.28'de meydana gelirken, derinlik 7,04 km olarak açıklandı.
İlgili 18 soru bulundu
Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.
Afyonkarahisar, Denizli, Isparta, Burdur ve Uşak illerinden de hissedilen deprem özellikle Dinar'a bağlı Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı mahallelerinde yoğun olarak hasara neden olmuştur.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Alaska Yarımadası bölgesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Alaska'nın Sand Point şehrine 98 kilometre mesafede olduğunu açıkladı. Deprem 32,6 kilometre derinlikte gerçekleşti. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak, Afyonkarahisar bölgesinde haritalanan diri fayların 6.8 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olduğunu söyledi.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
Büyük bir bölümü deprem kuşağında olan ülkemiz son üç yılda 13 Mart 1992 Erzincan ve 1 Ekim 1995 Dinar depremlerini yaşadı. Bunun sonunda önemli düzeyde ekonomik kaybın ve can kaybının olduğu deprem bölgelerindeki yapıların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmediği gerçeği ortaya çıktı.
Denizli'de 19 Ağustos 1976 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde ki deprem de 4 kişi yaşamını yitirmiş 28 kişi de yaralanmıştı. Bu depremden sonra kayıtlara geçen, 887 evde ağır hasar, 2 bin 922 evde orta hasar ve 4 bin 180 evde de hafif hasar meydana gelmiştir.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.
Büyüklüğü ve konumu
Deprem, 17 Ağustos 1999'da, saat 03.02'de, 40,70 kuzey enlemi ile 29,91 doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 kilometre güneydoğusunda meydana gelmiştir.
Afyon ile Dinar arasındaki mesafe 102 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Afyonkarahisar merkezine yakın faylara baktığımızda hemen kuzeyimizde Gazlıgöl Fayı var. 6,5 şiddetinde deprem üretebiliyor. Erkmen Fayı var. 6,33 büyüklüğünde deprem üretebilir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır. Ancak, en fazla deprem riski taşıyan bölgeler 1 inci derece deprem bölgeleridir. Şiddetli bir deprem can ve mal kaybına sebep olabilir. Ancak, şu da bilinmelidir ki deprem beraberinde mutlak bir ölüm ve ağır hasar getirmez.
Osmanlı dönemindeki adı Geyikler (Yüregir ya da Salur boyundan Geyikler cemaatin- den adını alıyor) olan Dinar, buraya Orta Asya'dan gelerek yerleşen Kitiş Bey'in oğlunun adı olan Dinar Bey'den almak- tadır. Oğuzlar da geri hizmeti yapan kabile ve yamaklardan bazıları yaptıkları işlerle adlandırılıyorlardı.
İlçeye bağlı 9 kasaba ve 56 köy bulunmaktadır.
İdari açıdan Afyon iline bağlı bir ilçe merkezi olan Dinar, Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri