KDV Kanunu'nun 13'üncü maddesinin (d) bendine göre, yatırım teşvik belgesi sahibi mükellef lere teşvik belgesi kapsamındaki makine-teçhizat teslimleri KDV'den istisna tutulmuştur. Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin esaslar birçok tebliğ ve sirküler ile açıklanmıştır.
Buna göre; Kanunun 13 üncü maddesinin (d) bendinde düzenlenen istisna uygulamasından katma değer vergisi mükellefiyeti bulunan ve yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcı firmalar yararlanacak olup, yatırımcı firmanın bağlı bulunduğu Vergi Dairesine başvurarak istisna yazısı alması gerekmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen yatırım teşviğine sahip firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
KDV Muafiyet Belgesi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sahibi firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, yurt içinden ve yurt dışından alacağınız makine ve teçhizat için KDV ödemezsiniz. Bir örnekle ifade etmek gerekirse; Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım yapan bir yatırımcı, 1.000.000 TL tutarında makine teçhizat alırsa, toplamda 180.000 TL lik KDV muafiyetinden faydalanacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
KDV Kanunu'nun 13'üncü maddesinin (d) bendine göre, yatırım teşvik belgesi sahibi mükellef lere teşvik belgesi kapsamındaki makine-teçhizat teslimleri KDV'den istisna tutulmuştur. Söz konusu istisna uygulamasına ilişkin esaslar birçok tebliğ ve sirküler ile açıklanmıştır.
3065 sayılı Kanunun (13/d) maddesine göre, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.
Alınan KDV istisna belgesinin, Yatırımcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir. 1.İnşaat mal ve hizmet faturaları, İnşaat KDV istisna belgesinde yazılı mal ve hizmet ismine ve miktarlara uygun olmalıdır. 2-Teşvik kapsamında inşaat faturaları KDV'siz alınacaktır.
Kdv istisna yazısı için başvuruyu önce https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden yapacaksınız, daha sona ilgili vergi dairenize giderek yazıyı alacaksınız. Başvuruyu yaparken 9A Yatırım teşvik belgesi kapsamında kdv istisna yazısı seçeneğini kullanacaksınız.
Teşvikli Fatura İşlemleri, yatırımcılara sunulacak mal ve hizmetler için KDV İstisnası uygulanarak kesilen faturalardır. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında sağlanan önemli bir avantaj KDV İstisnasıdır.
Teşvikli Fatura Nasıl Düzenlenir? Teşvik kapsamında gerekli evraklarını ilgili satıcıya teslim eden müşteriler için teşvikli fatura düzenlenebilir ve fatura üzerinde matraha KDV eklenmez. Teşvikli faturada KDV muafiyeti bulunduğu için faturanın teşvik kapsamında kesildiği belirtilen bir teşvik şerhi düşülür.
Konumuza esas teşkil eden KDV'nin ihracatta bir istisna olarak uygu- lanması, KDV'nin ihracat ürünlerimizin dünya piyasalarındaki rekabet gücünü olumsuz yönde etkilememesini sağlamak, ülke ihracatına rekabet gücü kazandırmak amacını gütmektedir.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Genellikle KDV İstisna Yazısı internet ortamında onaylanır. Ancak, bazı durumlarda vergi dairesine şahsen başvuru yapmak gerekmektedir. Bu durumda, teşvik belgesinin bir suretinin eklendiği dilekçe ile başvuru yapılabilir.
İstisna Belgesi Nasıl Kapatılır? İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar istisna belgesinin süresinin sona erdiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
VERGİ İNDİRİMİ:
Vergi İndirimi gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır. Bu destek, stratejik yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanır.
Yatırım teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan, Karar'ın amaçları doğrultusunda gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen bir belgedir.
Revize sonrası istisna kapsamına giren alışlarda istisnadan faydalanılabilmesi için istisna belgesinin de revize edilmesi gerekir. İstisna belgesi, 31/12/2025 tarihini geçmemek üzere projede öngörülen süreyle sınırlı olarak verilir.
Satışa ait bilgiler her satış aşamasında Satıcı tarafından sisteme giriş yapılır. Satıcı tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanmaz. İbrazı zorunlu belgeler (KDV yönünden bağlı olduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne) ibraz edilerek KDV iade talebinde bulunulabilir.
2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi E-TUYS sistemi üzerinden yapılacak elektronik başvuru ile alınır. Bu başvuruyu yapabilmek için KEP adresi ve E-İmza almak, E-TUYS yetkilendirme yapmak ve daha sonra yatırım projesini hazırlayıp bakanlık onayına sunmak gerekir.
Teşvik kapsamında gerekli evraklarını ilgili satıcıya teslim eden müşteriler için teşvikli fatura düzenlenebilir ve fatura üzerinde matraha KDV eklenmez. Teşvikli faturada KDV muafiyeti bulunduğu için faturanın teşvik kapsamında kesildiği belirtilen bir teşvik şerhi düşülür.
Birincisi, teşvik belgesi kapsamında yapılan satış, satıcı işletme tarafından ilgili ay KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
KDV muafiyeti belgesi ya da diğer adıyla Yatırım Teşvik Belgesi alan mükellef makine-teçhizat alımlarında KDV ödemez. Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyenler bağlı olunan vergi dairesine veya İnteraktif Vergi Dairesi'ne başvuru yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri