Afyonkarahisar merkezine yakın faylara baktığımızda hemen kuzeyimizde Gazlıgöl Fayı var. 6,5 şiddetinde deprem üretebiliyor. Erkmen Fayı var. 6,33 büyüklüğünde deprem üretebilir.
Afyonkarahisar il merkezinin de içinde bulunduğu inceleme alanı, güneybatı Türkiye'nin genişleme tektonik bölgesinde yer almakta olup, tektonik açıdan aktif olan Akşehir─Simav fay sisteminin (ASFS) orta kesiminde bulunmaktadır.
Yapılan inceleme ve bölgedeki deprem hareketliliği ile ilgili bilgiler veren Özkaymak, şunları söyledi:“Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) 2012 yılında yaptığı yeni değerlendirmelere göre Afyonkarahisar'ı da içine alan bu bölgelerde yıkıcı deprem üretme potansiyeli taşıyan diri fayların olduğu ...
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
İlgili 42 soru bulundu
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Kandilli Rasathanesi'ne göre, Afyon'da 3.2 şiddetinde deprem meydana geldi.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
03 Şubat 2002 Pazar günü yerel saat ile 09.11'de Afyon ili Sultandağ ilçe merkezinin yaklaşık 11 km güneyinde Md = 6.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Depremin odak derinliği 9.6 km, dışmerkez koordinatları ise 38.46K, 31.30D olarak Deprem Araştırma Dairesi Sismoloji Şube müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.
Emirdağ'da en belirgin faylardan birisi diri olmayan bir fay olarak Türkmenakören ile Karayatak köyü arasında yer alıyor. En riskli yer olarak Emirdağları boyunca uzanan Çaykışla köyü arkasından gelerek Bademli köyüne kadar uzanan ve yaklaşık olarak büyüklü küçüklü diri ve diri olmayna 10 fay hattı yer alıyor.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.
Afyonkarahisar'da zemin depreme dayanıklı mı? Afyonkarahisar merkezine yakın faylara baktığımızda hemen kuzeyimizde Gazlıgöl Fayı var. 6,5 şiddetinde deprem üretebiliyor. Erkmen Fayı var. 6,33 büyüklüğünde deprem üretebilir. Erkmen Fayında deprem meydana geldiğinde merkez üssü Uydukent olacaktır.
2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır. Ancak, en fazla deprem riski taşıyan bölgeler 1 inci derece deprem bölgeleridir. Şiddetli bir deprem can ve mal kaybına sebep olabilir. Ancak, şu da bilinmelidir ki deprem beraberinde mutlak bir ölüm ve ağır hasar getirmez.
Merkez üssü Sultandağ ilçesinin kuzeyinde, 30 km. uzunluğunda bir fay açıldığı aynı yetkililer ta- rafından açıklanmıştır. Sultandağı depreminin Marmara ya da herhangi bir başka fayla ilgisi olmadığı gö- rüşü de Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan irdeleme sonucu ortaya konmuştur.
01-02-2023 10:28:57, Dinar (Afyonkarahisar) MW 3.7.
Yerleşimin eski adı Karahisâr-ı Sâhib'dir. Karahisar ismi, şehrin ortasında yükselen koyu renkli volkanik kayaların renginden ve üstünde bulunan hisardan gelir. Sâhib adı ise, Anadolu Selçukluları'nın son devirlerinde yaşayan ve Moğol istilası sırasında buraya gelen Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin unvanından gelmektedir.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Afyon ve çevresinde 3 Şubat 2002 tarihinde, aletsel büyüklüğü Md=6.0 olan bir deprem meydana gelmiş, depremde 43 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmış, 9 Şubat 2002 tarihi itibarı ile yapılan değerlendirmelere göre 1401 adet bina tamamen yıkılmıştır.
Büyüklüğü 6,1 Ms olarak ölçüldü. Şiddeti VIII'dir. 90 kişi öldü, 14.156 bina hasar gördü. Dinar'ın çevre köyleri olan Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı'da da hasara sebep oldu. Bu bölgenin 2000 yıllık tarihinde yüksek şiddetli en az 18 deprem meydana geldi.
Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir. Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04.17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri