Afyonkarahisar, güneybatı Türkiye'nin genişlemeli tektonik bölgesinde yer almakta olup, Akşehir-Simav Fay Sistemi (ASFS) bölgenin depremselliği yüksek kuşaklarından birisidir.
Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
Emirdağ'da en belirgin faylardan birisi diri olmayan bir fay olarak Türkmenakören ile Karayatak köyü arasında yer alıyor. En riskli yer olarak Emirdağları boyunca uzanan Çaykışla köyü arkasından gelerek Bademli köyüne kadar uzanan ve yaklaşık olarak büyüklü küçüklü diri ve diri olmayna 10 fay hattı yer alıyor.
ASFS üzerinde meydana gelen M=4.5 in üzerindeki depremler (www.deprem.gov.tr). ASFS ve KD – GB yönlü faylar üzerinde meydana gelen tüm bu depremler Afyonkarahisar ve çevresinin depremsellik açısından oldukça aktif bir bölge olduğunu göstermektedir (Tablo 2).
İlgili 22 soru bulundu
Afyonkarahisar merkezine yakın faylara baktığımızda hemen kuzeyimizde Gazlıgöl Fayı var. 6,5 şiddetinde deprem üretebiliyor. Erkmen Fayı var. 6,33 büyüklüğünde deprem üretebilir.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
03 Şubat 2002 Pazar günü yerel saat ile 09.11'de Afyon ili Sultandağ ilçe merkezinin yaklaşık 11 km güneyinde Md = 6.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Depremin odak derinliği 9.6 km, dışmerkez koordinatları ise 38.46K, 31.30D olarak Deprem Araştırma Dairesi Sismoloji Şube müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.
Merkez üssü Sultandağ ilçesinin kuzeyinde, 30 km. uzunluğunda bir fay açıldığı aynı yetkililer ta- rafından açıklanmıştır. Sultandağı depreminin Marmara ya da herhangi bir başka fayla ilgisi olmadığı gö- rüşü de Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan irdeleme sonucu ortaya konmuştur.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Önemli fay setleri ve faylar arasında Akın, Ballık, Hüdaihamamı, Örenkaya, Kızılören, Keçiborlu, Akçaköy ve Küçükova fay setleri; Sandıklı, Keklicek-Afşar, Çobansaray, Dombay, Eldere ve Akyolaltı fayları sayılabilir.
DENİZLİ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR? Denizli'de Bozkurt, Çardak, Honaz, Pamukkale, Merkezefendi, Babadağ, Sarayköy, Acıpayam, Çameli, Beyağaç ilçelerinden fay hattı geçmekte.
Afyon ve çevresinde 3 Şubat 2002 tarihinde, aletsel büyüklüğü Md=6.0 olan bir deprem meydana gelmiş, depremde 43 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmış, 9 Şubat 2002 tarihi itibarı ile yapılan değerlendirmelere göre 1401 adet bina tamamen yıkılmıştır.
Denizli'de 19 Ağustos 1976 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde ki deprem de 4 kişi yaşamını yitirmiş 28 kişi de yaralanmıştı. Bu depremden sonra kayıtlara geçen, 887 evde ağır hasar, 2 bin 922 evde orta hasar ve 4 bin 180 evde de hafif hasar meydana gelmiştir.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
Fay hatlarından uzak ve İstanbul'a oldukça yakın olan Kırklareli, 4 büyüklüğünün üstünde deprem kaydı olmayan tek ilimizdir. 4. derece riskli bölgede yer alan Kırklareli'nin toplam nüfusu 343 bin 723, şehrin yüzölçümü ise 6 bin 459 km²'dir. Kırklareli, deprem açısından en güvenli iller arasında ilk sıradadır.
Deprem riski yüksek iller arasında ilk sırada İzmir ve İstanbul yer alıyor.
Faylara (kırık hatlara) rastlanır. Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
Ankara kent merkezi, Mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 1996 yılında yayımlanan ve bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş olan ve olasılık yöntemine göre hazırlanmış resmi deprem bölgeleri haritasına göre IV. derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Uşak deprem bölgesinde mi? Türkiye'nin batısında yer alan Uşak, genel olarak deprem riski olan bir bölgededir.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri