Gül şerbeti pişirmeden yapılan bir Osmanlı şerbetidir. Şeker veya balla ovulan gül yapraklarının üzerine limon suyu ve içme suyu eklenerek üzeri sıkıca kapatılır, bir gece buzdolabında bekletilir. Tüketmeden önce ince bir süzgeçten geçirilir.
Osmanlı'da altın çağını yaşayan şerbetin, Türkler tarafından oluşturulduğu ve 11. yüzyılda bile meyve sularından hazırlanıp günün her saati içilen geleneksel bir içecek olarak ortaya çıktığı bilinir.
Bal ve sirke ile yapılan “sirkencübin” adı verilen şerbetin de Osmanlı döneminde hem susuzluğu gidermek hem de çeşitli hastalıklarda tedavi amacıyla ilaç yerine kullanıldığı bilinmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
8 – Şehzade Şerbeti: Kırmızı meyveler ve 18 çeşit baharattan oluşur C vitamini deposudur. 9 – Sünnet Şerbeti. Süt ve Baharatlardan oluşur…. Proteğin ve yüksek oranda kalsiyum içerir kemikleri güçlendirir kan dolaşımını dengede tutar. 10 –Gül Şerbeti: Gül yaprakları ve baharatlardan oluşuyor.
"Ölmek" anlamındaki ecel şerbeti içmek deyiminde geçen bir söz.
Hafif olması ve lezzetli olması nedeniyle 7'den 70'e herkese severek içiyor. Sadece 5dk kaynatıp soğutarak içebilirsiniz. 1 paketten 1,5 litre şerbet elde edilmektedir. Göktürk Şerbeti İçeriği: Meyan kökü, Mekke gülü, Portakal Kabuğu, Rezene, Limon Melisa, Nane.
Şerbet çeşitleri
Günümüze kadar üretilen şerbetlerden bazıları şöyle sıralanabilir: mevlid şerbeti, düğün ve lohusa şerbeti, böğürtlen, çilek, kızılcık, kayısı, ağaç çileği, portakal, mandalina, şeftali, turunç, gül, amber, fulya çiçeği, menekşe, yasemin çiçeği, demirhindi, keçiboynuzu ve Antep fıstığı şerbeti.
Demirhindi Şerbeti
Susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle Ramazan ayının en çok tercih edilen şerbetidir.
Bugün Malatya ve Adana'da hala bolca tüketilen ve “aşlama” olarak da bilinen bu şerbet, meyan bitkisinin köklerinden yapılır. Tadı, bazı damaklar için biraz acı olabilir.
Özellikle kokusu müthiş. Anneler icin süt yapma özelliği de var.
Kırmızı eriklerden rengini alan şerbeti hazırlamak için az malzemeye ihtiyacınız var. Kırmızı erikler, tarçın ve karanfil... Şekerle tatlandırarak servis edin. Mideleri hafifletin, damaklara ferahlık katın.
Ayrıca, sıcak havalarda serinlemek, yemeklerden sonra sindirimi desteklemek için de şerbetler tercih edilir. Şerbetler özel günlerde, kutlamalarda da tüketilir. Osmanlı döneminden beri sevilerek tüketilen şerbetlerin değerli tarifleri değişmeden günümüze dek gelmiştir.
Hakkımızda #2 Şerbethane adından da anlaşılacağı gibi dünya tarihine damgasını vuran Osmanlı Devletinin saray içeceği Osmanlı Şerbetinden adını almaktadır.Konum olarak Sultanahmet Camii ve Külliyesinin hemen alt tarafında yer alan Şerbethane Arasta Çarşısıyla bitişiktir.
Demirhindi meyvesi, vişne, nar, mandalina, ginseng, meyan balı, çiçek balı, arı sütü, keçiboynuzu, sahlep, limon, tarçın, demir dikeni, şeker ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Yılbaşlarında ve 14 Şubat sevgililer gününde özel yapılır.
İçerisinde Hibiskus, Limon Melisa, Rezene, Nane ve Meyan kökü bulunur. kaynatıp soğutarak içebilirsiniz. 1 paketten 1,5 litre şerbet elde edilmektedir.
nikah şahitliği sonrasında şahitler tarafından konuklara ikram edilen şerbet olabilir. konumuzla ilgili gibi gözüken şehadet şerbeti ise şehit olan birini tanımlamak için kullanılan bir kalıptır. edit: başlık şahadet şerbeti olarak girilmişti.
KIRKLAR ŞERBETİ
Kırklar meclisinde ,Hz Muhammed tarafından, Selman-i Farsi'nin getirdiği üzüm tanesinden ezdirilip dağıtıldığına inanılan üzüm suyu.
Bu içecek Manisa da kız istemesinden sonraki yüzük takma merasiminin olduğu gün yapılıp damat tarafına ikram edilen bir içecektir.
Çoğu yörede karşımıza çıkan “Lohusa şerbeti” Trakya yöre mutfağında da doğum gelenekleri çerçevesinde hazırlanan bir içecektir. Yeni bebeği olan annelerin sütünün çoğalması için hazırlanan şerbet, bebek görmeye gelenlere ve bebek mevlidi sırasında ayrıca ikram olarak sunulur.
Yıkandıktan sonra yaprakları geniş bir kaba alın üzerine şeker, limonun suyu ve limon tuzunu ilave edin rengini vermesi için elle iyice ovun ve üzerine 3, 5 litre kaynar su ilave edin, 2-3 saat bekletin. 2-3 saat sonra tülbent veya süzgeç yardımıyla süzün ve dolaba soğuması için atın. Soğuk olarak servis edin.
Selçuklu şerbeti nedir? İçerisinde Hibiskus, Limon Melisa, Rezene, Nane ve Meyan kökü bulunur. kaynatıp soğutarak içebilirsiniz. 1 paketten 1,5 litre şerbet elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri