Afyon Kalesi, Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit İmparatoru II.Murşil tarafından MÖ.1350 yılında, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla . yüksekliğindeki trakit bir kaya kütlesi üzerinde yapıldığı sanılmaktadır. Kalenin o zamanki ismi Hapanuva (Yüksek Tepe Şehri) idi.
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
Rum kayseri tarafından inşa ettirilen kaleyi Selçuklu hükümdarı Sultan Alaeddin fethetmiş; daha sonra, Sultan Orhan, Germiyan Oğullarının elinden almıştır.
Afyonkarahisar şehri ile özdeşleşen Karahisar Kalesi'nin günümüzden yaklaşık 3 bin 340 yıl önce, İsa'dan Önce 1340'lı yıllarda Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı II.Murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılmaktadır.
Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde, sönmüş bir volkanın üzerinde yer alan, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan bir kaledir.
İlgili 43 soru bulundu
226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır.
Afyon Kalesi, Hitit İmparatoru II. Murşil tarafından MÖ 1350 yılında, 226 metre yükseklikte bir kaya kütlesi üzerine yaptırılmıştır.
izlemek isteyenler, tam 701 basamak çıkıyor. 701 basamak çıkmak gerekiyor.
Ayrıca 625 basamaklı kalenin tepesine çıkılarak bu keyfi yaşamının doğru olduğunu düşünmekteyim.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır. Zamanla her ikisi birleştirilerek şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Akrones, Akroenos, Latince şeklinin halk arasında ve daha sonra Bizanslılar döneminde değişmiş şeklidir. Malazgirt Savaşından sonra Sultan I. Mesut'un emri ile Akronium Kalesi'nin eteklerine Karaşar Türkleri yerleşmiş ve daha sonra kaleye Karahisar adı verilmiştir.
Tarihi kent Afyonkarahisar'ın 700 basamak merdiven ile çıkılan kalesine artık teleferik ile çıkılacak. 226 metre yüksekliği ile Anadolu'nun en yüksek kalelerinden olan Karahisar Kalesi'ne çıkmak çoğu zaman yorucu olabiliyordu.
Amorium, Afyonkarahisar ilinin sınırları içinde, Emirdağ ilçe merkezine 13 km uzaklıkta bir antik kenttir.
Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, 23 bin 500 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer alan Mersin'deki Mamure Kalesi, görkemli yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Niksar ilçe merkezinde, Çanakçı çayının oluşturduğu vadinin kuzeyindeki tepede yer alan Niksar kalesi, ilk defa Roma döneminde kurulmuş, Bizans döneminde büyütülmüş, İslami çağlarda da tahkim edilmiştir İlçe merkezine hakim konumundaki Türkiye'nin ikinci büyük kalesinde; medrese, iki hamam, iki mescit, kilise ve ...
Tarihi Afyonkarahisar Kalesi'nden şehrin manzarasını izlemek mümkün. Fakat kaleye ulaşmak çok da kolay değil. Manzaranın göründüğü bayrağa ulaşabilmek için 701 basamak çıkmak gerekiyor.
Karahisar Kalesi, şehir merkezinde eski Afyonkarahisar evlerinin bulunduğu Çavuşbaş Mahallesi'nden yükselmektedir. Volkanik özellikli doğal bir kaya kütlesi olan kale, 226 metre yüksekliğindedir.
Dört katlı olan iç kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır.
AMASYA KALESİ
Denizden 700, Yeşilırmak'tan ise 300 metre yüksekte bulunmaktadır.
Tarihçe. Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Çok kısa süren birinci işgalden sonra, 13 Temmuz 1921'de Afyonkarahisar ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.
Büyük Atatürk'ün Nutku'nu okursak, 50 yerde ilimizin adı Afyonkarahisar olarak kullanılıyor. Ancak 1950'den sonra Afyonkarahisar'a bağlı ilçeler kurulurken, 'Afyon iline bağlı falan ilçe' kurulmuştur şeklinde özensiz ifadeler kullanılmış. Bu nedenle Afyon ili resmi isim haline gelmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri