226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II.
Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan bir kaledir.
Afyonkarahisar şehri ile özdeşleşen Karahisar Kalesi'nin günümüzden yaklaşık 3 bin 340 yıl önce, İsa'dan Önce 1340'lı yıllarda Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı II.Murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılmaktadır.
Kalenin tepesine ise Kaya'ların üstüne oyulmuş 625 merdivenle çıkılmaktadır.
Afyon Kalesi, Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit İmparatoru II.Murşil tarafından MÖ.1350 yılında, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla . yüksekliğindeki trakit bir kaya kütlesi üzerinde yapıldığı sanılmaktadır. Kalenin o zamanki ismi Hapanuva (Yüksek Tepe Şehri) idi.
İlgili 37 soru bulundu
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
Afyon Kalesi Afyonkarahisar'ın merkezinde konumlanmış olan tarihi bir yapıdır. Özellikle 226 metreyi bulan yüksek bir volkanik kayanın üzerine yapılmış olan kale, ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakan bir görkeme sahiptir. Tarihi M.Ö. 1350'ye kadar dayanan bu özel kale, ilk olarak Hapanuva ismini almıştır.
Binlerce benzer örnek var. Kibele heykeli de öyle olmadı mı uzun uğraşlar sonarsında geçen yıl Türkiye'ye iade edildi ve Afyon Müzesinde sergilenmeye başladı. Evet Afyon Kalesinin bir yerlerinde hazine olabilir. Mutlaka gizli bölmeler vardır.
Dik olan yolu çıkma sürenizi yaklaşık olarak 30 dakika olarak düşünebilirsiniz. Yolunuzun sonunda şehir ayaklarınızın altına seriliyor olacak. Zirveden şehrin arasında serpiştirilmiş gibi görünen cami ve hamamları da doyasıya seyretmelisiniz.
Roma ve Bizans döneminde kaya kütlesinin üzerine surlar yapılarak yüksek tepe kale görünümüne kavuşmuştur. Kalenin Türkler eline geçmesi Selçuklular zamanında olmuştur ve kalenin I. Alaaddin Keykubat zamanında onarım gördüğü bilinmektedir.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Özellikle hafta sonları ve bayramlarda turistlerin gözdesi durumunda olan kaleye çıkmak için yapılacak olan teleferik 600 metre uzunluğunda olacak ve saatte yaklaşık 400 kişi kaleye taşınabilecek. 100 milyon liraya mal olacak kale 2023 yılının Mayıs ayında faaliyete geçirilmesi bekleniyor.
Kalenin yerden yüksekliği 110 m'dir. Tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur. Dış kalenin 20'ye yakın kulesi vardır.
Kalenin İçkale olarak adlandırılan ve yarımadanın batı köşesinin en yüksek yerinde kurulmuş olan bölümünün denizden yüksekliği 250 metreyi bulmaktadır. İdari ve askeri örgütlenmenin merkezi olması nedeniyle dört yönden dayanıklı surlarla çevrilmiştir.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Tarihi Afyonkarahisar Kalesi'nden şehrin manzarasını izlemek mümkün. Fakat kaleye ulaşmak çok da kolay değil. Manzaranın göründüğü bayrağa ulaşabilmek için 701 basamak çıkmak gerekiyor.
Bu yerler; Tümülüs mezarları, kaya mezarları, antik şehir yerleri, kapalı mağaralar, savaş yaşanmış bölgeler, tüccarların çok yaşadığı medeniyetlerin olduğu bölgeler, hükümdarın yaşadığı yerler, lahitler ve ibadet edilen yerler gibi mekânlardır.
Bizanslılar devrinden kalan Yukarı Kale'den kaynakların muazzam diye bahsetmesi, bu kalenin Germiyanoğulları zamanında takviye edildiğini göstermektedir. Osmanlılar zamanında yaptırılan Aşağı Yeni Kale, Evliya Çelebi'nin yazdığına göre su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Cihan Mürtezaoğlu - Karahisar Kalesi (Official Video) - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri