Tarihin en eski dönemlerinden beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Afyonkarahisar tarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olması Afyonkarahisar'ın yemek kültürünün oluşmasında temel belirleyicidir.
Özet. Afyonkarahisar, mutfak kültürü, tarihi ve geleneksel gıda endüstrisi ile Türkiye'nin önemli gastronomi destinasyonlarından birisidir. Bu sayede UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında 2019 yılında Gastronomi Şehri unvanı almaya hak kazanarak Gaziantep ve Hatay'ın ardından Türkiye'nin 3. Gastronomi Şehri olmuştur.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
İlgili 28 soru bulundu
İlk olarak 2015'te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilirken 2017'de Hatay, 2019'da Afyonkarahisar ve son olarak da 2021'de Kayseri bu unvana layık görüldü.
Afyonkarahisar'ın Muhteşem Lezzetleri: Gastronomi Şehri Afyon'un En Meşhur Yemekleri. Afyonkarahisar, Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ile birlikte lezzetli yemekleri ile de ünlüdür.
Afyon Kaymağı - Afyonkarahisar
Manda ve inek sütünden elde edilen Afyon kaymağı tatlıların vazgeçilmez bir tamamlayıcısı ve lezzet kaynağıdır. Asıl tercih edilen kaymak manda sütünden elde edilendir. Manda kaymağı süt beyazı renginde olur, daha yağlıdır, daha lezzetli ve daha dayanıklıdır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyonkarahisar İli, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde İç Batı Anadolu kısmında yer alan bir ilidir. Türkiye Cumhuriyetinin 81 ilinden biri olan Afyon Karahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasın ve Ege Bölgesinin iç kesiminde yer alır.
Afyonkarahisar'ın öne çıkan ürünleri, kaymak, sucuk ve lokumun yanı sıra yöresel yemekleri de ağızları tatlandırıyor. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AA muhabirine, kentin UNESCO tarafından dünyada 56, Türkiye'de de üçüncü gastronomi şehri olarak belgelendirildiğini söyledi.
Burada sıraladığımız şehirler dışında Trabzon, Şanlıurfa, Mersin, Balıkesir, Bursa ve Konya da ülkemizin gastronomi şehirleri arasında sayılabilir.
Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır. Zamanla her ikisi birleştirilerek şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Afyon'da nişan ve düğünlerde “sıra yemeği” olarak; Çorba, Çifte Hindi, Paça, Elma Tufanesi, Patlıcan Musakka, Tencere Kebabı, Muhallebi, Yalancı Dolma, Güllaç Dolması, Tavuk Yahnisi, Börek, Erişte Baklavası, Bamya, Pilav ve Hoşaf ikram edilir. Görüldüğü gibi, sofraya tam on beş çeşit yemek gelmektedir.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Türkiye'de en düşük hava sıcaklığı değeri olarak Afyonkarahisar'da ölçülen ve bazı basın yayın organlarında da yer alan eksi 37 derecelik sıcaklığın yanlış veri girilmesinden kaynaklandığı belirtildi. Konu ile ilgili Meteoroloji 5.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Doğal opiyum kaynağı afyon bitkisi; ''haşhaş'', ''opiyum gelinciği'' ya da Papaver somniferum ismiyle bilinen gelincikgiller familyasından 30-100 cm yüksekliğinde bir, iki ya da çok yıllık bitki türleridir. Afyonun karşılığı''opium''dur. Afyon ve benzeri maddelerin tümüne ''opioid'' adı verilmektedir.
Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın coğrafi işaret tescilli manda kaymağı, lezzetinin sırrını özel kaplarda manda sütünden yapılmasından alıyor. Soğuk hava şartlarında 12 saatte oluşan Afyon kaymağı, sabır isteyen bir ürün olarak dikkati çekiyor.
Kahvaltıların Vazgeçilmez Kreması: Kaymak. Türkiye, hayvancılık sektörünün gelişmiş olması sebebiyle süt ürünleri konusunda da büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Lezzetli bir süt ürünü olan kaymak da Türk mutfağının sevilen kremalarından biridir.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Ekmek Kadayıfı (Sade)
Ekmek Kadayıfı denilince akla şüphesiz Afyon gelir…
Türkiye'nin Gastronomi Şehirleri ve Özellikleri. Gastronomi şehirleri sizi yeni lezzetlere çağırıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi alanında tam 8 şehrimiz yer alıyor. Yerel mutfaklarıyla pek ünlü bu şehirler, aynı zamanda tarihi özellikleriyle dikkatimizi çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri