[1] Türkçe: Osmanlı devrinde ramazan ayında keşler oruç tutmak için içi afyon dolu kapsülleri sahur vakti yutarlarmış. Öğlene doğru kapsüller midede patlar ve etkisini gösterirmiş. Böylece hem oruç tutmuş olur hem de kafa çekerlermiş.
Eski zamanlarda tiryakiler, ramazanda afyon macununu sararak yutarlar ve zamanla içlerinde patlaması ile tüm gün kendilerine yetecek kadar tütünü midelerinde barındırırlarmış. Afyonu patlamak da buradan gelir. Afyonu patlamak deyimi, ayılmak, uyanış anlamlarında kullanılır.
yersiz bir davranışla öfkelendirmek , sinirlendirmek.
Dilimizin zenginliğini oluşturan atasözleri ve deyimler arasında en sık kullanılanlardan biri 'Afyonu patlamak' deyimidir. 'Daha afyonum patlamadı' şeklinde sık sık kullandığımız bu deyimin ortaya çıkış öyküsü Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.
osmanlı zamanında ramazan aylarında halk kısmından kimseler, gün içerisinde esrar kullanamadıkları için sahur vakti şu anki "gripin"e benzeyen bir kapsül ile bu esrarları yutarlar. kapsül, vücut sıcaklığı ve mide asidiyle ancak 2-3 saat içerisinde çözülür ve tabir-i caiz ise patlar. hoşluk ve mutluluk bu patlamadan ...
İlgili 44 soru bulundu
kısaca uyanır uyanmaz olan biteni algılayamama ve sinirli olma hali,henüz ayık olmamak.
Afyonu patlamak dilimizde uyanma ve kendine gelme anlamlarında kullanılır. Örneğin henüz ayılamamış kişiler için afyonu patlamamış ya da kendine gelmiş dinç kişiler için de afyonu patlamış kullanımları doğrudur. Zihnin kendine gelmesi sürecini anlatmak için Afyonu patlamak deyimi kullanılır.
5 Eylül 2012 tarihinde Afyonkarahisar'da Türk Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda, el bombalarının depolandığı cephanelikte patlama yaşandı. Patlama sonucu 25 asker öldü, 4 asker yaralandı.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır. Zamanla her ikisi birleştirilerek şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Patlamanın nedeni bir el bombası
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'daki patlamaya ilişkin, ''Olay tamamen bir adet el bombasının kaza neticesinde patlamasıyla, maalesef büyük bir patlama meydana gelmiştir'' dedi.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Afyon veya Afyon sakızı, haşhaş kapsüllerinin çizilmesiyle sızan, süte benzer özsuyunun toplanmasıyla elde edilen uyuşturucu madde. Haşhaş kapsülleri uygun olgunlukta çizilir, çiziklerden sızan sıvı pıhtılaşır ve özel bıçaklarla alınır. Havanın etkisiyle sıvının rengi koyu kahverengi olur.
Kahır kelimesi insanların sıklıkla kullandığı kelimelerden biridir. Bu kelime Arapçadan dilimize geçmiştir. Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Ödü patlamak deyimi korkma durumunu ifade etmektedir. Yani bir kişinin aniden meydana gelen bir olaya karşı verdiği tepki ödü patlamak olarak bilinir.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
El-Kahhâr ism-i şerifi, galip gelen anlamındaki ''kahr'' köküne dayanmaktadır. Ya Kahhar isminin anlamı ise mutlak galip gelen, her zaman mağlup etmeye ve galip gelmeye hazır olan, her durumda galip gelen ve gücünün üstünde güç olayan, bütün düşmanlarını kahreden anlamı bulunmaktadır.
Kahir ekseriyetin anlamı, pek büyük bir çoğunluk, ezici çoğunluk olarak biliniyor.
"Zahir" ismi, Arapça kökenli bir isim olup "parlak", "göz alıcı" ve "açıkça görünen" anlamlarına gelir.
Osmanlı döneminde afyona 'tiryâk', afyonu kullanana ise 'tiryâki' denirdi.
Had ve kısas cezaları dışında yöneticinin veya hâkimin takdirine bırakılan ceza. Osmanlı maliyesinde tekel uygulamasını ifade eden terim.
Afyon ruhu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yatıştırıcı olarak kullanılan afyon tentürü
13. yüzyılın sonlarına doğru Afyonkarahisar, Türk beylikleri arasında güçlü bir durumda bulunan Germiyanoğulları'nın buyruğuna girmiştir. Yıldırım Beyazıt'ın 1390 yılında Osmanlı topraklarına kattığı Afyonkarahisar, O'nun 1402'de Timur'a yenilmesinden sonra yeniden Germiyanoğullarına verildi.
İ. Ö. 3400'lerde, Aşağı Mezopotamya'nın Dicle-Fırat akarsu sistemlerinde afyon haşhaşı ekimi yapılmaktaydı. Dünyada ilk kez uygarlığı kurup tarımı geliştiren Sümerler, haşhaş için hul ve gil ideogamlarını kullanmıştır ki, bunun çevirisi “keyif bitkisi”dir (Köknel, 1976).
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
En büyük mühimmat fabrikası, Kıcı'ya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri