Ağaç üstünde kara şopar. (Cevap: zeytin) Ağaç üstünde kilitli sandık. (Cevap: ceviz)
Yer altında yağlı kayış. (Cevap: yılan) Zenginin elinde, fakirin dilinde.
Dağdan gelir sekerek, kuru üzüm dökerek ( keçi ) Çit çit hamam kubbesi tamam bir gelin aldım babası imam ( saat ) Yol üstünde sarı çenber ( sidik ) Çarığımı çattım, pencereye attım ( terazi )
Şemsiye: Ben giderim, o gider, üstümde gölge eder. Uyku: Çarşıdan alınmaz, bohçaya konulmaz, ondan tatlı bir şey olmaz.
"Ateş olmayan yerden duman çıkmaz " Atasözünün Anlamı: Bir dedikodunun, şüphenin ya da söylentinin temelsiz olması nadirdir; genellikle bir sebebi vardır.
İlgili 24 soru bulundu
“Gece gezer, gündüz kaçar.” bilmecesi
Bu bilmecenin cevabı dünyamızın uydusu olan Ay'dır.
Kimin önünde herkes şapka çıkarır? (Berberin)
Üzümün Kanseri Önleme Özelliği
Üzümün kabuğunun iyi bir yenileyici olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle renkli üzümlerin kabuğunda bulunan resveratrol isimli madde, hücre içi molekülleri etkileyerek tümör oluşumunu önler. Kuru üzümün, kolonları sağlam tutan 'inülin' adlı bir madde içerdiğini ortaya çıkarmıştır.
Uzun uzun uzarlar Boynuzunda buzağılar (MISIR) Odanın içinde Oda onun içinde (AYNA) Pazardan alınmaz Çuvala konulmaz Tadına doyulmaz (UYKU) Melemez melemez Ocak başına gelemez (KIŞ)
Hasat zamanından sonra, kurutma işlemini hızlandırmak için salkımlar potasyum karbonat çözeltisine bandırılır ve güneş altına serilir. Kurutma aşaması, hava koşullarına bağlı olarak 7 – 20 gün arası sürer. Bu geleneksel yöntemle kurutulan ve sonra da rengi kükürtdioksit ile ağartılan üzümlere ağartılmış üzüm denir.
Yağlı Kayış, en az beş oyuncu ve bir kemer ile dış mekanda oynanır. İcabında içeride, örneğin genişçe bir odada; kemer bulunamadığında bir kablo ile de oynanabilir. Öyle böyle, ne kadar geniş bir alanda ve çok sayıda oyuncuyla oynanırsa o kadar eğlenceli olur.
Nedir bu? 🤩 TAŞ!
Deniz üstünde beyaz, yufka açar olunca ayaz.
Alçacık dalı, yemesi ballı. (Çilek)
Alçacık dalı, yemesi ballı. Elsiz, ayaksız; kuyu kazar bacaksız. Ne kanı var ne canı, beş tanedir parmağı. Evim kırılgan, kırarsan yapamazsın aman!
Bir küçücük fıçıcık, içi dolu turşucuk. (Limon)
Sarı tavuk dalda yatar Dal kırılır yerde yatar (Ayva)
Hidrojenin döteryumla trityum, oksijenin O18, O17 gibi ağır izotoplarını içeren sulara ağır su denmektedir. Ancak ağır su diyerek bahsedilen döteryum oksittir.
Bu deyim çocukların çok sevdiği bir bilmecede de yer alır Ağzı Var Dili Yok, Nefesi Var Canı Yok, Derisi Var Kanı Yok şeklinde sorulan bilmecenin cevabı balondur.
“Gece gezer, gündüz kaçar.” bilmecesi
Bu bilmecenin cevabı dünyamızın uydusu olan Ay'dır.
Gündüz gece çalışan ve aslında bizi terk etmeyen Ay ve Güneş yerine bu bilmecenin cevabı da saattir. Herkes yatar, uyur, O, uyanık oturur. Burada da saatin durmaksızın çalıştığını gösteren bir ima vardır. Bu ima ile onun geceler boyu biz uyurken tik tak tik tak çalışmaya devam ettiğinin sembolize edilmesidir.
Benim bir kuyum İki türlü suyu var (Yumurta)
Bilmece, bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan oyun, muamma. Bilmecelerde sorular; betimsel bir düzey içinde abartılarak, kavram tersine çevrilerek ve değiştirilerek oluşturulur. İfade bir "soru cümlesi" olmak zorunda değildir.
Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Ağzı var dili yok deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri