Ağ saldırısı, bir uzak bilgisayarın işletim sistemine zorla girme girişimidir. Suçlular işletim sistemi üzerinde kontrol sahibi olmak, hizmetin işletim sistemini reddetmesine neden olmak veya hassas bilgilere erişmek için ağ saldırıları girişiminde bulunur.
Kötü amaçlı yazılım olarak da adlandırılan bu siber saldırı, kablosuz ağ üzerinden yayılan zararlı yazılımlarla sistemleri ele geçirmeyi amaçlar. Bu yazılım, Truva Atı (Trojan) ve solucan (worm) da dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir.
Ağ güvenliği, bilgisayar ağının ve ağdan erişilebilen kaynakların yetkisiz erişimini, kötüye kullanımını, değiştirilmesini veya reddedilmesini önlemek, tespit etmek ve izlemek için benimsenen politika, süreç ve uygulamalardan oluşur .
Verilerinizi internete yüklerken ve bunun güvenli olduğunu düşünürken bilgisayar korsanları bu verileri ihlal edebilir, gizli bilgileri sızdırabilir veya mali zarara yol açabilir. Bu nedenle ağınızın güvenliğini sağlamanız gerekir. Ağ güvenliği, siber güvenliğin önemli bir parçasıdır.
R.U.D.Y saldırı tekniği, yavaş saldırı trafiğini kullanır. Bu saldırının amacı, diğer saldırı çeşitleri gibi sunucuyu doldurmak değil kullanıcıların bağlantılarını imkansız hale getirmek için oturumları tüketmektir.
İlgili 26 soru bulundu
Bir DDoS saldırısı sırasında bir dizi bot veya botnet, bir web sitesini veya hizmeti yoğun HTTP isteği ve trafiği ile karşı karşıya bırakır. Temelde saldırı sırasında birden fazla bilgisayar tek bir bilgisayara saldırır ve gerçek kullanıcıların dışarıda kalmasına neden olur.
5237 sayılı TCK'nun 244/1. maddesi uyarınca “Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” O halde, DDoS saldırıları “bir bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi” fiiline karşılık geldiğinden, TCK m. 244'te öngörülen suça vücut vermektedir.
Network güvenliği yani ağ güvenliği, kurumların ve işletmelerin network altyapısını yasal olmayan erişimden, üzerinde değişiklikler yapılmasından, kötüye kullanılmasından ya da verilerin açığa çıkarılmasından koruma işlemlerinin tümüne verilen isimdir.
Güvenli olmayan Wi-Fi ağları, parola ya da diğer kimlik doğrulama türleri olmadan erişebileceğiniz ağlardır. Bu ağlar, daha eski güvenlik standartlarını (WEP ya da TKIP) ve zayıf veri şifrelemesini kullanır.
Bir ağı ve ilgili cihazları istenmeyen erişime karşı koruyarak siber saldırılardan veya bilgi hırsızlığı risklerinden kaçınmanızı sağlar. Bir sayıyla birleştirilmiş büyük harf, küçük harf ve özel karakterleri kullanarak bir ağ güvenlik anahtarı ayarlayabilirsiniz.
Wi-Fi ayarlarında, operatör ağınızın adının altında "Gizlilik Uyarısı" ifadesini görüyorsanız ve aygıtınız operatörünüzün Wi-Fi ağının kimliğini taklit eden zararlı bir erişim noktasına katılırsa hücresel kimliğiniz açığa çıkabilir.
Siber saldırı;, şifreleme yöntemlerini ve kodlarını bilen ve bunları kırabilen kişi ve kurumlar tarafından yapılabilir. Bu işi yapan kişiler “hacker” olarak bilinir. Bu kişiler, farklı kurumlara ve kişilere ait olan sitelere ve bilgisayarlara zarar vermek veya bilgi çalmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirirler.
Eğer kablosuz ağınız hacklenirse, açıkcası hackerın yapabilecekleri oldukça fazla. Ağa bağlanan bütün cihazların internette neler yaptığını görebilir, cihazları otomatik olarak zararlı internet sitelerine yönlendirebilir hatta ve hatta doğrudan bilgisayarınıza sızıp verilerinizi çalabilir.
Uygulama saldırıları (diğer adıyla uygulama katmanı DDoS saldırıları), belirli bir uygulamadaki belirli güvenlik açıklarına veya sorunlara saldırmak için tasarlanmıştır ve bu da uygulamanın kullanıcıya içerik sunamamasına neden olur.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
Günümüzde Wi-Fi ağları WPA, WEP ya da WPA2 olmak üzere farklı şekillerde şifrelenebilir. Bağlanılan Wi-Fi ağının WPA2 şifreleme türüne sahip olmaması durumunda kullanıcının ağa bağlandığı telefona, tablete ya da bilgisayara güvenli olmayan ağ uyarısı ya da zayıf güvenlik uyarısı gelir.
Sürekli güncel tutmak (Bu noktada özellikle önerimiz cisco meraki gibi sistemlerdir) Güçlü parola protokolleri. SSH ve HTTPS gibi güvenli protokollerin tercih edilmesi. Kuzey/güney trafiğini segmente etmek için sınır noktalarda (önemli noktalarda) firewall kullanmak.
Sistem ve ağ uzmanı nasıl olunur sorusunu cevaplarken bu pozisyon için doğrudan eğitim alınabilecek bir bölüm olmadığı söylenmelidir. Genellikle Bilişim Sistemleri Mühendisliği lisans eğitimi alanlar, sistem ve ağ konusunda staj yaparak tecrübe kazanabilir ve kariyerlerine bu alanda devam edebilirler.
Ağ izleme, ağ yöneticilerinin ağlarının düzgün çalışıp çalışmadığının belirlendiği bir süreçtir. Aynı zamanda ağınızın performansı hakkında fikir edinmek için bazı araç ve teknolojileri kullanmanızı sağlar.
Aşırı network kullanımı ise DDoS saldırılarının en büyük belirtisidir. Bunların yanı sıra yine aşırı UDP, SYN ve GET/POST Request'ler de genellikle DDoS saldırılarının belirtileri arasında gösterilebilir.
DDoS ise sistemin kaldırabileceği yükün çok üzerinde anlık kullanıcı sayısı, anlık istek ile sistemi yorup cevap veremez hale getirerek veya hattı doldurarak sistemin erişilebilirliğini engellemeye yönelik bir saldırı türüdür.
Bir DDoS saldırısının en bilinen belirtisi, bir sitenin veya hizmetin aniden yavaşlaması ya da kullanılamaz hale gelmesidir. Neredeyse tüm DDoS saldırıları, bir hedef cihazı, ağı trafiğe boğmayı içerir. Genelde amaç sunucuyu kapasitesinin ötesinde, büyük miktarda trafikle doldurmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri