Bilgisayar ağları; Yerel Alan Ağı (LAN), Metropol Alan Ağı (MAN) ve Geniş Alan Ağı (WAN) olmak üzere 3 çeşittir.
Farklılıkların özeti: LAN ve WAN
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Yerel alan ağları (LAN), fiziksel bir alanla sınırlandırılan bilgisayar ağlarıdır. Bu ağ türü ofis, okul ya da yurt gibi bir fiziksel yapı içerisinde veri transferi için kullanılır.
Sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel alan ağlarını (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı ağlara intranet denir. İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir.
İnternet: Diğer bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşmuş ve farklı noktalar arasında elektronik veri alışverişine olanak sağlayan dünyaca yaygın ağ sistemidir.
İlgili 41 soru bulundu
“Genel ağ, bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan, herhangi bir sınırlaması ve yöneticisi olmayan uluslararası bilgi iletişim ağı, internet” (TDK, 2019) olarak tanımlanmaktadır.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir. Dilimizde Yerel Ağ Bağlantısı olarak kullanılmaktadır. Bu ağ türünde cihazların fiziksel olarak birbirlerine yakın olması gerekir.
Paylaş : LAN, WAN, VLAN ve WLAN Nedir? Local Area Network (LAN): Kablolu veya kablosuz iletişim kanalları ile haberleşen ve mesafe olarak birbirine yakın bilgisayar veya network cihazlarının oluşturduğu ağ Türkçede yerel alan ağ olarak adlandırılmıştır.
LAN (Local Area Network - Yerel Ağ Bağlantısı)
LAN yerleşim olarak birbirine yakın olan birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanması sonucu oluşan küçük çaptaki ağ sistemine verilen isimdir.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
PAN (Kişisel Alan Ağı): Bu bilgisayar ağları farklı cihazlar arasında kurulan küçük alan ağlarına verilen isimdir. PAN ağları 10 metrelik bir alanda yazıcı, mobil cihaz, bilgisayar arasında kablolu ya da kablosuz olacak şekilde kurulabilmektedir. LAN ( Yerel Alan Ağı): LAN ağları kısıtlı alanlarda kullanılır.
Birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan oluşmaz, yazıcı, tarayıcı, yedekleme üniteleri gibi donanımlar da ağda bulunabilir.
Internet ilk olarak A.B.D.'de askeri amaçlı bir proje ile ortaya çıkmıştır. Amerikan savunma bakanlığı 70'li yılların başında askeri araştırma amaçlı bilimde ve teknolojide öne geçmek için kısa adı ARPANET olan ( lleri Araştırma Projeleri Yerel Ağı) bir bilgisayar ağı hazırlamıştır.
LAN, bina, ev, okul ve ofis gibi küçük bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. WAN, bir şehir, ülke veya hatta tüm dünyaya yayılır. İnternet bir WAN için bir örnektir. LAN sisteminde ethernet ve Wi-Fi teknolojisi kullanılırken WAN için kiralık hatlara ihtiyaç duyulur.
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
İngilizce açılımı Wide Area Network olan WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN'ın birleşimidir.
Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması ile meydana gelen ve yöneticisi ya da sınırlaması olmayan uluslararası iletişim ağlarına genel ağ ismi verilmektedir. Genel ağ teriminin farklı anlamları da bulunmaktadır. İplik, sicim ve tel gibi malzemelere de bu isim verilmektedir. Ülkede bulunan şebeke anlamı da vardır.
Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.
Kablosuz ağlar, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) standartlarına dayanır ve genel olarak dört ana türe ayrılabilir: WPAN, WLAN, WMAN ve WWAN.
SSID (Service Set Identifier), bir kablosuz ağın diğerlerinden ayrılmasını sağlayan yapıdır. Türkçeye “Hizmet Kümesi Tanımlayıcı” olarak geçen bu dize, Wi-Fi ağının görünür adıdır. Hizmet yönlendiriciler, genellikle varsayılan bir isimle birlikte gelir.
İnsanların bilgisayarlar aracılığıyla birbirleriyle, insanların bilgisayarlar aracılığıyla makinalarla, makinaların doğrudan makinalarla ağlar üzerinden iletişim kurmalarına ve veri alışverişi yapmalarına olanak sağlayan yapılardır.
VPN veya Sanal Özel Ağ, internet aracılığıyla cihazlar arasında özel bir ağ bağlantısı oluşturur. VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri