Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Her ne kadar güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi alanlarda yararları bulunsa da güneşten alınan UV ışınları, cilt hücrelerine hasar vererek yapısal değişikliklere yol açabilmektedir. Güneşin bu zararlı etkilerinden korunabilmenin en kolay yöntemi ise düzenli ve doğru güneş kremi kullanımıdır.
Evde güneş kremi sürülür mü sorusunun en kısa ve basit yanıtı, evettir. Gün içerisinde ev içerisinde kalacağınız zamanlarda bile güneş kremi uygulamanız önerilir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Güneş kremi her mevsim kullanılır mı, sorusunun kısa cevabı evettir. Güneş ışınları altına çıkılan her durumda güneş kreminin kullanılması önemlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Uzman Dr. Onur Çapkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmeli 2-3 saate bir tekrarlanmalıdır.
Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir.
Güneş Kreminin yararları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur. UVA ışınlarının radyasyon riskinin yüksek olması ve UVB ışınlarının genetiği içeren DNA yapısına hasar vermesi cilt kanserini tetikleyebilir. Bu durumu engelleyerek cilt kanserine yakalanma riskini en aza indirger.
Ancak güneş kremi tek başına sizi tam olarak koruyamaz. Kullandığınız güneş kremi türü kişisel bir tercih meselesidir ve korunacak vücut bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur.
Fondötenden Önce Güneş Kremi Sürülür mü? Evet, güneş kremi tıpkı makyaj bazında olduğu gibi fondöten kullanımından önce geliyor. Güneş kremini sürdükten sonra yaklaşık 8 dakika bekledikten sonra fondöten adımına geçebilirsin.
Güneş kremi denilince akıllara yazın kullanılması gereken bir ürünmüş gibi gelebilir ancak bu yanlış bir bilgidir. Güneş kremi yalnızca yaz aylarında değil kışın da mutlaka kullanılması gereken bir üründür ve cildi dış etkenlere karşı koruyucu bir etki gösterir.
Güneş ışınlarının ciltte geçici ve kalıcı olarak verdiği hasara foto yaşlanma denir. Periyodik aralıklarla kullanılan güneş kremleri ise foto yaşlanmanın önüne geçer. Cildi beslediği için kırışıklıkları giderir ve cildin sarkmasını önler.
10-14 yaş aralığında çocukların ergenliğe giriş dönemidir. Bu dönemde değişen hormonlar sebebiyle, en geç 14 yaşından itibaren yetişkin ürünleri kullanılmaya başlanabilir. Güneş koruyucu ürünleri; fiziksel filtre içeren, kimyasal filtre içeren ve her ikisini de içerenler olmak üzere üç tipe ayrılıyor.
Bu görevi üstlenen de güneş kremleri oluyor. Dolayısıyla kimler güneş kremi kullanmalı sorusunun yanıtı “herkes” olmalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından herkesin korunması gerekir ve ten renginiz ne olursa olsun mutlaka düzenli olarak güneş kremi kullanmalısınız.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Yüzdeki güneş kararması nasıl geçer sorusunun cevabı olarak yüz güneş kremi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Güneş korumalı olarak üretilen kremler aynı zamanda cildin onarılmasını da sağlar.
Güneş kremi güneş gören her yere sürülebilir. Ama çoğu güneş kremi bazı insanlarda göz içinde yanma gibi hassasiyetlere neden olabilir. Böyle bir hassasiyet varsa göz çevresinden uzak tutulmalıdır.
Güneş koruyucular, hiçbir yüz bakımı ürününün yerini tutmaz çünkü güneş koruyucunun tek amacı cildi güneşin zararlı ışınlarından korumaktır.
Güneş kremine karşı alerjik reaksiyon sonucu kontakt dermatit veya başka reaksiyonlar gelişebilir. Bazı güneş koruyucu maddeler bazı kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Alerjik reaksiyonu tetikleme olasılığı en yüksek olan güneş kremi bileşeni oksibenzon veya benzofenon-3'tür.
Hassas ciltlerde ortalama 50 bin saat sonunda deri kanserleri başlamaktadır. Bu yüzden biz dermatologlar, gölgede bile olunsa açık alanlara, en azından yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu sürülmesini öneririz.
Güneş Kreminden Önce
Eski Yunanlar zeytinyağı, Kızılderililer ise ayçiçeği yağını kullanıyorlardı.
BB krem çeşitleri birçoğu güneş koruma faktörü yani SPF içerdikleri için güneş kremi yerine de kullanılabilirler.
Suda çözünmeyen vazelin, güneş kremleri için daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilir. Vazelin, sizi güneşten koruyarak bir yandan da bronzlaşmanızı sağlar. Saç boyanızı yapmadan önce vazelini, boyanın bulaşma ihtimali olan yerlere sürmeniz ile bunun önüne geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri