Hastalık, orman ve meyve ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olur. Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluĢumu azalır, yapraklar sararır ve dökülür. Sürgün ve dallar kurumaya ve ölmeye baĢlar, sonunda ağaçlar tamamen kurur.
Bu hastalık dünyada 3 kişide var
DMCH yöneticisi, yaygın olarak ''ağaç adam'' diye tabir edilen bu hastalığın şimdiye kadar Bajandar dışında dünyada iki kişide görüldüğünü belirtiyor ve Bangladeş'te ilk kez böyle nadir görülen bir hastalığa rastladıklarını aktarıyor.
Dünyada altıdan daha az insanda bulunan 'ağaç adam sendromu'na HPV'nin (Human Papilloma Virüsü) şekil değiştirmesinin yol açtığı tahmin ediliyor. Kesin bir tedavi yöntemi sendromda kişinin vücudunda ağaç kabuğuna benzer yaralar oluşuyor.
Öte yandan 27 yaşındaki talihsiz adam bu hastalıktan kurtularak tarihe geçme şansını yakaladı. Kendisini 1 yıl önce muayene etmeye başlayan uzmanlar tarafından tam 16 operasyon geçiren Abul Bajandar hastalıktan büyük ölçüde kurtulmuş gibi görünüyor.
Epidermodisplazya verrüsiformis (Lewandowsky-Lutz sendromu), multipl verruka plana, pitriyazis versikolor benzeri lezyonlar, hücresel immünitede bozukluk ve özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde deri kanseri gelişimi ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. En sık otozomal resesif geçiş gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Ödüller HIV virüsünü keşfeden iki Fransız bilim adamı ve rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünü bulan Alman bilim adamına verildi. Bilim adamları toplam 1,4 milyon dolarlık ödülü paylaşacak. 2008 Nobel Tıp Ödülü'nü Alman Harald zur Hausen, Fransız Francoise Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier kazandı.
Hastalanırlar, yaşlanırlar, böcek yada diğer parazit yada başka hayvanlar tarafından tahrip edilirler hatta ormanların için başka ağaçlarla büyük rekabetlere girerler güneş ışını alabilmek için. Ağaçlar hayvan gibi organ sistemleri yoktur hem büyümeleri hemde ölümleri oldukça yaşatır.
Farklı ağaçlar, farklı yaşam süreleri
Ağaçlar, ne tür olduklarına bağlı olarak inanılmaz derecede uzun yaşayabilirler. Örneğin bazı bristlecone çamları bilinen en eski ağaçlar arasında ve 4 bin yıldan daha yaşlı. Veymut çamı veya kavak gibi diğerlerinin ömrü ise 20 ila 200 yıl gibi çok daha kısa.
Ağaçlar uygun şartlarda on binlerce yıl yaşayabilirler. Bilinen en yaşlı ağaç yaklaşık 80 bin yaşında olan Amerika'nın Utah eyaletindeki koloni şeklinde yaşayan “PANDO” ağacıdır. Ülkemizdeki bilinen en yaşlı ağaç ise Zonguldak şehrimizde bulunan ve tam 4117 yaşındaki “PORSUK” ağacıdır.
Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.
Fidanlar, kuraklık, aşırı sulama, kök boğazı hastalıkları, zararlılar ve iklim koşulları gibi nedenlerle kuruyabilirler. Fidanların kuruması, büyüme durmasına ve hatta ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, fidanların kurumasını önlemek için gereken tedbirlerin alınması önemlidir.
Ağacın yapısında yer alan kan kırmızı rengindeki reçine ağaç darbe aldığında ortaya çıkıyor ve ağacın kanıyormuş gibi görünmesini sağlıyor. Müzik aletleri yapımında da kullanılan bu ağaç türü ağaç kurtları ve termitlere dayanıklı bir gövdeye sahip.
Tıp dilinde "Fibrodysplasia ossificans progressive (FOP)" ismiyle bilinen bu hastalık, dünyada yalnızca 2 milyonda 1 kişide görülürken henüz tedavisi bulunmuyor.
Hipertrikoz (Ambras sendromu adı da kullanılmaktadır), vücudun her yerindeki kılların anormal miktarda uzamasıdır. Hipertrikoz görünümü mitolojik kurt adama benzediğinden dolayı, yaygın olarak gayri resmi şekilde kurt adam sendromu olarak da adlandırılır.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır. En ekonomik kesim yaşları ise 11-18 yaş aralığıdır. 10 yaş üzeri ağaçların kereste kalitesi daha yüksek ve ekonomik değeri daha fazladır. Paulownia ağacı 70-80 yaşlarına kadar yaşar.
Takma adı Metuşelah olan dünyanın en yaşlı ağacı Doğu California'da Antik Bristlecone Çam Ormanı'nda bulunuyor. Ağacın 4 bin 853 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ağaç, 1957 yılında bilim insanı Edmund Schulman tarafından bulundu.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Boyları 3 metreden 140 metreye kadar; yaşları 30-40 yıldan 5000 yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar (Sequoia) 110 m yüksekliğe ve 7 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da 4000 yılı bulmaktadır.
Uluslararası Fidancılık Derneği'nin Pasifik Kuzeybatı Bölümüne göre, çiçek açtıktan sonra budanmalıdırlar. Ölü veya ölmekte olan dalların rutin budaması herhangi bir zamanda yapılabilir.
Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
Sulama rejiminin bozulması, toprak yapısının bozulması, toprak ve ağaç zararlıları, hastalıkları ve olumsuz iklim koşulları ağaçların kuruma nedenleridir. Bu nedenlere karşı gerekli önlemleri alabilirsek ağaçlarımızı sağlıklı bir şekilde büyütebilir onlardan istifade edebiliriz.
Meyve ağaçları; yaşamaları, büyümeleri ve meyvelerini olgunlaştırmaları için topraktan su almak mecburiyetindedirler. Toprakta su bulunmazsa, meyve ağaçlarının yaşamaları tehlikeye girer. Ağaçların ihtiyacı olan su toprakta yağmur ve kar suları ile birikir; ancak bu suların bir kısmı toprak tarafından emilir.
Dünyada şu anda 600 milyon kişide HPV var. Pek çok kanser türüne yol açabiliyor. Dünyada her iki dakikada bir, bir kadın, bu virüsün yol açtığı rahim kanserinden ölüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri