1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Davranışçı ve bilişsel yaklaşımın sentezidir.Yani hem dış hemde iç faktörler vardır. Öğrencinin sınıf içinde başarılı olması için 5 temel ihtiyacı karşılanmalıdır. Bunlar karşılanırsa en iyi öğretim okulda ve sınıfta olur.
Glasser tarafından ortaya atılmış bir yaklaşımdır. Temel öğretim modeli, davranışcı kuram ve bilişselci kuramın ortak ürünüdür. Glasser'e göre öğretme işini en iyi yapacak kişi ise öğretmendir.
Carrol'un modelinin temelinde “hızlı öğrenenler ve yavaş öğrenenler olabilir” düşüncesi vardır. Özellikleri: İhtiyaç duyulan zaman ve öğrenme olanakları sağlandığında tüm öğrenciler belirlenen kazanımlara ulaşır. Eğer öğrencinin öğrenebilmesi için gerekli süre harcanan süreden fazlaysa, öğrenme gerçekleşmez.
İlgili 20 soru bulundu
Bloom'un tam öğrenme yaklaşımı, her öğrencinin öğrenebileceği inancını savunur. Bu modelde, yeterli zaman verildiğinde, şartlar eşitlendiğinde ve olumlu bir öğrenme ortamı sağlandığında tüm öğrencilerin öğrenme başarısı göstermesi beklenir. Öğrenemeyen öğrenci yerine, öğretemeyen öğretmen anlayışını benimser.
Sebat: Motivasyon ve kararlılık olarak da ifade edebilir. Öğrencinin kendi isteği ve güdülenmesi ile öğrenmeye ayırdığı zamandır. Güdülenmenin sonucudur.
Öğrenmenin gerçekleştiği bu süreçte öğreten, öğrenme yaşantılarını düzenler; uygun strateji, yöntem, teknik ve araç-gereçlerle öğretimi gerçekleştirir. Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur.
Temel öğretim modelinin basamakları olarak da niteleyebileceğimiz dört ögenin etkin bir şekilde kullanılması gerekir. Bu ögeler; öğretim hedefi, giriş davranışları, öğretim işlemleri ve değerlendirmedir. Temel öğretim modeli bu ögelerle sistem yaklaşımına tam bir örnek teşkil eder.
Tam Öğrenme Modelinin Özellikleri
Bir ünite veya konu bitmeden diğer üniteye geçilmez. Diagnostik (ön test) testlerle ders başında herkesin hazırbulunuşluğu tespit edilir. Ek öğrenmeler verilerek öğrencilerin ön koşul öğrenmeleri eşitlenir. Öğrencilerden en az hedef davranışların en az %70'nin öğrenilmesi beklenir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Kuantum öğrenme modeli, farklı yaş grubundaki bireyler için etkililiği kanıtlanmış öğretim yöntem ve tekniklerini bir araya getirerek onlara hızlı bir şekilde ve zevkle akademik ve yaşam boyu öğrenme becerileri kazandırdığı iddia edilen bir modeldir.
KOUNIN MODELİ
Kounin'e göre, öğretmen öğrencinin hatalı davranışını düzelttiğinde, bu sonuç dalga etkisi yaratarak, gelecekte diğer öğrenciler tarafından sergilenecek aynı yada benzer davranışları da önler. Açıklık ve kararlılık dalga etkisi ilkesinin en önemli faktörleri olarak kabul edilmektedir.
Öğretim yöntem ve teknikleri çeşitleri arasında şunlar bulunmaktadır: anlatım, gösterim, tartışma, problem çözme, örnek olay yöntemi, proje temelli öğrenme ve teknoloji destekli öğrenme.
Rulman (Top Taşıma) Tekniği
Rulman tekniğinde konuşma halkasında olduğu gibi öğrenciler çember şeklinde dizilirler. Ortaya ise faklı öğrenciler tarafından başka bir çember şeklinde dizilim olur ve ortadaki öğrencilerin yüzü dış tarafta yani dıştaki öğrencilere olur.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Programlı öğretim ünlü psikolog Skinner'in pekiştirme ilkeleri esas alınarak ortaya atılmış bir öğretim modelidir.
Öğretim etkinlikleri modeli, Gagne'nin bilişsel ve davranışsal yaklaşımları sentezleyen bir model olarak eğitime katkısı büyüktür. Bu model, öğrencinin problem çözme becerisini geliştirmeye yönelik olan dikkat çekme, hedeften haberdar etme, ön koşul öğrenmelerin hatırlanması gibi temel öğeler içerir.
Carroll'un 'Okulda Öğrenme Modeli' bu fikir üzerine kurulmuştur. Diğer bir deyişle, farklı düzeyde bulunan her öğrenciye ihtiyaç duyduğu ek zaman ve ek öğrenme imkanları sağlandığında, öğrenciler belirlenen öğrenme düzeyine ulaşabilmektedirler. 'Okulda Öğrenme Modeli' öğelerin birleşiminden oluşur.
Öğrenme modelleri nedir? Öğrenme modelleri, öğrenme mekanizmasını tanımlayan herhangi bir çerçevedir. Temel olarak, ''Bir öğrenme modeli, yeni beceriler veya bilgiler öğrenmenin herhangi bir şeklidir. Bu modeller, çeşitli öğrenme stillerine ayrılan alt kategorilere sahiptir.''
Aktif öğrenme, öğrenenin öğrenme sürecinin sorumluluğunu taşıdığı, öğrenene öğrenme sürecinin çeşitli yönleri ile ilgili karar alma ve öz düzenleme yapma fırsatlarının verildiği ve karmaşık öğretimsel işlerle öğrenenin öğrenme sırasında zihinsel yeteneklerini kullanmaya zorlandığı bir öğrenme sürecidir (Ün Açıkgöz, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri