Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur.
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir. Islak yapraklarda hastalık olur. Gece ıslak kaldıklarında yaprak gübresi hastalıkları ortaya çıkabilir.
Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın. Mutlaka sabah saatlerinde bitkinin köklerine gelecek şekilde gövde etrafını kaplayacak şekilde sulayın. Meyve ağaçlarının dibinde oluşan yabani otları temizleyin.
Sabah 7-8 gibi en erken saatlerde sulama yapılması öğle sıcağına kadar suyun emilmesine vb. çimlerin yanmasına zemin hazırlamamasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında akşam güneş batmaya yakın saatlerde 6 – 7 – 8 gibi akşam saatlerinde sulama yapılması daha uygun olmaktadır.
Sulama zamanı ve miktarı
Meyve ağaçları, Yaz Aylarında toprakta su azalınca sulamaya başlanır. Bu da İstanbul ve çevresi için Haziran sonlarından Ağustos sonlarına kadar devam eder. Yeni dikilmiş olan meyve fidanlarının sulanmasına biraz daha erken başlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Yukarda anlattığımız formüle göre 2 cm suyu yaklaşık 7,5 dk de veren sistem, 2,5 cm su için 9 dk çalışmalıdır. Özetle hava sıcaklıklarının her 3-4 derece artması ile sulama süremizi 1,5 dk artırmalıyız. Bir diğer konu ise sulama saatinin ne zaman olacağı. Çim alanların sulanması sabah erken saatlerde yapılmalıdır.
Bitkinizin her hafta aynı günde sulanması önemlidir. Birden fazla su vermek yerine sulama miktarını azaltıp sulama sayısını artırabilirsiniz.
Toprağın temizlenmesine özen gösterin.
Ancak çok sıcak yaz günlerinde sulama için akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi çok sıcak havanın suyu hemen buharlaştıracak olmasıdır. Akşamları biraz daha hava sıcaklığı düştüğünde toprak suyu daha rahat emebilecektir.
Çiçeklerde meyve tutumunun daha yüksek olması için çiçek zamanı da sulanmalıdır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Nisan da başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir. Baharı kurak geçen yerlerde yaz sulamasına erken başlanırsa meyve tutumu artar ve meyve kalitesi de yüksek olur.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Sulama işlemi genellikle sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır. Böylece, sıcak havalarda su buharlaşarak fidana zarar vermez. Yeni dikilen fidanların sulanması, doğru zamanda ve doğru miktarda yapılmalıdır. İlk sulama işlemi, toprağın iyice nemlenmesi için yeterli miktarda su verilerek yapılmalıdır.
Birçok kişinin hobi olarak uğraştığı çiçek bakımı, yaz aylarında ayrı bir hassasiyet gerektiriyor. Çiçekten çiçeğe su verme şeklinin değişebildiği gibi güneş ışığı ile direkt temas halinde çiçeklerin ömrü kısalabiliyor. Çiçeklerin eksik ya da fazla sulanması da çiçeğin ömrünün kısalmasına yol açıyor.
Sıcaklıklar arttıkça bitkileri sulamak daha kritik bir hâl alıyor. Ancak doğru araç ve stratejileri kullanmak, bitkilerinizi sağlıklı tutmayı çok daha kolaylaştırabilir. Sıcak havalarda bitkilerinizi susuz bırakmamaya çalışırken aslında gereğinden fazla sulama yapıyor olabilirsiniz.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
Sıcak ve kuru bir iklimde yaşayan çiçeklerin daha sık sulanması gerekebilir. Çiçeklerin toprağı her zaman nemli tutulmalıdır.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Sebzelerde sulama saatleri çok önemlidir: En ideali gün doğumuna yakın saatlerde sulama yapmanızdır. En sıcak yaz günlerinde sabaha karşı 04.00 eğer sizin için uyanmak sorun değilse iyi bir saat olabilir. Erken kalkamam diyorsanız o zaman güneş çekildikten sonra yani gün akşama dönerken de sulama yapabilirsiniz.
İster eskiden beri kullandığınız bir kaynak olsun ister yeni bir kuyu suyu, bitkileriniz için kullandığınız suyu mutlaka ciddi bir kuruluşta analiz ettirip raporunu alın. İçinde alüminyum, bor, klor, sodyum, kalsiyum ve demirin çok olduğu su, bahçeniz için uygun değildir.
Ağaç Kurutmak İçin Dibine Ne Dökülür? Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
Fidanlar, kuraklık, aşırı sulama, kök boğazı hastalıkları, zararlılar ve iklim koşulları gibi nedenlerle kuruyabilirler. Fidanların kuruması, büyüme durmasına ve hatta ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, fidanların kurumasını önlemek için gereken tedbirlerin alınması önemlidir.
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değiş- mekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama ya- pılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla de- vam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri