Oksipital sinirler, kafanın en tepesinden ense köküne kadar olan hislerden sorumludur. Oksipital nevralji ense kökünden başlayarak, başın üzerine doğru uzanan elektrik çarpması hissi, karıncalanma veya ağrı ile ortaya çıkabilir. Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir.
Oksipital lob memelilerin beyninin serabral korteksini oluşturan altı önemli lobdan birisidir. Oksipital lob görsel uyaranları yorumlama (görsel algıdan) sorumlu anatomik bölge olan görsel korteksin çoğunluğunu içermektedir ve işlevi Retinadan gelen uyarıyı algılama ve yorumlamaktır.
Oksipital kemik kraniumun arka ve alt kısmında buluna daire şeklinde membranöz kemiklerdendir, ikiz kenar yamuk şeklinde ve kendinden kavislidir. Oksipital kemik büyük bir açıklık olan ve içinde vertebral kanalla kranial iletişimi sağlayan foramen magnum ile delinmiştir.
Oksipital Lob, beynimizin en arkada bulunan bölümüdür ve büyük oranda görme ile ilişkili bölgeleri içerir. Görmeye ilişkin renk, biçim, hareket, perspektif ve oran gibi bir çok özellikler bu bölgedeki devrelerle çözümlenir. Memeli beyninin en büyük kısımlarından birisidir.
Oksipital lob beynin en arkasında bulunan ve görme becerimizi gerçekleştiren ve şekillendiren bölgedir. Bilindiği gibi beyin sağ ve sol yarımkürelerden oluşur. Oksipital lob da hem sağ hem sol yarımkürede bulunur. Sağ görüş alanı sol tarafta işlenirken, sol görüş alanı sağ tarafta işlenir.
İlgili 44 soru bulundu
Oksipital nevralji kafa travması, boyunda sinir sıkışması veya artrit gibi problemler sonucunda gelişebilirken, çoğunlukla herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkabilir. Oksipital nevralji, boyunda sıkışmış sinirlerin veya kas gerginliğinin bir sonucu olabilir veya baş ya da boyun yaralanmalarından da kaynaklanabilir.
Oksipital Nevralji Tedavisi
İlk olarak etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamayı ve ilaç alımını içeren evde tedavi denenebilir. Ayrıca gergin kasların neden olduğu sıkışmış sinirlerin tedavisine yardımcı olabilecek fizik tedavi, kas gevşeticiler ve masaj önerilebilir.
OKSİPİTAL LOB: Beynin arka kısmında, ensenin üzerinde yer alır.
Sağ beyin genellikle yaratıcılık, sanat, müzik, mekânsal algı, duygusal işleme ve görsel- motor koordinasyon gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir. Ayrıca, sağ beyin bedenin sol tarafını kontrol eder.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip anlam ürettiğimiz merkezdir.
Oksipital kemik, foramen magnumun yukarısında ve arkasında bulunan bir skuamozal kısma, foramen magnumun önünde yer alan bir bazal kısım ve foramen magnumun lateralinde yer alan iki taraflı kondiler kısımlara bölünmüştür. Skuamöz kısım, foramen magnumun üstünde ve arkasında yer alan içbükey, yamuk bir plakadır.
▶ Os occipitale (L) (os oksipital): Arka kafa kemiği. ▶ Os frontale (L) (os frontal): Alın kemiği. ▶ Os temporale (L) (os temporal): Şakak kemiği. taban kemik.
Latince adı "occipital torus" olan, oksipital topuz ya da neandertal topuzu olarak isimlendirilen bu kemik; kafatası alt sırt bölgesinde bulunan kıvrımlı bir kemiktir. Kafatasını oluşturan yani beyin, sinir ve kas dokusunu korumakla görevli ana kemiklerden bir tanesidir.
Oksipital sinir, kafa derisindeki dokunma, ağrı veya sıcaklık algılarının beyne ileten sinirlerden biridir. Yine bu sinir boyundan kaynaklanan migren veya kronik baş ağrıları ile bağlantılıdır. Nadir olarak oksipital sinirde hasar oluşabilir. Bu durumda başın aynı tarafının gözünün yakınında ağrı hissedilebilir.
Oksipital sinirler, başın arkasından yukarı doğru uzanan ve başın üst kısmına doğru dağılan sinirlerdir.
İyi huylu oksipital lob epilepsisi
Çocukluk çağlarında sıktır. Geç ve erken tipleri vardır. Nöbetler, uzun süren bakışlarda dikilme, başın bir yana çekilmesi, görmeme ve görsel bazı şikayetler, bulantı, kusma, sonrasında başağrısı gibi özellikler içerebilir. Bu tip epilepsi de ergenlik gibi atlatılır.
TEMPORAL LOB: Şakakların arkasında yer alan loblardır. Koku ve işitme ile ilgili merkezler bulunur. Yeni bilgilerin düzenlenmesi ve kısa dönemli hafıza ile ilgilidir.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir. Bu da demektir ki, estetik zekâ yani mimari ve mühendislik işleri için sağ beyine çok ihtiyaç vardır.
Beyinlerinin sol tarafını daha baskın kullananlar daha detaycı, analitik ve eleştiril düşünme kadar mantıksal düşünmede de daha iyidirler. Dil genelde sol bölgenin bir fonksiyonudur dolayısıyla kişilik olarak sol beyinli insanlar konuşma ve kelime dağarcığının yanı sıra dil becerilerinde de daha iyidirler.
Hipokampus, beynin medial temporal lobunda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge.
Amigdala: Talamus gibi amigdala da beynin iki tarafında da bulunan bir yapıdır. Duygu ve içgüdülerimizi bunlara bağlı olarak da tepkilerimizi yöneten merkez amigdaladır. Korku, öfke, şiddet gibi ani gelişen duyguların yönetim merkezi olan amigdala aynı zamanda hayatta kalma dürtülerinin de temel merkezidir.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
Hastalık migren baş ağrılarına benzeyen semptomlara neden olur. Ancak oksipital sinirde yaşanan sorunun tedaviye verdiği yanıt farklı olabilir. Her iki durum da başlangıçta ilaçla tedavi edilebilir, ancak çoğu oksipital nevralji hastası enjeksiyon tedavileri ile daha iyi, ağrının hemen hemen kaybolduğu sonuçlar alır.
Oksipital nevralji, boyunda sıkışmış sinirlerin veya kas gerginliğinin bir sonucu olabilir veya baş ya da boyun yaralanmalarından da kaynaklanabilir. Aşağıdakilerden herhangi biri oksipital nevraljinin nedenleri olsa da, birçok vaka kronik boyun gerginliğine veya bilinmeyen kökenlerine bağlanabilir.
Sık olmamakla beraber, oksipital nevraljide ağrı başın ön kısımlarına doğru yayılabilir. Bu yazıda, oksipital nevraljiform paroksizmleri ipsilateral göze kadar yayılan ve eş zamanlı olarak görme bozukluğu gelişen bir hasta sunuldu; yayılmanın ve görme bozukluğunun mekanizması tartışıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri