Ancak pek çok yerde 2 günde 1 sulayın, haftada 1 sulayın ya da mevsime göre sulayın gibi cümleler öne çıkar. Fakat bunlar çok doğru değildir. Burada önemli olan öldürücü derecede ve aşırı sulamaktan kaçınmaktır. Aynı zamanda suyu yukarıdan sulamak yerine, tabağın içeri su dökmek suretiyle beklemek önemlidir.
Sulama gereksinimini genel olarak haftada bir defa gerçekleştirmeniz yeterli olabilmektedir. Fakat, sıcak ve kuru havaların olduğu zamanlarda bitkilerin suya olan gereksinimi artış göstereceği için sulamada sıklık yapılabilir. Ayrıyeten, yağışların fazla olduğu zamanlarda sulama yapılmasına gerek kalmayabilir.
Evde yetiştirdiğiniz bitkileri ortalama olarak en basit ve en doğru yöntemle yaz mevsiminde her gün kış mevsiminde gün aşırı işaret parmağını, 1.5 cm kadar, kök kısmına batırıp, nem durumunu kontrol etmektir. Eğer 1,5 cm geçirdiğiniz parmak ucu kuru kalıyorsa bitkiyi sulamanız gerekir.
3. “Gün ortasında cayır cayır güneş altında çiçek sulanmaz.” 5 yaşındayken elimde hortumla çiçekleri sulamak için dolanırken babannem tam olarak bu cümle ile bu bilgiyi zihnime yerleştirmişti. Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
Saksı bitkilerinde sulama yaparken sulama kabı kullanılması ve suyun dinlendirilmesi önerilir. Yani sulama miktarınızın sabit olması ve çeşmeden alınan suyun direkt olarak bitkiye verilmemesi tavsiye edilir. Birkaç saat dahi olsa suyun dinlendirilmesi, mümkünse yağmur suyu ile bitkinin sulanması tavsiye edilir.
Öğle saatlerinde veya güneşin yakıcı olduğu vakitlerde çimlerin sulanması kesinlikle sakıncalıdır. Sulanan çimler güneşte kaldığı için üzerindeki su damlacıklarıyla yanmaktadır. Aşırı sıcakların vurduğu su zerrecikleri mercek görevini yaparak çimi yakmaktadır.
Aspirinin toz haline getirilmiş halini vazonun içerisindeki su ile karıştırın. Bu aspirinli su çiçeklerinize çok iyi gelecektir. Vazonun içerisinde bakterilerin çoğalmasını engellemek için ve çiçeklerinizin uzun süre taze bir şekilde kalması için suyunu her gün değiştirmelisiniz.
Çiçeklerin tek istekleri doğru bir yer ve doğru zamanda verilen sudur. Salon bitkilerinin günlük bakımlarını yapabilmek için ihtiyacınız olan, su haznesi çok dar olmayan bir sulama kabı, yapraklarını nemlendirmek için bir sprey kutusudur. Hafta da 1-2 kez sulayıp, aydınlık yerlerde muhafaza etmeniz yeterlidir.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
Doğada bitkiler güneş ışığı yardimi ile fotosentez yaptığı icin büyüme gündüz olur dedi ama akvaryumda ışığı gece yakarsak fotosentezi gece yaptığı için büyumede gece saatlerinde meydana geleceğini belirtti.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Su doğrudan toprağa temas etmeli.
Bitkilerin sabah saatlerinde nemlendirilmesi, yaprakların kurumasına ve çiçeklerin zarar görmesine engel olur. Ayrıca, sabah saatleri toprağın nemi daha iyi emmesini sağlar.
Sıcaklıklar arttıkça bitkileri sulamak daha kritik bir hâl alıyor. Ancak doğru araç ve stratejileri kullanmak, bitkilerinizi sağlıklı tutmayı çok daha kolaylaştırabilir. Sıcak havalarda bitkilerinizi susuz bırakmamaya çalışırken aslında gereğinden fazla sulama yapıyor olabilirsiniz.
Haftada 2 gün belirli aralıklarla sulama yeterli olacaktır. Kışın ise sulama haftada 1 güne düşürülmelidir. ⏩ Sulama bakımındaki en önemli kriteri; kışın oda sıcaklığında bekletilen su ile sulama yapılmasıdır.
Püskürtme yöntemiyle sulanan yapraklı çiçekleri güneş ışığına maruz bırakmadan sulamanız gerekmektedir. Güneş ışığında yapraklara püskürtülen su, yapraklar üzerinde kahverengilekeler bırakacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri