Difenbahya bitkisi hakkında merak edilen konulardan biri de “Difenbahya zehirli mi?” sorusudur. Difenbahya bitkisinin yaprakları zehirlidir. Yapraklarının yenmesi halinde kişi bir süre konuşamayabilir. Bu nedenle difenbahya dilsiz bastonu olarak da bilinmektedir.
Difenbahyaya bağlı zehirlenmelerde; yaprakların elle ovulması, koparılması ve çiğnenmesi sonucu el, dil ve dudaklarda şişme, yanma, ağrı meydana gelebileceği gibi havayolu tıkanıklığı, solunum yetmezliği gibi ciddi klinik bulgular da ortaya çıkabiliyor.
Dieffenbachia bitkisi Araceae (Arum) familyasının üyesidir. Dieffenbachia bitkisinin çiğnenmesiyle ağız mukozasında ülserasyon, orofaringeal ödem, konuşma zorluğu, dudaklarda ağrı, şişlik, yanma görülebileceği gibi; ayrıca hava yolunda oluşan tıkanıklığa bağlı solunum yetmezliği gibi ciddi klinik bulgular gelişebilir.
Difenbahya. Bulunduğu ortamda gece saatlerinde büyük oranda zehirli gaz salınımı yapan bu bitki, gaz salınımını kaygan yapıdaki büyük yaprakları sebebiyle kolay ve etkili bir şekilde yapabiliyor. Bu bitkinin kökü ya da gövdesi yenildiği takdirde tehlike arz etmektedir.
Dr. S. Ümit Sarıcısı ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, çabuk büyümesi ve gölgeyi sevmesi nedeniyle evlerde çok tercih edilen süs bitkilerinden birisi olan ve halk arasında "ağlayan çiçek" olarak da bilinen difenbahya bitkisinin elle ovulması ve koklanılması bile çocuklara zarar verebiliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Difenbahya çiçeği aydınlık alanları seven bir bitkidir. Bu nedenle bu çiçeği evlerinizde aydınlık olan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Sağlıklı ve rahat bir şekilde gelişim gösterebilmesi için güneşe ihtiyaç duymaktadır. Difenbahya çiçeği güneş ışığını direk olarak değil filtreli olarak almayı sever.
Difenbahya bitkisi hakkında merak edilen konulardan biri de “Difenbahya zehirli mi?” sorusudur. Difenbahya bitkisinin yaprakları zehirlidir. Yapraklarının yenmesi halinde kişi bir süre konuşamayabilir.
Ev ve ofis içerisinde yaygın olarak yetiştirilen difenbahya çiçeği faydaları arasında, konumlandırıldığı alanın havasını temizlemesi bulunuyor. İster evinize isterseniz de işyerlerinize yerleştirebileceğiniz difenbahya çiçeği düzgün ve doğru bakım sayesinde temiz hava oluşumuna yardımcı oluyor.
Tropik Snow Dieffenbachia sıcağı seven bir bitkidir. Bu nedenle kış aylarında bile 16-17 derecede bakılmaya özen gösterilmelidir. Nemsiz bir ortam bitkinin solmasına neden olabilir. Nemsiz kaldığında önce en alt bölgedeki yapraklarda sararma ve kuruma görülür.
Difenbahya (Dieffenbachia)
Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyür. Aynı toprakla yıllarca dayanmayan difenbahya yılda bir kez olmak üzere toprak değişimi istemektedir. Güneş ışığına ihtiyaç duyan Difenbahya aynı zamanda ksilen ve tolüenin havadan temizlenmesinde etkilidir.
Selvi, okul bahçeleri ve binaları, çocukların oyun alanları, çocuk odaları ve yatak odalarında toksik içerikli zakkum, difenbahya, begonya ile kauçuk türü bitkilerin bulundurulmaması gerektiğini belirtti.
Bu yüzden de çiçeğe ağlayan çiçek adı takılmış. Bir inanış difenbahya çiçeği neden ağlar sorusuna sahibi öldükten sonra bu özelliğinin ortaya çıktığın söylüyor. Bitkinin ağladığı yani su damlacıkları oluşturduğu dönem genellikle yaz aylarının bittiği döneme denk geliyor.
90'lardaki her evin olmazsa olmazı Difenbahya, kedi ve köpekler için toksiktir. Difenbahya, içerdiği kimyasallar ile ağız içi irritasyon yaratır ve zehirlenmeye neden olabilir. Bitkinin yenmesinin yanında; bitki terlemesi durumundaki sudan da, evcil hayvanların uzak tutulması gerekir.
Gelin şimdi bu bitkiyi birlikte inceleyelim. Difenbahya, “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinir. Kimi zaman yapraklarından ter damlacıkları gibi su çıkarması sebebi ile bu isim yakıştırılmıştır. Difenbahya çiçeği neden ağlar bilinmez ancak bir takım kaynaklar bu çiçeğin sahibi öldükten sonra bu etkiyi gösterdiğini söyler.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Difenbahya su toprağına yavaş yavaş dökülerek sulanır. Alternatif olarak fısfıs ile yapraklarını nemlendirirken aynı şekilde gövdesi ve toprağına doğru inerek yağmurlama yöntemi ile de ağlayan çiçek olan difenbahyanızı sulayabilirsiniz.
Difenbahya bitkisi için bir başka çoğaltma yöntemi ise yapraktan çoğaltma işlemidir.
Zaman zaman yaprakları üzerinden damla damla su çıkması nedeni ile ağlayan çiçek de denilen bitkinin anavatanı Güney Amerika'dır. Özellikle Kolombiya ve Brezilya'da birçok çeşit difenbahya çiçeği yetişir. Difenbahya bitkisi 2 - 3 m kadar boy alabilir.
Difenbahyalarımızın saksı değişimlerini yılda bir yapmalıyız ve saksılarımız her zaman bir büyüğüyle değiştirilmelidir. Şunu asla unutmayın çok büyük saksılar çiçeğinizin köklerinin büyümesini sağlar ve yapraklarının küçük kalmasına neden olur.
Kış aylarında kapalı ortamda yetiştirilen aşkın gözyaşı çiçeği kış aylarında da çiçek açabilmektedir. Fakat aşkın gözyaşı çiçeği sonbahar ve kış mevsiminde fazla aydınlık mekanlarda yetiştirilirse tomurcuklanma olmaz ve çiçeklenmez. Sadece uzayarak gelişim sergiler.
Difenbahya bitkisi iyi bakıldığı zaman çiçek açmaktadır. Çiçek açan bu bitkinin uzun ömürlü olduğu da bilinmektedir. Çiçeği ise genellikle yaz ayının ortalarında açar.
Difenbahya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Saksı değişimi yaparken bitkinin kenarında çıkan yavrular ayrılarak çoğaltma yapılabilir.
Hava kabarcıkları ve bakteriler çiçeğin gövdesinin tıkanmasına neden olup, suyun çiçeğe ulaşmasını engeller. Bu da çiçeğin boynunu bükmesine yol açar. Güllerin suyun altında kalan gövde uçlarını keserek hem tıkalı kısımları temizlemiş, hem de tıkanmanın ilerlemesini önlemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri