Sıcaklık düştükçe akünün kullanım ömrü de artış gösterir. Yüksek sıcaklıklarda akü 2 yıl boyunca kullanılabilir. Orta seviyeli sıcaklıklarda 4-6 yıl boyunca kullanılabilirken düşük sıcaklık koşulları altında 7-10 yıl boyunca AGM akü kullanılabilir.
Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Aküde şarj işlemi, akü geriliminin 16,20 V'a ulaşmasıyla sonlandırılmalıdır. AGM akü şarj işlemi sırasında redresörün voltajı 14,40 V'ta sabit olmalıdır. İşlem sırasında hiçbir şekilde bu değerin üstü veya altı olmamalıdır. EFB akü şarj işlemi sırasında da akü şarj aleti voltajı 15,80 V'ta sabitlenmelidir.
AGM aküler güvenlik ve performansı yüksek akülerdir. Yapıldığı cam elyaf malzemesi sayesinde akü pilinin dökülmesinin önüne geçilir. Bu da AGM aküler için ayırıcı bir güvenlik niteliği sunar. Dayanıklı ve uzun ömürlü AGM aküler, kullanıcılar için önemli avantajlar sunar.
Ortam Sıcaklığının Akü Ömrüne Etkisi
0 ve -10 derecede akünün ömrü 2-3 aydır. 10 ve 25 derecede akünün ömrü 6-8 ay kadar olur. 23 ve 35 derecede akünün ömrü 3-4 ay kadar olur. 35 ve 45 derecede akünün ömrü 2 ay kadardır.
İlgili 35 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
AGM akülerin kullanım alanının geniş olması, dökülmelerin önüne geçilmesi sayesindedir. Kişisel ya da çevresel faktörler sonucu rastlanan olası kazalarda aküler, sorunların büyümesine yol açabilir. Ancak, AGM akülerin dökülme riskinin az olması, kaza durumlarında da avantaj sağlar; olası felaketlerin önüne geçer.
Fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip olan bir otomobilde AGM türü akü kullanılabilir. Fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip olmayan otomobillerde de EFB türü akü kullanılır.
Jel aküler jelleşmiş bileşimlerinden dolayı AGM akülere göre daha az sızıntı yüzdesine sahiptir. AGM aküler kısa süreli anlık yüksek güç tüketen uygulamalar için uygundur. Jel aküler ise uzun süreli düşük akım ihtiyacı duyan tüketiciler için uygundur.
AGM akülerde; şarj seviyesi yalnızca durağan voltaj üzerinden tespit edilebilir. Durağan voltaj ≤ 12,50V seviyesindeyse akü şarj edilmelidir. Asit yoğunluğunun ölçülmesi veya saf su eklenmesi mümkün değildir.
Bir AGM'yi sadece başka bir AGM ile değiştirin
AGM akünün yerine EFB veya konvansiyonel bir akü kullanmak, yanlış yedek parçayı kullanmak gibi bir şey olur. Akünün ömrü kısalır, Start-Stop performansı ve aracın konfor işlevleri artık garanti edilemez.
Akü 15,8V'a ulaştığında da şarj sonlandırılır. AGM tip akülerde akü şarj cihazının voltajı 14,4V'a sabitlenmeli ve şarj esnasında 14,4V değerini geçmemelidir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Günümüzde kullanılan birçok akü şarj edilebilir olduğu için kullanım ömürleri eski akülere göre çok daha uzundur. Gerekli bakımları yapılan, şarj doldurma işlemi doğru yapılan akülerin ortalama kullanım ömrü 4-6 senedir.
Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır.
Derin Döngüsü artırılmış Sulu (Enhanced Flooded Battery-EFB) ile VRLA tipi Jel ve AGM aküler solar sistemlerde tercih edilen kurşunasit akü çeşitleridir.
AGM akü türü sulu kurşun akülere göre daha hafif bir ağırlıktadır. Bakım gerektirmemesi ve yüksek güvenlik standartlarına sahip olması sayesinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. AGM akülerde diğer akülerde bulunan sülfat oluşumu görülmez.
JEL ve kuru tip akülerin ömrü 200-400 cycle civarında gezerken Lityum aküler 1000 cyle ile 12000 cycle arasında ömür verirler.
Ynt: GÜNEŞ PANELİNDEN JEL VE AGM AKÜ ŞARJI
Sulu akünün sadece marş için kullanıldığını varsayarsak aslında ek bir şarja gereksinimi yoktur. Marş motoru çok yüksek akım çekse de kısa süreli olduğundan kısa sürede, motor çalıştığında şarj olur. Güneş panelinizi sadece jel aküleri şarj için kullanabilirsiniz.
Geliştirilmiş teknolojili sulu akü olan EFB tip aküler ise Start-Stop teknolojisine sahip olan araçlarda kullanılmalıdır. EFB yerine standart bir sulu tip akünün kullanımı durumunda, aracın Start-Stop özelliği kullanılamaz.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü bittiğinde aracınızı çalıştıramazsınız. Ya da trafikte ışıkta bekliyorsanız, aracınızı hareket ettiremezsiniz.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri