Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Depresyon tedavisinde basit karbonhidratları beslenme düzeninden çıkarmak tedavinin başarısını artırıyor. Özellikle beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, şeker ve şekerli yiyecekler yerine uygun miktarda meyve, her öğün salata veya sebze tüketimi önemli yer tutuyor.
Badem: İçerisindeki zengin magnezyum oranıyla badem, bir takım psikolojik sorunlara iyi gelmektedir. Günlük ve düzenli olarak badem tüketimi magnezyum eksikliğine iyi gelmektedir. Çikolata: Çikolatanın depresyona ve özellikle mutluluk hormonuna sağladığı etkisi çoğu kişi tarafından konuşulmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır. Antipsikotik kullanımı ortalama 6-12 hafta sürdürülür.
Sabırlı olmanız, ilgili olmanız, olabildiğince onu anlamaya çalışmanız gerekir. Depresyonda olan kişiyi dikkatlice dinlemeye özen göstermelisiniz, zaman zaman dışa vurduğu duygu ve düşüncelerine ortak olmalı, bunları anladığınızı hissettirmeli ve gerçekleri görmesi yolunda desteğinizi sürdürmelisiniz.
Çeşitli psikoterapi yöntemleri ve egzersiz, depresyon tedavisinde ilaca alternatif olarak ya da ilaç tedavisini desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Haftada ortalama 3 gün, 20-30 dakikalık aerobik egzersizin 8-12 hafta süre ile uygulanması depresyonda tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Ayrıca, zihinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olduğu için yaşlı hastalarda alzheimer ile karıştırılabilir. B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır.
Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Düzenli olarak egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzeni oluşturmak gibi kişisel bakım rutinleri, stres düzeyini azaltarak ve mutluluk hormonlarını harekete geçirerek kişinin daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Bedenin, zihnin ve ruhun ihtiyaçlarının karşılandığı bütünsel beslenme biçimi holistik beslenme adını taşır. Bu beslenme düzeni felsefi bir temele sahiptir. Kişinin yalnızca vücut sağlığını değil, zihin ve ruh sağlığını da düşünerek hazırlanan bir beslenme çeşididir.
Endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan yiyecekler özellikler: Dondurma, çilek, muz, çikolata, üzüm ve makarnadır. Endorfin hormonunuzun yükselmesini istiyorsanız bu yiyeceklerden yeterli miktarda almanız size fayda sağlayacaktır.
Depresyona ne iyi gelir meditasyon yapmak size çok iyi gelecektir. Günlük olarak 15-20 dakikalık bir meditasyonla kas ve nefes egzersizleri yapılabilir. Böylelikle mükemmel rahatlamayı hissedeceksiniz. Depresyona ne iyi gelir sizin kötü hissetmenize sebep olan, sizi üzen kişilerden uzaklaşmayı deneyin.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
D vitamini eksikliği, genellikle güneş ışığından yeterli miktarda faydalanmama ve beslenme alışkanlıklar nedeniyle ortaya çıkar. Depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk ve enerji düşüklüğü gibi semptomlara yol açabilir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir ve antosiyanin vardır. Bunlar sayesinde yaban mersini beyni strese ve yaşlanma etkilerine karşı korur. Düzenli olarak yaban mersini tüketmek beyin sağlığına ciddi oranda katkı sağlar.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri