Doğubayazıt'da 106 yerleşim .
Buraya Hakkari aşiretlerinden Pınyanişileri ve Hani aşiretlerinden halkı getirip yerleştirir. (1460 - 1465) Bugün Doğubayazıt' ın yerleşik halkının ismi Pınyanişi (Pılanşi)'dir. Hani aşireti daha küçüktür.
Doğubayazıt Nüfusu - Ağrı
Doğubayazıt nüfusu 2018 yılına göre 121.263. Bu nüfus, 63.952 erkek ve 57.311 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %52,74 erkek, %47,26 kadındır.
İlin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi'dir. Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yöremizin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır.
Seyahatnamelerde Doğubayazıt
Bayazıd Sancağı, Cumhuriyet yıllarına kadar bazen Van'a bazen de Erzurum eyaletlerine bağlı kalmıştır. 1927'de Ağrı iline bağlı bir ilçe olmuştur ve 1934'te Doğubayazıt adını almıştır (Özdoğan, 2009:1799).
İlgili 43 soru bulundu
Ancak ilin adı Bayazıt olarak anılmaya devam etmiştir. Bu değişikliğe de 1935 yılında son verilmiştir. Adı geçen değişikliğe göre, 1580 sayılı Belediye Kanununun 9 uncu maddesine göre merkezi Karaköse olan Bayazıd Vilâyeti adının Ağrı'ya ve merkezi Bayazıd olan kazanın adı da Doğubayazıt'a çevrilmiştir.
İşte şehrin adını Celayir Oğullarından bu şehzade Beyazıt'tan geldiği sanılmaktadır. Beyazıt sonradan Esin Oğullarına 1368 ve 1382'de Karakoyunlu, 1368 Timur idaresine, 1406'da tekrar Karakoyunluların eline geçti. 1469 – 1502 arasında Akkoyunlulara bağlandı.
İlçede 4 adedi Turizm Bakanlığından belgeli olmak üzere 18 otel olup, toplam yatak sayısı 1500 dür. Fazla verimli olmayan Doğubayazıt ovasının müsait yerlerinde buğday, arpa, yem bitkileri ve şeker pancarı yetiştirilmektedir.
Doğubayazıt Osmanlılar döneminde Sancaklar İl merkezi olunca Vilayet oldu. 1927 yılında Bakanlar kurulu kararıyla Vilayet merkezi Karaköseye (Ağrı) ya nakledildi ve Doğubayazıt ilçe olarak kaldı.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Patnos, Doğubayazıt'tır. Hamur nüfus bakımından en küçük ilçesidir.
Ağrı iline bağlı bir ilçe olan Doğubayazıt, şehrin tarihî açıdan en zengin ve en gelişmiş ilçesidir. İlçede 120 binden fazla kişi yaşamaktadır. Tarihi serüveni içerisinde birçok kavim ve medeniyete yaşam alanı sunmuş olan Doğubayazıt, Türkiye'nin doğuya açılan kapısı olarak değerlendirilmektedir.
Köy, Ağrı il merkezine 129 km, Doğubayazıt ilçe merkezine 32 km uzaklıktadır. Köyün sınırları içinde, Türkiye'yi İran'a bağlayan en önemli sınır kapısı olan Gürbulak Sınır Kapısı bulunmaktadır. Köy, / numaralı Doğubayazıt-İran devlet/uluslararası yolu kenarındadır.
Celali aşireti, İran, Türkiye ve Rusya'nın sınırlarının kesiştiği üçgen bölgede Kürd aşiretlerinin en büyük aşiret konfederasyonlarından biridir. Bu aşiret konfederasyonunun mensupları Kuzey Kürdistan'da Büyük Ağrı ve Doğu Kürdistan'da ise Küçük Ağri Dağı ve Urmiye bölgesinde yaşıyorlardı.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Burukan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük aşiretidir.
Doğubayazıt AVM'de bulunan markalar arasında Migros'un yanı sıra LC Waikiki, Ayakkabı Dünyası, Tekzen, Colin's, Kemal Tanca, Watsons, Tekbir Gratis, LTB, Penti, Altınyıldız Classics, Burger King, Usta Dönerci, Yemen Kahvesi ve Kahveland yer alıyor.
Ağrı'da uzun dönem rasat yapan (1960-2012) meteoroloji istasyonları (Ağrı, Doğubayazıt ve Patnos) verilerine göre ilin yıllık ortalama sıcaklıkları 6, 2˚C ile 9, 2˚C arasında değişmektedir. Ağrı'da sıcaklık değeri Ağustos ayında 39, 9 ˚C'ye yükselebilmekte ve Ocak ayında ise –45, 6˚C'ye kadar inebilmektedir.
Dolayısıyla yabani olarak da arazimizde çok fazla meyve çeşitleri var. Özellikle Ağrı'ya has vişnemiz çok meşhur.
Doğru kullanım “Doğubayazıt.” Ağrı Valiliği'nin internet sitesinde ilçenin adı “Doğubayazıt” olarak yer alıyor. Resmi yazışmalarda ve Kültür Bakanlığı'nın internet sitesinde de “Doğubayazıt” ismi kullanılıyor. TDK'nın yeni karara göre Doğubeyazıt yerine Doğubayazıt yazacağız.
Kaymakamımız Sayın Murat Ekinci protokol üyeleri ile birlikte, Kızılay Haftası dolayısıyla düzenlenen programa katıldı. Kızılay Haftası temalı düzenlenen yarışmalarda kazananlara hediyeleri takdim edildi.
Ağrı' nın İlçeleri: Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Diyadin, Patnos, Taşlıçay ve Tutak' tır.
İshak Paşa sarayının yapımı; IV. Murat'ın, İran Seferinde (1634) Osmanlı ordusuna cesaret ve kahramanlık göstererek, sağ kolunu kaybeden 'Çolak' lakaplı Abdi Paşa ile başlamış, İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri