Doğubayazıt nüfusu 2018 yılına göre 121.263. Bu nüfus, 63.952 erkek ve 57.311 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %52,74 erkek, %47,26 kadındır.
Doğubayazıt'da 106 yerleşim .
Doğubayazıt geleneksel mutfağının, Goşteberg 'buğulama', selekeli 'sac kavurma', zeğme, sahan kebabı ve dağ kebabı gibi lezzetli yemeklerinden başka Abdigör köftesi gibi çok farklı ve ayrıcalıklı bir yemeği daha bulunmaktadır.
Seyahatnamelerde Doğubayazıt
Bayazıd Sancağı, Cumhuriyet yıllarına kadar bazen Van'a bazen de Erzurum eyaletlerine bağlı kalmıştır. 1927'de Ağrı iline bağlı bir ilçe olmuştur ve 1934'te Doğubayazıt adını almıştır (Özdoğan, 2009:1799).
Ağrı'ya bağlı ve Merkez ilçenin 93 km doğusunda, İran'a 35 km uzaklıktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Ağrı iline bağlı bir ilçe olan Doğubayazıt, şehrin tarihî açıdan en zengin ve en gelişmiş ilçesidir. İlçede 120 binden fazla kişi yaşamaktadır. Tarihi serüveni içerisinde birçok kavim ve medeniyete yaşam alanı sunmuş olan Doğubayazıt, Türkiye'nin doğuya açılan kapısı olarak değerlendirilmektedir.
Doğubayazıt Osmanlılar döneminde Sancaklar İl merkezi olunca Vilayet oldu. 1927 yılında Bakanlar kurulu kararıyla Vilayet merkezi Karaköseye (Ağrı) ya nakledildi ve Doğubayazıt ilçe olarak kaldı.
AĞRI DOĞUBEYAZIT. AYRANCI KÖYÜ (GUNDE GELESORK) CELALİ AŞİRETİN GELOYİ KOLU.
Ancak ilin adı Bayazıt olarak anılmaya devam etmiştir. Bu değişikliğe de 1935 yılında son verilmiştir. Adı geçen değişikliğe göre, 1580 sayılı Belediye Kanununun 9 uncu maddesine göre merkezi Karaköse olan Bayazıd Vilâyeti adının Ağrı'ya ve merkezi Bayazıd olan kazanın adı da Doğubayazıt'a çevrilmiştir.
Doğubayazıt Nüfusu - Ağrı
Bu nüfus, 63.952 erkek ve 57.311 kadından oluşmaktadır.
Köy, Ağrı il merkezine 129 km, Doğubayazıt ilçe merkezine 32 km uzaklıktadır. Köyün sınırları içinde, Türkiye'yi İran'a bağlayan en önemli sınır kapısı olan Gürbulak Sınır Kapısı bulunmaktadır. Köy, / numaralı Doğubayazıt-İran devlet/uluslararası yolu kenarındadır.
İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt ilçesinin 5 Km. doğusunda, bir tepe üzerine kurulmuş, saraydan öte bir külliyedir. İstanbul Topkapı Sarayından sonra ikinci teşkilat saray sistemidir. Ayrıca saray, Osmanlı İmparatorluğu, Lâle Devri'ndeki son büyük anıt yapısı sayılmaktadır.
Doğal ve tarihi yapılarıyla ön plana çıkmayı başaran ilçede pek çok gezilecek yer bulunmaktadır. Sakin ve sessiz bir bölgede yer alan Doğubeyazıt ilçesinin yabancı turistler tarafından da ziyaret edildiği bilinmektedir. Oldukça soğuk bir bölgede yer alan ilçenin daha çok kış aylarında ziyaret edildiği belirtilmektedir.
Ağrı' nın İlçeleri: Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Diyadin, Patnos, Taşlıçay ve Tutak' tır.
İşte şehrin adını Celayir Oğullarından bu şehzade Beyazıt'tan geldiği sanılmaktadır. Beyazıt sonradan Esin Oğullarına 1368 ve 1382'de Karakoyunlu, 1368 Timur idaresine, 1406'da tekrar Karakoyunluların eline geçti. 1469 – 1502 arasında Akkoyunlulara bağlandı.
Doğru kullanım “Doğubayazıt.” Ağrı Valiliği'nin internet sitesinde ilçenin adı “Doğubayazıt” olarak yer alıyor. Resmi yazışmalarda ve Kültür Bakanlığı'nın internet sitesinde de “Doğubayazıt” ismi kullanılıyor. TDK'nın yeni karara göre Doğubeyazıt yerine Doğubayazıt yazacağız.
Celali aşireti, İran, Türkiye ve Rusya'nın sınırlarının kesiştiği üçgen bölgede Kürd aşiretlerinin en büyük aşiret konfederasyonlarından biridir. Bu aşiret konfederasyonunun mensupları Kuzey Kürdistan'da Büyük Ağrı ve Doğu Kürdistan'da ise Küçük Ağri Dağı ve Urmiye bölgesinde yaşıyorlardı.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Burukan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük aşiretidir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Van Eyaletinin Beyazıt Sancağına bağlı iken 1919 yılında ilçe statüsü kazandırılmış ve 1927 yılında merkezi Karaköse olarak Ağrı İline bağlanmıştır. Yörenin tarihi konusunda elde edilen bilgiler M.Ö. XV'nci yüzyıla kadar uzanmaktadır.
İstanbul - Doğubeyazıt arası toplam 1408 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 20 saat sürüyor.
Doğubeyazıt - Bursa arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 21 saat 30 dakika sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri