Kalıtımsal nedenler, kolajen sentezinin azalması, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı zayıflama ya da kilo alma, ağır kaldırma, kabızlık, ıkınma, kronik öksürük, idrar güçlüğü, gebelik, travmalar, karın içinde olan tümörler de fıtık oluşumuna yol açabilir.
Erkeklerde kasık ağrısı; ağırlık kaldırma, futbol veya fitness gibi spor dallarıyla uğraşan kişilerde sıklıkla gözlemlenir. Özellikle spor yaralanmalarında; kasık bölgesinde yer alan kasların zedelenmesi, bağ gerginliği ya da tendon yırtılması gibi durumlar şiddetli kasık ağrısına neden olabilir.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Kasık fıtığı kimlerde daha çok oluşur? Doğumdan hemen sonra anatomik olarak kapanması gereken açıklıklardan gelişebilir. Ağır kaldırma, kabızlık, ıkınma, yaşlılık, aşırı kilo alma ya da zayıflama, kronik öksürük, idrar ve büyük abdest güçlüğü sonucu oluşabilir.
Kasık fıtığı nedenleri arasında genetik faktörler, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı kilo kaybı, kabızlık, aşırı kilo alma, ıkınma, ağır egzersiz, sigara kullanımı, kronik kabızlık, prostat, ıkınma, kronik öksürük, travmalar, kronik akciğer hastalıkları, idrarda zorlanma, hamilelik, travmalar, karın içi ...
İlgili 39 soru bulundu
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Herhangi bir belirtiye yol açmayan ve hafif düzeyde olan kasık fıtıkları tedavisiz şekilde izlenebilir. Ancak ciddi komplikasyonların gelişme riski bulunan ya da bağırsak dokularının zarar gördüğü fıtıklarda, fıtık kesesinin cerrahi olarak giderilmesi ve zayıflayan karın duvarının onarılması gerekir.
Genellikle karın içi basıncının artmasına sebep olan durumlarda kasık bölgesinde görülür. Yatınca kaybolur, ayakta ve karın içi basıncının artmasıyla ortaya çıkar. Ancak, tedavi edilmez ise şişlik ve görünüm giderek artar. Kendi kendine iyileşmez ve cerrahi dışında tedavisi yoktur.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Kasık fıtığı sebebi ile ortaya çıkan ağrı genelde kasıklara, bele ve karın bölgesine vurur. Erkeklerde ise ağrı testislerde hissedilebilir.
Ağır kaldırma da bel fıtığına sebep olabilir
Gündelik hayatımızda ağır eşyaları kaldırmadan, bir mendil gibi hafif objeleri yerden almak istediğimizde dahi ani bel tutulması atakları görülebilir. Ancak bu durumun yanı sıra kontrolsüz bir şekilde ağırlık kaldırma da bel fıtığının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Çok sıcak suyla banyo yapmak, sık hamam ve saunaya girmek nedenlerinden bazıları... Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, çok sıcak suyla banyo yapmak ve sık hamam ya da saunaya girmenin erkek kısırlığının en önemli nedeni olan varikosel riskini artırdığı bildirildi.
Kas ve bağların zorlanması
Yanlış pozisyonda ağırlık kaldırmak omurga bölgesindeki kas ve bağlara büyük bir baskı uygulayabilir. Fazla yüklenildiğinde ise bağ ve kas dokusu gerilip, incinebilir. Bu tipteki sırt ve bel incinmeleri oldukça ağrılıdır ve etkilenen bölgenin hareketleri kısıtlanır.
Erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıklar ameliyatsız takip edilebilir; ancak bu olguların %70'inde zamanla mutlaka ameliyat gerekir. Yaşlı ve ağır sistemik hastalığı olan erkek hastalarda fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıkları ameliyatsız yakın takibe alınabilirler.
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.
Kasık fıtığı tedavisi cerrahi girişimler ve ameliyatlarla yapılır. Kasık fıtığının cerrahi tedavisinde amaç; fıtıklaşmış organları ve fıtık kesesini yeniden karın içi boşluğuna yerleştirmek ve karın duvarındaki zayıflığı yeniden fıtık oluşmayacak şekilde gidermektir.
Çünkü geç kalındığında zayıf olan alan genişlediği için onarımı daha zor olduğu gibi fıtığın tekrarlama riski de artar. Ayrıca kasık fıtığı, içine giren bağırsağın boğulmasıyla, şiddetli ağrının yanı sıra delinme sonucu oluşan enfeksiyon gibi hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar yaratabilir.
Ancak ameliyat olmadan önce ağrıları hafifletmek isterseniz bazı egzersizleri yapabilirsiniz. Örneğin havuzda üç-beş tur yürümek kasık fıtığını rahatlatabilir. Kalça indirme ve kaldırma hareketleri de kasık fıtığını önemli ölçüde rahatlatabilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Mutlaka en kısa zamanda bir uzmana danışın. Kendi başınıza yürümek dahil her türlü fiziksel aktiviteden kaçınmalısınız. Kasık Fıtığı Spor Yapmama Engel mi? Kesinlikle engel bir durum.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri