Ağır kelimesinin zıt anlamlısı; hafiftir. Ağır ile hafif kelimeleri birbirinin zıddı olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra ağır kelimesi ile hafif kelimesine örnek vermek, pekiştiren nitelikte olabilir.
AĞIR ZIT ANLAMLISI HAFİF KELİMESİNİN ANLAMI
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre hafif kelimesinin anlamı "Tartıda ağırlığı az gelen yeğni" olarak belirtilmiştir.
Şimdi bu konuda ele alacağımız diğer zıt anlamlı sözcüklerden bazılarına bakalım. Kirli = Temiz Yaşlı = Genç Aşağı = Yukarı Şişman = Zayıf Aç = Tok Ağır = Hafif Ucuz = Pahalı Büyük = Küçük Görmüş olduğunuz gibi bu konuda birçok farklı zıt anlamlı kelimeleri kullanmak mümkün.
Yavaş kelimesinin zıt anlamlısı akıllara hemen gelmektedir. Zıt anlamlısı hızlı sözcüğüdür. Yavaş gibi sıfat kelime öbeğine sahip olan hızlı kelimesi günlük hayatta sıkça kullanılan sözcükler arasında yer almaktadır.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz.
İlgili 20 soru bulundu
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Ağır kelimesinin zıt anlamlısı; hafiftir. Ağır ile hafif kelimeleri birbirinin zıddı olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra ağır kelimesi ile hafif kelimesine örnek vermek, pekiştiren nitelikte olabilir.
1- Yavaş: Örnek Cümle: Bu kadar yavaş hazırlanırsan davete gecikeceğiz.
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır. Örnek Kelimeler ve Söz Grupları: Acı biber, Acı Kavun, Acı Yavşan Otu. 2- Mecazi anlamda tatlı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcükler itici ve çirkindir.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Ham kelimesinin zıt anlamlısı idmanlı, yetişmiş ve olgun kelimeleridir.
EKSİK KELİMESİNİN ZIT ANLAMINI TAŞIYAN SÖZCÜK
Eksik kelimesinin zıt anlamlısı fazla, tamam, yetkin, tam ve ziyade kelimeleridir.
Zarar kelimesinin zıt anlamlısı yarar sözcüğüdür. Birbiriyle çelişen özellikler barındıran yani anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere "Zıt Anlamlı Kelimeler" veya "Karşıt Anlamlı Kelimeler" denir. Zarar kelimesinin zıt anlamı ise faydadır.
Belki de en keskin tatlardan biri olan acının zıt anlamlısı bu tat duyumunun karşıt kavramıdır. Acı kelimesini zıt anlamlısı '' tatlı'' kelimesidir.
SON ZIT ANLAMLISI OLAN SÖZCÜK
Son kelimesinin zıt anlamlısı ilk, sonsuzluk, önce, başlangıç, baştır.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır. Hızlı, sürat belirtmek için kullanıldığında zıt anlama sahiptir. Sürat ifade etmek amacıyla kullanılan hızlı kelimesinin zıt anlamları ise yavaş ve aheste olarak kabul edilmektedir.
Yaşın Zıt Anlamlısı Olan Kelimeler
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır.
Dil devriminden sonra literatüre girmiş olan ağarmak kelimesi ak sözcüğünden türetilmiştir. Ak, beyaz anlamına gelirken ağarmak kelimesi de beyazlaşmak demektir. Bu kelimenin isim hali ''ağartı'' ve ''ağarık'' şeklinde yazılır. Ağarmak sözcüğü mecazen, sararıp solmak manasına gelir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür. Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
Buna göre kolay kelimesinin zıt anlamlıları 'zor, güç, çetin' kelimeleridir.
Bütün kelimesinin zıt anlamlı kelimesi 'EKSİK' kelimesidir ve anlam zenginliği bakımından bütün kelimesi gibi geniş bir kelimedir. Eksik kelimesinin anlamına bakacak olursak; Bir bölümü olmayan, noksan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri