Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir. 10.yüzyılda literatüre giren bu kelime öz Türkçedir. Kelimenin sözlük anlamı, iyilik olsa da günümüzde daha çok saadet ve ferahlık anlamında kullanılır.
mutlu - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi umutlu sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için umut maddesine bakınız. Önsesteki /u/ muhtemelen kutlu sözcüğünden analoji yoluyla düşürülmüştür.
TÜREMİŞ: parlamak, bağışlamak, hoşlanmak, ateşlenmek, kötüleşmek, kararmak, bildirmek, buluşmak, vuruşmak, ödetmek, korkutmak, üzülmek. BİRLEŞİK: yapabilmek, gelivermek, uyuyakalmak, olagelmek, düşeyazmak, kaybolmak, hissetmek, reddetmek, devretmek, başvurmak, mutlu olmak, kibar olmak, arz etmek, küplere binmek.
Mutluluk kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Mutlu, Türkçe kökenli bir isim olup, "bahtiyar, şanslı, sevinçli, neşeli" gibi olumlu duyguları ifade eden bir kavramdır.
İlgili 32 soru bulundu
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir.
“mutlu” kelimesi “umutlu“nun “u” harfini kaybetmiş hali. “Dilemek, istemek” anlamındaki “ummak” fiilinden türetilmiş bu Türkçe kelime, bildiğiniz gibi hayata dair olumlu beklentilerimizi, dileklerimizi anlatır. Bizler umutlandığımız için mutlu oluyoruz.
(suad) mutlulukla, saadetle ilgili, mutlu. arapça sa'd isminin müennesidir.
Mutluluk, TDK sözlüğünde “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır.
Berlin'deki Dış İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen yarışmada, yaklaşık 2 bin 500 kelimenin içinden Türkçe “Yakamoz” dünyanın en güzel sözcüğü seçildi. Kelimenin orijinalliği ve kültürel önemi dikkate alındı.
(sıfat) memnun, mutlu, keyifli, hoşnut.
Kelimelerin sonuna yapım eki getirilerek cümlede yüklem olarak kullanılan sözcüklere türemiş fiil denir. Fiiller -er, -ar, -ıl, -at, -et, -iş, üş ekleriyle türetilir. Örneğin: Bölmek, bir şeyi parçalara ayırmak demektir. Bölüşmek ise paylaşmak anlamına gelir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte Mutlu kelimesinin eş anlamlısı (anlamdaş) olarak yer alan sözcükler şöyle, Ongun. Saadetli. Bahtiyar.
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Türkçedeki “mutlu” kelimesi de, eski Türkçede bahtlı, şanslı, talihli, uğurlu anlamlarına gelen “kutlu” kelimesinden k-m ses değişimiyle üremiş. Antik Yunancada ise “mutluluk” anlamına gelen en yaygın kelime “evdemoniya” (εὐδαιμονία) imiş.
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır.
Seligman'ın mutluluk formülü: H (Happiness/Mutluluk)= S(Set range/Belirlenmiş mutluluk aralığımız) + C (Circumstances/Yaşam koşullarımız) + V (Voluntary control/Gönüllü kontrolümüz altındaki faktörler).
Mutlu isminin kuranda geçip geçmediği ebeveynler için oldukça önemli bir konudur. Kur'an'da Mutlu ismine dair herhangi bir bilgi yer almıyor ve buna göre Mutlu ismi kuranda geçmemektedir.
Sa'âdet - سعادة
boş işler peşindeki kişilere sarfedilen kinaye dolu söz öbeği.
Umut kelimesi ise Eski Türkçede "dilemek, ummak" anlamına gelen um- fiilinden Türkiye Türkçesindeki +ut ekiyle türetilmiştir. Buna karşılık Farsça kökenli ümit kelimesinden bir alıntı olduğu da düşünülmektedir. Türkçede ilk kullanımı Dede Korkut Kitabı'nda 1400'lerden önce görülür.
"Ümit" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, umut ve beklenti anlamlarını içerir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri