Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur. Ölçü aracı dinamometredir.
Örneğin Dünya'nın yerçekimi ivmesi 9.8 N/kg dır. Demekki kütlesi 1 kg olan bir cismin dünyadaki ağırlığı 9.8 N (9.8 Newton). Bu tanımdan hareketle 10 kg kütleli cismin ağırlığının 98 N olması gerektiğini bulabiliriz. o halde ağırlık bulunurken kütle ile yerçekimi alan şiddeti çarpılmalıdır.
Bir cismin ağırlığının uygulama noktasına o cismin ağırlık merkezi denir. Ağırlık merkezi G harfi ile gösterilir. • Cismin bütün ağırlığının toplandığı merkezdir. Katı bir cismin, çok küçük madde parçacıklarından oluştuğunu düşünürsek, bu parçacıklara etki eden yerçekimi kuvvetleri paralel ve aynı yönlü kuvvetlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir masanın üzerinde durmakta olan bir cisme etki eden normal kuvvet cismin ağırlığına (w) eşit ancak ters yöndedir. Cismin ağırlığı ise N=m.g (g=9.8 m/s^2) olarak ifade edilir. Burada (m) cismin kütlesi, (g) ise yer çekim kuvvetidir.
g kuvveti terimi, bir nesnenin “birim kütlesinin” maruz kaldığı, ağırlık hissi uyandıran “mekanik” kuvveti ifade etmek için kullanılır. Araba yarışları ya da uçaklar ile ilgili televizyon programlarında pilotların 4 g ya da 5 g'ye maruz kaldığı gibi ifadeler duyarız.
Kare veya Dikdörtgen Çelik Çubuk: Ağırlık (kg) = Uzunluk (m) x Genişlik (m) x Yükseklik (m) x Yoğunluk (kg/m^3).
Fizikte G sembolü, yer çekimi ivmesinin simgesi olarak ifade edilmektedir. Cisimlere uygulanan yer çekimine bağlı olarak cisimlerin ağırlığı meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim ise fizikte G sembolü ile gösterilmektedir. Her gezegenin çekimlere uygulayacağı çekim kuvvetinin de farklı olduğu söylenebilir.
Ağırlık, bir nesneye etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüdür; nesnenin kütlesine ve konumuna bağlı olarak değişir. Bu nedenle ağırlık, aslında bir kuvvet ölçüsüdür ve bu nedenle, kuvvet birimi olan Newton ile ölçülür.
Dinamometreye etki eden kuvvet azaldıkça yaydaki uzama miktarı artar. Ağırlığın birimi Newton'dur. Dünya üzerinde kutuplardan ekvatora doğru gidildikçe Dünya'nın cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti değişmez. Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır.
Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark şudur:
Kütle bir cisimdeki madde miktarıdır ve evrenin her yerinde aynı kalır. DEĞİŞMEZ. Ağırlıkta ise yerçekiminin kütle üzerindeki etkisidir ve bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetine göre de ağırlık DEĞİŞİR, sabit kalmaz.
Her bir cismin kütlesi, cismin madde miktarına bağlıdır. Daha fazla madde (atomlar, moleküller vs.) içeren bir cismin kütlesi daha fazla olacaktır.
Ağırlık, bir cisme uygulanmakta olan kütle çekim kuvvetine verilmiş olan genel bir isimdir. Ağırlık birimi Newton şeklinde ifade edilir ve ağırlığın simgesi 'N' harfi ile gösterilir. Ağırlığın ölçüm aracı ise dinamometredir.
Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi de 'N' harfi olarak gösterilmektedir. Ağırlık biriminin ölçü aracı ise dinamometredir. Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaşıldıkça azalacağı için Dünya'nın geoit şekli sebebiyle kutuplara gidildikçe artış gösterir ve ekvatora gidildikçe de azalır.
G, evrensel kütleçekim sabitidir ve Newton tarafından ortaya atılmıştır. Herkesin bildiği gibi Newton, iki cismin birbirine çekim kuvveti uyguladığını ortaya atmıştır.
Birbirlerinden farklı şeyler olmasına karşın kütle ve ağırlık kavramları çok karıştırılır. Kütle değişmeyen madde miktarı iken ağırlık çekim kuvvetine göre değişebilmektedir.
Ağırlık , yer çekimi kuvveti için kullanılan bir diğer kelimedir. Ağırlık, Dünya yakınındaki nesnelere daima etki eden bir kuvvettir. Dünya, tüm nesneleri yer çekimi kuvvetiyle aşağıya Dünya'nın merkezine doğru çeker.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
g kuvveti serbest hareket eden bir nesnenin maruz kaldığı "kütleçekimsel olmayan" kuvvetlerin vektörel toplamıdır. Kütleçekiminden kaynaklanmayan hızlanmalara "gerçek ivme" denir ve g kuvveti hesaplanırken sadece bunlar kullanılır. g kuvveti arttıkça nesne üzerindeki gerilim artar.
Dünya için g_>≈ 9,6 ile 9,8 arası yaklaşık bir değer alır ve yuvarlak hesapla 10 m/s 2 olarak kabul edilir. Bu kütleçekim kuvvetinin Dünya gezegeni özelindeki değeridir.
Kenarortayların kesiştiği noktaya o üçgenin ağırlık merkezi denir ve G harfi ile adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri